Отборът на България по СГ : Дано този път Господ е българин

Отборът на България по СГ : Дано този път Господ е българин

Мнениеот admin1 » Сря Юли 16, 2008 4:20 pm

Дано този път Господ е българин

16.07.2008
Гергана Гунчева

Нели Танкушева е българският съдия, който е определен от Международната федерация по гимнастика (F.I.G.) да съдийства на Олимпийските игри в женската програма по спортна гимнастика. Тя е главен асистент в НСА "Васил Левски", a eдновременно с това е и треньор.

Гергана Гунчева: Вие ще съдийствате на жените по време на Олимпийските игри в Пекин. Кой ще съдийства на мъжете?
Нели Танкушева: При мъжете ще съдийства Здравко Куртев, аз ще бъда представител на Българска федерация гимнастика от страна на жените. Съдийството ще бъде трудно,защото ще участват най-добрите. Компресията ще бъде много голяма, защото е увеличена степента на трудност. Тези, които успеят да си изиграят съчетанията без големи грешки ще се конкурират с десети. С новия правилник все пак успява да се разграничи първо от второ място, второ от трето и т.н., защото грешките се оценяват с десети от точката. Голямо значение има освен изпълнението на съчетанието и субективното съдийската виждане, защото се получават разминавания в оценките.

Г.Г.: На всяко голямо състезание ли се получават разминавания в съдийските оценки?
Н.Т.: Да, най-големите различия се получават в оценката на успоредка. Там съчетанията на добрите състезателки са много трудни и всяка грешка се наказва. На другите уреди общо взето силите са изравнени и разликата в оценките ще бъде за сметка на изпълнението, а не от заложените трудности.

Г.Г.: Кое е най-доброто съчетание на дъщеря ви Николина Танкушева?
Н.Т.: Ох, трудно ми е да кажа. Имаше съчетание на земя с много високи степени на трудност, каквито изпълняват първите осем в света. След контузията обаче, се наложи да ги намали. Условията ,в които работим не са добри. Виждате квадрата, целият е изпочупен, за да може да тренира трябва да го пренаредим. Съчетанието на греда е с най-висока начална оценка. При едно добро изиграване на всички съчетания може да се класираме в 24-те най-добри в света.

Г.Г.: Кои са най-големите фаворити за първите места?
Н.Т.: Според мен са домакините Китай.

Г.Г.: Мислите ли, че Йордан Йовчев ще успее да се пребори за златен медал на халки, предвид силната подготовка на китайците?
Н.Т.: Това е човек, който влага много труд в това, което прави. Много е зрял и ерудиран, но усложняването на съчетанието носи риск. Съпругът ми каза, че се справя добре, трябва му още малко наиграване. Дано този път Господ да е българин, защото на миналите олимпийски игри беше грък.

Г.Г.: Очаква ли се пак да има проблеми с оценките, които съдийте ще дадат на Данчо?
Н.Т.: Мисля, че не, но колегите от Гърция на миналата Олимпиада направиха всичко възможно да вземат wildcard, а след това излъчиха и олимпийски шампион. Дано сега да не бъде така.

http://sportni.bg/?tid=40&oid=2502785&cid=11213
Изображение
Аватар
admin1
Админ
Админ
 
Мнения: 194
Регистриран на: Пон Май 29, 2006 10:16 pm
Местоположение: България

Мнениеот admin1 » Сря Юли 16, 2008 4:20 pm

Танкушева: Ще се боря за влизане сред първите 24
16.07.2008
Гергана Гунчева

Николина Танкушева е единствената българска състезателка по спортна гимнастика, която ще представя страната ни на Олимпийските игри в Пекин. Тя обаче се подготвя в крайно лоши условия в залата на ст. "Раковски".

Съоръжението е в окаяно състояние. За да може да се подготви както трябва за коронното си съчетание на земя, националката трябва да изчака да се пренареди ройтера, върху който се играе. В противен случай, вероятността от контузия е много голяма.

Българската федерация по спортна гимнастика обаче няма възможност да заплати ремонта. На същото място се подготвя и една от най-големите ни надежди за златен медал от Игрите - Йордан Йовчев, който е сред най-силните в света на халки.

Гергана Гунчева: Къде се подготвяш за предстоящите Олимпийски игри?
Николина Танкушева: Една седмица бяхме във Варна, където д-р Кехайов се погрижи за моите проблеми с кръста. След това една седмица бяхме тук, в тази зала и по-късно заминахме за Солун. Там бяхме десет дни. Трябваше сега да се върна обратно във Варна заедно с Йордан Йовчев, но там няма подходящи уреди за жени и останах в София.

Гергана Гунчева: Каква е тази контузия в кръста?
Н.Т.: То е натрупано през годините нараняване. Не е изключително сериозна травма. Имам подут прешлен, оток. Надявам се ,че няма да има проблем.

Г.Г.: На болкоуспокояващи ли тренираш?
Н.Т.: Преди състезанието ще пия обезболяващи.

Г.Г.: В многобоя ли ще се състезаваш?
Н.Т.: Да. Не мога да се боря за финал, ще се постарая да влезна в 24-те най-добри в света.

Г.Г.: Притеснена ли си за своето представяне?
Н.Т.: Да, това е първото толкова голямо състезание за мен.Винаги съм мечтала да отида там и не съм очаквала, че ще мога да се класирам.

Г.Г.: Кой са ти най-големите конкурентки, в предвид това ,че се бориш да попаднеш в 24-те най-добри?
Н.Т.: Всичките 100 момичета, които ще участват са много добри и имат шанс да влезнат в тези 24 и във финалите на отделните уреди. Надявам се да изиграя добре съчетанията си и да успея.

Г.Г.: Мислиш ли ,че съдиите ще те подкрепят или има вероятност да те ощетят с оценките?
Н.Т.: Не вярвам да ни ощетят, защото ние сме по-назад в класирането и не бъркаме толкова силно в сметките за медалите.

Г.Г.: Кога започвате?
Н.Т.: На 10 август в 20:30 ч.

Г.Г.: Майка ти ще бъде съдия на Олимпийските игри, баща ти е треньор на другия национален състезател Йордан Йовчев. Теб кой ще те извежда?
Н.Т.: Моят личен треньор Илко Гиров, с когото тренирам от малка. Моите родители винаги са ми помагали. Майка ми също ме тренира, тя прави моите съчетания, композициите ми. Най-голямо доверие имам на Илко,защото той ме е научил на всичко.

Г.Г.: Ще продължиш ли да се състезаваш и след игрите?
Н.Т.: Още не съм решила,но определено ще си дам дълга почивка.

Г.Г.:Какво си пожелаваш най-силно да ти се случи?
Н.Т.: Надявам се след Олимпиадата да има малко повече подкрепа за спортната гимнастика в България, защото няма къде да се подготвяме и то е очевидно по резултатите, които постигаме.


http://www.sportni.bg/index.phtml?tid=4 ... &cid=11213
Изображение
Аватар
admin1
Админ
Админ
 
Мнения: 194
Регистриран на: Пон Май 29, 2006 10:16 pm
Местоположение: България

Мнениеот LD » Вто Юли 29, 2008 11:43 am

http://www.donbalon.eu/news17374.html
Милко Танкушев: Отиваме с конкретни цели на Олимпиадата
28 юли 2008 14:09
Изображение

Автор: Пламен Найденов
Бащата на Николина Танкушева е обнадежден в спечелването на медал от Йордан Йовчев
„Отиваме на Олимпиадата с много желание и с конкретни цели да направим нещо значимо за България, за нас самите и за гимнастиката”, това заяви старши-треньорът на отборът ни по спортна гимнастика Милко Танкушев при заминаването на групата за Пекин.

Той не спести и неприятните моменти с липсата на финансиране и премиите, които все още не са изплатени на състезателите след последното първенство на Стария континент, но все пак вярва в шансовете на Йордан Йовчев да успее да вземе полагащото му се отличие на последната Олимпиада, на която участва, а дъщеря му Николина Танкушева да изпълни целта си – влизане сред най-добрите 24 в многобоя.

Според специалиста, България трудно може да събере качествен отбор за голям форум, защото състезателите не могат да си позволят да се занимават само с гимнастика, а се занимават с други, най-различни професии. Той посочи за пример последното Европейско първенство, когато едва е събрал отбор за участие.

„При жените положението е още по-трагично, така че нека не се заблуждаваме, трябва да гледаме реално на нещата. Никой не помага за нищо, поне да запазим децата”, добави Милко Танкушев.

Тръгваме с добро настроение за Пекин, надявам се Данчо да докаже, че е номер едно в нашия спорт и дано всичко завърши добре, дано поне един медал да вземе това момче за финал на блестящата му кариера", завърши треньорът.
Аватар
LD
Insider
Insider
 
Мнения: 17092
Регистриран на: Пон Май 29, 2006 10:31 pm
Местоположение: Бургас

Мнениеот mirindaa71 » Вто Юли 29, 2008 10:42 pm

Става ми много,много тъжно като си помисля за състоянието на нашата спортна гимнастика в момента... :( ...Като се сетя,че преди години нямаше голямо първенство от което българите да са се връщали без медал.Имахме прекрасни гимнастици като Д.Дудева,Б.Стоянова,М.Мавродиева,Л.Герасков,К.Христозов,К.Дунев...и др. които ни радваха и ни караха да следим с интерес всяко състезание.А сега...?Надяваме се на господ... И ако този път господ се смили над нас,то след като Й.Йовчев се откаже и Господ не може да ни помогне...След като няма пари и елементарни условия за подготовка...От къде и как да се появи следващ голям шампион...Тъжно,много тъжно... :3518:
Аватар
mirindaa71
Модератор
Модератор
 
Мнения: 3343
Регистриран на: Чет Яну 03, 2008 6:35 pm
Местоположение: Russe

Мнениеот Anna » Вто Юли 29, 2008 11:16 pm

Тъжно е,приятели....И никой нищо не прави,не знам вече какво да се говори!!!!!!! Няма ли някой да даде инициатива да се извика на глас ,че българският спорт едвам диша!!! Че децата ни няма къде да спортуват и вместо това висят по кафета и се съсипват! Дали има кой да обедини усилията на всички -федерации,треньори,спортисти,родители,журналисти да се започне отнякъде,да не се съсипва вече построеното,да се построят нови зали и бази!!!!! Какво всъщност работи ДАМС, защо нищо ново като материална база не се ражда,а това,което се ремонтира става с къртовските усилия на шепа хора,които вървят от врата на врата и просят спонсорство!!! КОГА ЩЕ СЕ ГЛАСУВА ЗАКОН ЗА СПОРТА,КОГА СПОНСОРИТЕ ЩЕ МОГАТ ДА ПОЛЗВАТ НЯКАКВИ ПРЕФЕРЕНЦИИ,КОГА ЩЕ СЕ ОПИШАТ СЪЩЕСТВУВАЩИТЕ СПОРТНИ БАЗИ,КОЯ ОТ КАКВО ИМА НУЖДА И ЩЕ СЕ ДАДАТ НА КОНЦЕСИИ ТЕЗИ БАЗИ,НО С ЯСНИ ПРАВИЛА!!!! И САМО ТОВА ПИТАМЕ -КОГА?КОГА?, А ПОСЛЕ СЕ ЧУДИМ ЗАЩО НЕ СЕ ЗАДЪРЖАТ КАДЪРНИ КАДРИ УНАС!!! КАКВО ДА ПРАВЯТ-ВМЕСТО ДА ВЗЕМАТ 10 ДЕЦА И ДА ГИ ТРЕНИРАТ ,ТЕ ТИЧАТ ДА СИ ОПРАВЯТ ПОКРИВИТЕ И ДОГРАМИТЕ ДА НЕ ТЕКАТ,ТОВА ЛИ ТРЯБВА ДА РАБОТЯТ ТРЕНЬОРИТЕ НИ?! ОХ,МНООООГО Е ТЪЖНО...... :(
Аватар
Anna
Модератор
Модератор
 
Мнения: 10549
Регистриран на: Пет Апр 06, 2007 5:47 pm

Мнениеот buddy » Сря Юли 30, 2008 9:11 am

Anna,много хубаво си го написала и аз напълно те подкрепям.По цял ден на нашата улица стоят деца ,бездействат и слушат музика от някаква МР3.А колко по-добре е да отидат да поплуват,например,да поиграят баскет или поне да потичат.Само че къде? Игрищата се превърнаха в паркинги и блокове,а стадионите са в безобразно състояние! Направо ме хваща яд като ги гледам!!Язък за хубавите ни деца,абсолютна незаинтересованост !!!
Аватар
buddy
Световен шампион
Световен шампион
 
Мнения: 2401
Регистриран на: Нед Ное 05, 2006 11:23 pm

Мнениеот zibi » Сря Юли 30, 2008 9:19 pm

това е ужасно :( :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: ,но дано поне този път бог да е българин :) :) :) :) :) :) :) :)
Can we pretend that airplanes in the night sky are like shooting stars?
Аватар
zibi
Световен шампион
Световен шампион
 
Мнения: 2808
Регистриран на: Пет Окт 26, 2007 9:16 pm

Мнениеот vanchetox » Сря Юли 30, 2008 9:58 pm

zibi написа:това е ужасно :( :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: ,но дано поне този път бог да е българин :) :) :) :) :) :) :) :)българин е,българин е :idea:
Sports Acrobatic =]
Аватар
vanchetox
Модератор
Модератор
 
Мнения: 177
Регистриран на: Сря Фев 20, 2008 8:04 pm
Местоположение: Sofia

Мнениеот LD » Нед Авг 03, 2008 9:10 am

http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=530173
Федерацията по гимнастика няма пари за премии
Бюджетът на федерацията е 200 хил. лв. годишно

от Иван Опренов | ivano@dnevnik.bg [259 прочитания]

24 юли, 17:40

Изображение

Федерацията по гимнастика ще остави двамата си представители на олимпийските игри в Пекин Йордан Йовчев и Николина Танкушева без допълнителни премии, защото не може да осигури средства. Президентът на БФГимнастика Николай Проданов обяви, че целият годишен бюджет от 200 хил. лв. е заделен изцяло за подготовка, а спонсорите нямат интерес да подпомагат федерацията.

Отделно от това тя е получила за тази година и 300 хил. лв. специално за олимпийска подготовка. При успех Йовчев и Танкушева ще получат бонуси от ДАМС - 140 хил. лв. за златен медал, 120 хил. за сребърен и 100 хил. за бронзово отличие, както и "олимпийския чек" на Корпоративна търговска банка в размер на 50 хил. лв., който обаче се връчва само на шампионите.

"Спонсорите не проявяват интерес към нас, защото не получават данъчни преференции. Затова след игрите ще искаме среща с политиците за промени в закона за спорта", заяви Проданов. Все пак той увери, че всички финансови задължения към състезателите са изпълнени и е направено всичко възможно те да се подготвят по нормален начин.

Целите пред гимнастическия ни отбор на олимпиадата остават високи. Пред Танкушева е поставена задачата да попадне във финала на многобой, което с оглед на конкуренцията няма да бъде лесно. Йовчев пък определи като реално постижение пред себе си достигането до финала."Не искам предварително да обещавам големи неща, за да няма разочаровани. Реално мога да стигна до финала, а оттам вече всичко може да се случи. Очаквам до олимпиадата да съм в оптимална форма", сподели Йовчев.
Аватар
LD
Insider
Insider
 
Мнения: 17092
Регистриран на: Пон Май 29, 2006 10:31 pm
Местоположение: Бургас

Мнениеот аврора » Нед Авг 03, 2008 3:05 pm

Те деца кои пият бира и слушат МР3, не може да правят гимнастиката. Само малко дете може да дойде на гимнастична зала, ако родители ще доведа детето. В Русия само деца от богати родители започват да спортуват с гимнастика. Мама не ходи на работа и се занимава с дете. Извинете за грешки моля! :(
Аватар
аврора
Модератор
Модератор
 
Мнения: 20367
Регистриран на: Нед Апр 27, 2008 12:25 am
Местоположение: Русия Санкт-Петербург

Мнениеот LD » Пет Авг 08, 2008 9:03 am

http://paper.standartnews.com/bg/articl ... cle=243257
Легендата Команечи дава рамо на българина в САЩ
Последният танц на Джуги
Йордан Йовчев си пада по моторите и майтапите

Изображение

Огромните мотори са тайната страст на най-добрия ни гимнастик Данчо Йовчев. Голямата надежда за медал в Пекин къта в гаража си в Пловдив расово "Кавазаки". Заради тренировките и турнетата по цял свят Данчо рядко яха пистовото чудовище. Йордан обаче направил няколко кръгчета по улиците на Филибето, преди да тръгне за олимпийските игри. Приятелите му обаче бързо го отказали заради рисковете от контузии и го накарали да прибере мотоциклета на мястото му. Мнозина под тепетата помнят, че далеч преди да стане известен и богат Царят на халките бръмчеше с малко скутерче. Данчо се беше сраснал с машинката и обикаляше с нея в сняг и слънце, в мраз и горещини. Гимнастикът ходеше на тренировки със скутерчето дори и в най-големите преспи.

Любимото моторче на Данчо стартира кариерата си с премеждие. Младите Данчо Йовчев и Краси Дунев отиват да купят моторетката от прочутата "Търговия" на "Брезовско шосе". Плащат и Красимир тръгва да пробва двуколесната машина. И моментално се блъска в трактор и нацелва витрина на магазина. Краси е цял, но чисто новата придобивка е ожулена . Часове по-късно братът на Дунев също блъска скутера. Това обаче не пречи на Данчо и той с гордост хвърчи с моторетката си из Пловдив. Но бързо се превръща в абонат на местните катаджии. Униформените редовно глобяват чевръстия гимнастик, който кара без каска или пробва да движи със скутера, балансирайки по бордюрите на тротоарите.

"Като малък Данчо беше луда глава", кълнат се всички, които познават Йовчев от първите му стъпки в залата за гимнастика. В нея го водят майка му и баща му. Куриозното е, че в началото гимнастиката и 7-годишният Йордан нещо не се харесват. "През първите 2-3 години Данчо непрекъснато бягаше от залата и не идваше на занимания Треньорите го издирваха, връщаха го и после той пак бягаше", разказват негови съотборници от онзи период. Това е в началото - в несъществуващата вече зала "Макаби". На нейно място днес вече има жилищна кооперация. Първи треньор на Данчо е Иван Славчев. След бягствата идват и първите успехи. После - златните медали на халки от републиканските първенства с екипа на Спартак (Пд), влизането в националния отбор. Европейските и световните титли, купищата медали, участието на четири олимпиади досега, признанието за Спортист №1 на България през 2001 година. И прякорът Джуги, който по традиция се дава на всички Данчовци от националния тим на България по гимнастика.

След олимпиадата в Атланта през 1996 година Йовчев и съотборникът му Краси Дунев остават в САЩ. Треньорът Васил Василев и президентът на федерацията Кольо Проданов не могат да убедят двамата, че трябва да се завърнат в родината. Данчо и олимпийският вицешампион на висилка Дунев играят ролята на изпращачи и махат с ръце на автобуса, отвеждащ последните БГ спортисти на летището. И те самите не могат да повярват, че ще живеят в USA. Предварително са превели дипломите и документите си. Говорили са по телефона с нашите Петър Георгиев, Стойчо Гочев, Любо Герасков, Иван Настев и Диян Колев, който са останали отвъд океана след световното през 1991 година. Първия месец Данчо и Краси са в Детройт, където ритат футболче ловят риба, разхождат се и мечтаят да работят като треньори. През септември 1996 година вече са в Оклахома при легендите Барт Конър и Надя Команечи. Нашите тръгват с школата на Барт на турне. То продължава 1 година. Тогава Данчо опознава Америка. Работи 3 години при Конър и Команечи и печели завинаги тяхното уважение. После се мести в Хюстън. Не спира да играе за националния тим на България.

Роденият на 23 февруари 1973 година Йовчев е майтапчия с широко сърце. Легенди се разказват за приключението му след СП през 1993 година в Бирмингам. Шампионатът на планетата приключва с пищен банкет. На него са и новобранците Йовчев и Дунев. "Старците" от отбора ги държат до зори на купона. Двамата тийнейджъри умират за сън. Сутринта на летището Данчо изчезва. Хукват да го търсят. Неуспешно, самолетът вече ще излети.

И намират нашето момче да спи в детско корито което се върти на лентата за багаж на аерогарата.
Върховният миг в кариерата на Йовчев е на олимпиадата в Атина. Тогава нашият печели златния медал на халки. Съдиите обаче дават титлата на хилавото гърче Демостенос Тумбакос. Зрителите дюдюкат, италианецът Юри Кеки сочи с пръст Данчо и показва демонстративно пред камерите кой е е №1. Йовчев не губи самообладание. "Яд ме е", казва на летище София Йордан.

Всъщност Данчо е известен със своето спокойствие и в най-напечените ситуации. Най-веселият пример е от сватбата на Краси Дунев и съпругата му Ани. Йовчев е тежкият кум. "Бяхме луди фенове на рокендрола. В разгара на сватбата пуснаха рок за младоженеца и кума. Развихрихме се на дансинга с Джуги и почнахме да правим шпагати и салта. Но панталонът на кума се сцепи и "пакетът" на Данчо изскочи. Гостите ръкопляскаха, видеоператорът на сватбата полудя да снима. Завършихме съчетанието невъзмутимо и майката на Данчо хукна да кърпи панталона в гардероба на ресторанта", разказва Дунев.
Освен по танците Джуги си пада и по риболова. Кара огромен джип "Хонда Акира", американска сглобка. Съпругата на гимнастика Боряна пък управлява джип "Тойота". Данчо умира за диня, през лятото унищожава промишлени количества от сочния плод. Обожава гръцката салата с много сирене и печени чушки.

Слуша фолк, в колата върти дискове с ретро музика от 80-те години на миналия век. Гордостта на Йордан и съпругата му Боряна е синът Джордан. 6-годишният малчуган засега не е залитнал по гимнастиката. Малкият Йовчев набляга на тениса, редовно тренира на кортовете на ТК "Локомотив".
След 11-годишен гурбет в САЩ Йовчев се прибра в България през 2007 г. Вдигна дом в родния град. И заедно с Краси Дунев създаде клуба по гимнастика "Йовчев - Дунев". "Мечтаем да възродим гимнастиката в Пловдив", каза на откриването Джуги.
Николай СТОЯНОВ
Аватар
LD
Insider
Insider
 
Мнения: 17092
Регистриран на: Пон Май 29, 2006 10:31 pm
Местоположение: Бургас

Мнениеот Mila4ka » Пет Авг 08, 2008 11:39 pm

Федерацията по гимнастика няма пари за премии


Това е толкова възмутително, колкото ума не може да ми го побере...

А къде отидоха статистиките, според които гимнастиката е петия най-финансиран спорт у нас??? За замазване на очите!

Ясно ми е че и да се възмущавам няма какво да променя, но просто ме е безумно яд:( Данчо преди години не се ли готвеше в Щатите? То накрая до там ще го докараме, че ще си гоним сами спортистите в чужбина и то не защото ще се блазнят от премии или по-добро заплащане, а по простата причина, че навън им се осигурява подготовка. :(

Желая успех на отбора и ще ги гледам с много надежда. :bul:
Аватар
Mila4ka
Световен шампион
Световен шампион
 
Мнения: 1437
Регистриран на: Пет Сеп 01, 2006 8:14 pm
Местоположение: София

Мнениеот Anna » Съб Авг 09, 2008 10:01 am

Някой знае ли кой е шеф на федерацията по спортна гимнастика?
Аватар
Anna
Модератор
Модератор
 
Мнения: 10549
Регистриран на: Пет Апр 06, 2007 5:47 pm

Мнениеот LD » Съб Авг 09, 2008 10:04 am

Разбира се - Никола Проданов :)
Аватар
LD
Insider
Insider
 
Мнения: 17092
Регистриран на: Пон Май 29, 2006 10:31 pm
Местоположение: Бургас

Мнениеот Anna » Съб Авг 09, 2008 10:06 am

Мерси,LD, нещо ми се губеше! И как така,той ли е заявил,че няма пари за премии?! :(
Аватар
Anna
Модератор
Модератор
 
Мнения: 10549
Регистриран на: Пет Апр 06, 2007 5:47 pm

Следваща

Назад към Новини и дискусии (News & discussions)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron