Румяна Стефанова (България)

Румяна Стефанова (България)

Мнениеот аврора » Сря Яну 02, 2013 10:49 pm

Изображение

Румяна Стефанова е родена на 11 август 1949 г. във Варна. Тренира балет, след това спортна и художествена гимнастика. Във Варна тренира ХГ при Доля Петрова и Мария Чиприянова, в София - при Жулиета Шишманова.
Участничка е в 4 световни шампионата. Носителка е на два златни медала от ансамбловите съчетания на световните първенства във Варна и Хавана и бронзов медал от Копенхаген. Победителка в различни републикански и международни турнири.

От книгата на Л. Неделчев:
"Румяна Стефанова-Петкова, заслужил майстор на спорта, завършила е Висшия институт за физкултура и спорт "Георги Димитров". Носиелка е на два златни медала от ансамбловите съчетания на световните първенства във Варна и Хавана и бронзов медал от Копенхаген. Републикански първенец е в 1965г., победител в турнира на Световния фестивал на младежта и студентите в 1968 година. "


Загина в самолетната катастрофа заедно с Жулиета Шишманова и няколко много талантливи гимнастички, в това число Албена Петрова, на 16 март 1978 г. по пътя в Полша на международния турнир.

Статията от 2010 г. http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=607036

Самолет ковчег погребва своите тайни


България също има своя 11 септември. И своите майки с черни забрадки. Само че за разлика от атентатите в САЩ през 2001 г., когато цял свят видя уродливото лице на тероризма, случаят “Габаре” и до днес тъне в забвение.А става дума за най-жестоката и мистериозна катастрофа в историята на българската авиация!

За трагичния инцидент днес напомня единствено потънал в тръни и буренаци 3-метров гранитен паметник. И макар че е единственият в България възпоменателен знак на жертви от самолетна катастрофа, от 30 години там човешки крак не е стъпвал.

“Няма диря” казва, докато ни води към мястото кметът на Габаре д-р Цольо Митков. Но съвсем няма предвид разкопания от иманяри и покрит с трева до пояс труден терен покрай все още непроучено от археолозите антично римско селище. Боли го, защото останалите живи очевидци на станалата на 16 март 1978 г. самолетна катастрофа край Габаре се броят на пръстите на едната ръка.

Нито един политик или държавник досега не се е поинтересувал каква е причината за авиокатастрофата, нито е положил стръкче цвете на масовия гроб, погълнал 73 живота. Даже и когато големци са идвали в селото да агитират преди избори. Днешните политици вероятно и не знаят за катастрофата, защото навремето вестниците в 3 реда на вътрешните си страници съобщават за трагедията. Останалото е оскъдица в архивите и пълен мрак.

Непроходимото дере на местната река Бриша крие тайни и мистерии, които вероятно никога няма да бъдат разгадани. Там, в пламъците на трагедията в самолета ковчег, са погребани бившата треньорка на националния ни отбор по художествена гимнастика Жулиета Шишманова, нейната помощничка Румяна Стефанова и част от “златните” момичета от онова време. Точно там смъртта застигнала и юношеските отбори на България и Полша по футбол и баскетбол.

С фаталния самолет е летяла и полска правителствена делегация, водена от министъра на културата Йежи Вилхелми. В ада на небето над Габаре попаднали общо 27 български спортисти, 39 полски граждани и 7-членният екипаж на самолета.

Това, което официално се знае, е, че самолетът ТУ-134 на БГА “Балкан” е покривал линия София - Варшава. В 13, 24 ч на 16 март в далечната 1978 г. командирът Христо Христов получил разрешение от контролната кула да издигне машината. Достигнал височина 4900 м и всичко било нормално. По въздушния коридор, някъде над с. Голяма Брестница, обаче самолетът внезапно взел западен курс и минути по-късно изчезнал от радара.

В 13, 52 ч със скорост 850 км/ч се забил почти вертикално в скала в дере край Габаре. На борда си е имал 11,5 т керосин.

“Беше топъл пролетен ден. Вършех си къщната работа, когато чух страхотен тътен и гръм. После видях и кълба дим откъм дерето. Помислих си, че има експлозия в каменните кариери”, спомня си кметът Митков. “Този ден погребвахме починала от рак млада жена. Връщахме се от гробищата, когато чухме експлозията, завиха и сирените в каменоломната”, допълва разказа на кмета Таня Павлова, главен специалист в отдел “Техническо обслужване” в кметството. За горящ във въздуха самолет става дума и в записания разказ на вече покойния кмет на съседното с. Тлачене Ненчо Цонев .

Всички те, както и ученици от селскостопанския техникум в Габаре са участвали в разчистването на разпилелите се на близо 2 километра отломки. Бързало се, страшно се бързало всичко да бъде заличено, помагали дори деца.

“Беше потресаващо.Събирахме остатъци човешка плът не по-големи от 10 см, а косите на жертвите месеци наред злокобно се вееха по трънаците.Стана ми лошо, когато попаднах на пръстче от краче на момиченце, защото нокътчето му бе лакирано”, казва д-р Митков. “Пълнихме ковчезите с пръст и останки според приблизителното тегло на жертвите. Никога няма да забравя една майка на гимнастичка от Варна, която изпищя, че детето й никога не е тежало повече от 40 кг, а ковчегът е 50 кг”, допълва Павлова.

“Гледката на мястото на катастрофата беше смразяваща. Още виждам в съня си кошмара”, казва и тогавашният шеф на пожарната служба във Враца Трайчо Трайков.

Според Йордан Калчев, един от съдебните лекари, присъствали на мястото, костите на хората буквално са били раздробени. Затова пък част от багажа, намиращ се в опашната част на самолета, само леко пострадал и някои от ангажираните по разчистването грабили кожени палта, златни пръстени и долари. Имало дори бедняк от Габаре, който след катастрофата внезапно се замогнал и си купил “Лада”. Прокобата го застигнала и години по-късно починал от инфаркт.

Почти няма дом в околните села без мотика или секира, направени от откраднати парчета от разбилия се самолет.

“Знам,че ще ме питате за черната кутия на самолета. Седмици наред я търсихме. После са ми разказвали, че я намерили. И в един дол кутията, двигателят и други части от самолета са закопани и бетонирани от военните казва кметът.

“По времето на соца бе опасно да говориш или питаш за тази катастрофа. Имаше очевидци на трагедията - един овчар от Габаре и бомбаджия от кариерите край селото. Първият внезапно почина “от старост”, вторият се самовзриви “по невнимание”, след толкова години все още плахо споделят събеседниците на “Труд”.

Казват също, че селцето им дълго време е било под обсадата на военни. Вече по време на демокрацията и родственици на жертвите започнали да събират късчета от пъзела, но цялата картинка така и не успели да подредят. Стотиците им писма до всички възможни институции с молба за ново разследване на катастрофата останали без отговор. Надеждата им била в комисията по човешки права във Великото народно събрание, но и оттам - нищо. Сякаш всички ги устройвало заключението на пратената лично от Тодор Живков 7-членна комисия, която трябвало да разследва и докладва на ЦК на БКП. Нейното заключение било, че самолетът се е разбил вследствие на “повреда в елзахранването”.

Забуленият в информационен мрак авиоинцидент ражда митове и легенди. Една от тях е, че със самолета е трябвало да лети Людмила Живкова, но в последния момент сменили машините. Друга версия намесва терористи и камикадзета, които имали за цел да елиминират пътуващия за състезание български отбор по художествена гимнастика. Има и трета версия, която не звучи толкова абсурдно. Тя е, че самолетът е бил свален по грешка от военни.

Ровейки се в прахоляка на миналото, “Труд” попадна на съобщение на белградската агенция “Танюг” от същия ден и почти по същото време.Там се съобщава за ниско прелитащ неидентифициран самолет, нарушил въздушното пространство на бивша Югославия и отправил се към България. Най-вероятно съседите са предупредили нашите ВВС и те са задействали установка на ракетна площадка. Навремето най-близката такава до сръбската граница бе в секретна база в Годеч. За два летящи успоредно самолета е разказвал и човек от Габаре, когото смятали за луд и който отнесъл тайната в гроба.

ТУРНИР "РУМИ И АЛБЕНА"

В памет за Румяна Стефанова и Албена Петрова всяка година във Варна се провежда международния турнир по художествена гимнастика "Руми и Албена".

Изображение

Изображение
Аватар
аврора
Модератор
Модератор
 
Мнения: 16872
Регистриран на: Нед Апр 27, 2008 12:25 am
Местоположение: Русия Санкт-Петербург

Re: Румяна Стефанова (България)

Мнениеот аврора » Вто Мар 11, 2014 8:29 pm

От Фейсбук:
Скъпи приятели, на 16.03.2014 година ще се проведе благотворителен концерт в памет на загиналите в самолетна катастрофа!
Ето какво споделя организаторката на това събитие:
„Като българка живееща 28 години извън България, организирам благотворителен концерт в памет на загиналите в самолетна катастрофа през 1978 година гимнастички, колежки и незабравими приятелки.

През последните 10 години съм отдадена на музикалната сцена и имам участия заедно с един пианист и един български цигулар.Всяка година на 16 март /денят на катастрофата/ запалвам свещичка и изпявам тихичко "Ave Maria". Този път ще я изпея на българска сцена, за което много се радвам! Даренията от концерта ще се дадат за подпомагане на млади български таланти по художествена гимнастика!
Благодаря за вашата подкрепа и ентусиазъм! Нека си спомним!“
— с Yuliana Kesarova.

Изображение
Аватар
аврора
Модератор
Модератор
 
Мнения: 16872
Регистриран на: Нед Апр 27, 2008 12:25 am
Местоположение: Русия Санкт-Петербург

Re: Румяна Стефанова (България)

Мнениеот аврора » Съб Мар 17, 2018 12:11 pm

https://www.marica.bg/40-godini-ot-naj- ... 13235.html

40 години от най-голяма авиокатастрофа в България
В самолета ковчег загиват девойките от националния отбор по художествена гимнастика и треньорките Жулиета Шишманова и Румяна Стефанова

Изображение

На 16 март 1978 г. се случва една от най-големите трагедии в новата история на България - в самолетна катастрофа загиват 73 души, сред които момичетата от националния отбор за девойки по художествена гимнастика и треньорките Жулиета Шишманова и Румяна Стефанова.

По официални данни ТУ-134, изпълняващ редовен полет от София за Варшава, се разбива в 13,52 ч. край врачанското село Тлачене. Във самолета ковчег пътува и полска правителствена делегация, водена от министъра на културата Йежи Вилхелми, брат на известния актьор Роман Вилхелми. Ударът в коритото на местната бара бил гибелен също и за юношеския отбор по футбол на България и юношеския отбор по баскетбол на Полша. Няколко години по-късно със средства на близки и роднини на загиналите близо до мястото на трагедията е изграден първият у нас паметник на жертвите на самолетна катастрофа.

Според официалната версия на тогавашната власт „никой не е оцелял, самолетът се е разбил вследствие на повреда в елзахранването“. Резервоарът бил пълен с 11,5 тона керосин, а машината се забила в дерето с 850 км в час.

Катастрофата не е разгадана и до днес, защото черната кутия не е намерена.
Аватар
аврора
Модератор
Модератор
 
Мнения: 16872
Регистриран на: Нед Апр 27, 2008 12:25 am
Местоположение: Русия Санкт-Петербург

Re: Румяна Стефанова (България)

Мнениеот аврора » Съб Апр 07, 2018 11:20 pm

"Руми и Албена" 2018

Изображение
Изображение
Сестрите на Румяна и Албена
Аватар
аврора
Модератор
Модератор
 
Мнения: 16872
Регистриран на: Нед Апр 27, 2008 12:25 am
Местоположение: Русия Санкт-Петербург


Назад към Звезди на ХГ, приключили кариерата си

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта