Йовка Няголова: спортът поддържа духа и тялото ми

Модератор: Nadya

Йовка Няголова: спортът поддържа духа и тялото ми

Мнениеот LD » Пет Окт 23, 2009 8:23 pm

http://www.ndt1.com/article.php/20091023123241201
Спортът поддържа духа и тялото ми
2009-10-23 @ 12:32 EEST
Изображение
Интервюта Пред НДТ 52-годишната добричка спортистка Йовка Няголова. Последните отличия в нейната богата колекция са два златни медала от Световните игри за ветерани /олимпиада/ в Сидни, Австралия

Йовка Няголова е родена в Крушари, но не е живяла там. Завършила е Института за детски и начални учителки "Тина Киркова" в Добрич с пълно отличие. Първоначално е разпределена да работи в Ученическата спортна школа като треньор по спортна гимнастика, а след това и по художествена. По-късно завършва специалността "Педагогика" във Великотърновския университет "Св.св.Кирил и Методий".
Понастоящем Йовка Няголова е треньор по художествена гимнастика, президент на спортен клуб "Гергана 90", съдия на държавни и международни състезания по художествена гимнастика. Състезател е по лека атлетика на клуб "Добруджа 99".
Омъжена, с две дъщери и един внук.


- Г-жо Няголова, в последните седем години имате спечелени десетки медали. Колко всъщност е точната бройка?
- Имам спечелени 66 медала по лека атлетика от републикански, балкански, европейски и световни първенства. Участвала съм и при младите, и при ветераните като състезател на клуб "Добруджа 99". Интересното е, че при леката атлетика съчетавам дишането от бойните изкуства и гъвкавостта на художествената гимнастика. Това много ми помага. Всъщност на 42 години аз станах шампион по у-шу - бойно изкуство, както и по кик бокс, като състезател на "Златен феникс" с треньор Наско Георгиев.

- В кои лекоатлетически дисциплини се състезавате?
- Участвала съм в спринт, бягане на средни и дълги разстояния, класически маратон от 42 км 195 метра, спортно ходене. За мен това е невероятно удовлетворение. Така поддържам не само физическата си форма, но и духа си, помага ми да се справя с ежедневния стрес. Освен това, участията ми като член на Българската федерация по лека атлетика и при младите, ми помага много да се реализирам в най-добра форма и при ветераните.

- Каква реализация намерихте в художествената гимнастика?
- Моята първа треньорка бе Тамара Попова. Аз обаче никога не съм била голяма състезателка по художествена гимнастика на високо ниво, не съм се стремила към това. Но мои състезателки са били носителки на медали от държавни първенства - Жени Иванова, Жени Карачорова, Марияна Енчева, Виктория Няголова, Пламена Андреева и др. Много се гордея с тях и техните успехи. Бих искала да отбележа също, че аз винаги съм се учила от Нешка Робева. Веднъж дори бях поканена с националния отбор.

- Какви качества, според Вас, развива спортът?
- Какви качества... Най-доброто средство за една жена са положителните емоции, а спортът в много голяма степен - поне за мен, допринася за тях. Чрез спорта тялото функционира перфектно. Самата аз не използвам лекарства. Докато в същото време хора на моята възраст се затрудняват дори при изкачването на стъпала.

- Казвате, че искате да запалите децата, младите хора...
- Точно така. Но за мен от изключително значение е триъгълникът дете-треньор-родител. Важно е едно дете , което тренира, да има развитие в спорта. Ако го има желанието отстрана на детето и разбирането на родителите аз бих стояла от сутрин до вечер в залата.
Болно ми е обаче от факта, че все повече намаляват желаещите да се занимават със спорт. Те не са достатъчно мотивирани. А в спорта трябва да се преодоляват трудности, човек не трябва да се огъва, ако иска да постигне високи резултати. Когато обаче искаш да постигнеш нещо и работиш съзнателно, рано или късно това се случва. И моят живот е красноречив пример за това.

- Неизменно обаче стигаме и до финансовия аспект. Какъв е Вашият коментар, още повече че при всяко от участията Ви полагате неимоверни усилия за осигуряването на средства?
- Спортът вече се базира на спонсори. Ето сега на олимпиадата в Сидни аз бях отделена от основната група, именно защото не можех да си позволя да бъда настанена в техния хотел. Много ми беше болно, дори си поплаках. Случвало ми се е дори да спя на улицата. Аз винаги съм била без средства, за разлика от другите.

- Защо, въпреки възможностите да спортувате в чужбина, останахте тук?
- Аз преди всичко съм патриот. Изключително мотивиращо за мен действа представянето ми, когато съобщят, че съм от България. И когато накрая чуя българския химн. Тези моменти са невероятни, не мога да опиша чувството. Дори сега като се сетя настръхвам от вълнение.

- Често Ви питат защо все още се състезавате. Какъв е Вашият отговор?
- Защото това ми носи удоволствие. Защото искам да покажа предимствата на спорта, това, което дава той като усещане.

- Разкажете ни за семейството Ви... Най-близките Ви хора имат ли отношение към спорта?
- Съпругът ми Николай Няголов работи в "Пътно строителство", но преди години е тренирал хандбал и борба. Държа да отбележа, че той винаги много ме е подкрепял. Дъщерите ни са спортистки. Виктория е състезателка по художествена гимнастика, а в момента живее в САЩ и работи в най-големия цирк на Америка. Като ги съобщават ги наричат "гимнастичките на България". Виктория е омъжена и има детенце - 3-годишният Кристофър Медейрос. Той говори три езика - английски, български и португалски. Другата ни дъщеря Илияна е състезателка по спортно ходене. Първоначално бе в "Добруджа", а впоследствие - в ЦСКА и национален състезател.

- Какви участия Ви предстоят?
- Сега ще участвам в полумаратона в София. Това е в най-близък план. Разбира се, надявам се да участвам и в следващата олимпиада за ветерани, която ще бъде през 2013 г. в Торино, Италия.

- В края на нашия разговор, бихте ли ни разказала интересната случка от летището в Абу Даби, на път за Сидни?
- При проверката на летището служителите, когато ми видяха снимката в международния паспорт, казаха, че това не съм аз. Там съм изглеждала много млада и не искаха да ми повярват. Аз им казах: "Стара съм, дори съм баба". Показах им снимка на моя внук, но те не вярваха. 20 минути ме държаха в напрежение. Другите вече се качваха в самолета и се наложи да извикам ръководителката на делегацията, за да потвърди и да ме пуснат.

Разговаря Велина ВЛАЙКОВА
Аватар
LD
Insider
Insider
 
Мнения: 17241
Регистриран на: Пон Май 29, 2006 10:31 pm
Местоположение: Бургас

Re: Йовка Няголова: спортът поддържа духа и тялото ми

Мнениеот LD » Съб Ное 21, 2009 11:13 pm

http://paper.standartnews.com/bg/articl ... cle=302896
Супербабата от Добрич
Йовка Няголова тича на олимпиади и бие на ушу и кикбокс

Йовка Няголова не знае умора. 52-годишната баба от Добрич донесе за страната 2 златни медала по лека атлетика от Олимпийските игри за ветерани в Сидни. В колекцията й от 66 медала и 5 купи, Йовка има и отличия от състезания по ушу и кикбокс. "Признанието на съгражданите е голямата ми награда. Откакто съм се прибрала от Австралия, всеки ден хора ме спират по улиците и ми благодарят, че съм върнала самочувствието и националната им гордост" - споделя Йовка.

Виржиния Георгиева

Йовка е треньор по художествена гимнастика и съдия. Любовта й към спорта и експериментите я карат да опита и други спортове, след като вече е навършила 42 г. Първо се спира на бойните изкуства и печели национално състезание по ушу. После се пробва в кикбокса и става национален първенец в категория до 50 кг. "Накрая реших да приложа в леката атлетика гъвкавостта си от гимнастиката и техниката на дишането от бойните изкуства. Състезавала съм се във всички бегови дисциплини, дори в маратон. Имам медали от национални шампионати, балканиади и европейски първенства в двете възрастови категории. През 2005 г. участвах в Олимпиадата за ветерани в Канада, където спечелих един сребърен и два бронзови медала. А тази година от Сидни се върнах с две титли - в бягането на 400 м с препятствия и 2000 м стипълчейз", разказва Йовка Няголова.
Бойната дама отсега е решила, че ако е здрава, ще участва и на следващата Олимпиада за ветерани в Торино през 2013 г.

"Тръгнах от Добрич с минимални средства. Общината ми даде 500 лв. Малко ми помогна Йордан Апостолов - бизнесмен от града, както и турска транспортна фирма. От българската федерация по лека атлетика ни дадоха екип, но шпайковете трябва сам да си ги осигуриш. Другите състезатели бягат със специални шпайкове, от които водата се изтича, тъй като на дистанцията има водно препятствие.

А аз шляпах с мокри обувки на пистата
Само спортният хъс и силният дух я спират да се откаже.
Липсата на достатъчно средства я отделя и от българската група в Сидни. "С още една българка спахме в хоспис близо до олимпийския комплекс. Улисана в тренировките и състезанието цели пет дни не разбрах, че всъщност съм била настанена до операта в Сидни" - признава състезателката.

Тя е горда от постиженията си и иска да покаже на спортистите, че шампион се става и без стимуланти, а на младите - че спортът дава изключително много. "Не е казано, че трябва да се тренира за високи постижения. Спортът е този, който те прави организиран, отговорен", казва Йовка. И на 52 години тя всеки ден е в залата по гимнастика и работи с деца. Но не получава заплата. "Често се случва аз да финансирам участията на децата в различни състезания, както и моите участия. Просто не мога да откажа да работя с дете, когато разбера, че родителите нямат възможност. Имам гимнастички, които израснаха при мен, после продължиха в столицата и сега са извън страната. Аз самата имам покана от спортна академия в
Сан Диего да започна работа като треньор по художествена гимнастика", разказва Няголова. При последното й идване в София Йовка Няголова получава златна олимпийска значка от шефката на БОК Стефка Костадинова. Отбива се и до "Герена", за да се види със своите добри приятели от Левски, сред които и Нешка Робева. "От нея съм запомнила, че не е важно къде и какво работиш, а как" - споделя Няголова, щастлива, че някога е работила с всепризнатата треньорка.

http://paper.standartnews.com/bg/articl ... cle=302897
Тренира с внуче в количка

Най-много тежи на Йовка, че децата й не са близо до нея. Голямата щерка Виктория е завършила НСА с художествена гимнастика. Сега живее със съпруга си бразилец Андрей Медейрос в САЩ. И двамата работят в цирк. Имат 3-годишен син Кристофър. "Бях в САЩ, когато внукът ми се роди, да помагам. Тъй като аз всеки ден си поддържам формата - тичах с количката. Всички ми викаха Шумахер. Заради мене дъщерята и зетят трябваше да сменят три колички" - спомня си Йовка.
По-малката дъщеря Илияна е бивш състезател на ЦСКА и националния отбор по спортно ходене. Завършила е спортната академия с лека атлетика и сега живее със съпруга си в Мюнхен (Германия).
Няголова споделя, че голяма част от успехите й се дължат и на мъжа до нея - съпруга Николай, който работи в пътно-строителна фирма в града. "Той винаги проявява разбиране към моите занимания. Когато тръгвам за състезание, заръчвам на съседките да го наглеждат" - споделя с усмивка Йовка.
Аватар
LD
Insider
Insider
 
Мнения: 17241
Регистриран на: Пон Май 29, 2006 10:31 pm
Местоположение: Бургас

Re: Йовка Няголова: спортът поддържа духа и тялото ми

Мнениеот monika_ » Нед Ное 22, 2009 9:09 pm

Йовке,иди се излекувай. :P
monika_
Новак
Новак
 
Мнения: 8
Регистриран на: Вто Авг 25, 2009 12:58 pm

Re: Йовка Няголова: спортът поддържа духа и тялото ми

Мнениеот rali_k_2000 » Нед Ное 22, 2009 9:10 pm

защо говорите таказа за жената
Аватар
rali_k_2000
Gymnastics Expert
Gymnastics Expert
 
Мнения: 851
Регистриран на: Пет Юли 03, 2009 3:41 pm

Re: Йовка Няголова: спортът поддържа духа и тялото ми

Мнениеот LD » Нед Ное 22, 2009 11:38 pm

monika_ написа:Йовке,иди се излекувай. :P

От какво да се лекува? Съдейки по статиите, животът и е динамичен и интересен, а тя е по-здрава и енергична от повечето жени на нейната възраст.
Нека не се обиждаме!
Аватар
LD
Insider
Insider
 
Мнения: 17241
Регистриран на: Пон Май 29, 2006 10:31 pm
Местоположение: Бургас

Re: Йовка Няголова: спортът поддържа духа и тялото ми

Мнениеот LD » Сря Дек 02, 2009 8:42 am

НАГРАЖДАВАТ ЙОВКА НЯГОЛОВА ЗАЕДНО С ЙОРДАН ЙОВЧЕВ, СТАНКА ЗЛАТЕВА И ДРУГИ СВЕТИЛА В БЪЛГАРСКИЯ СПОРТ

2009-12-01 @ 18:58 EET

Лека атлетика

Фондация "Български спорт" обяви ИКАР-ите за 2009 година
Изображение

Фондация "Български спорт" и Българският олимпийски комитет обявиха наградените за 2009 година. Церемонията по награждаването ще е на 11 декември от 11 часа в Софийската градска художествена галерия. Спортен ИКАР за постижение на годината ще получи световният шампион по бокс Детелин Далаклиев. Със специална награда ще бъде отличена добричлийката Йовка Няголова (двоен шампион по лека атлетика от световни игри за ветерани)....
Пълният текст --> http://www.centersport.org/article.php/ ... 1161749410
Аватар
LD
Insider
Insider
 
Мнения: 17241
Регистриран на: Пон Май 29, 2006 10:31 pm
Местоположение: Бургас

Re: Йовка Няголова: спортът поддържа духа и тялото ми

Мнениеот monika_ » Пон Юни 07, 2010 4:33 pm

ДИнамичен живот?.....Хм Не си личи в залата :D :D Превартяла е :P :P :P
monika_
Новак
Новак
 
Мнения: 8
Регистриран на: Вто Авг 25, 2009 12:58 pm


Назад към Статии и интервюта

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта