Марта Петкова

Модератори: аврора, Sasha, samodiva_yana

Марта Петкова

Мнениеот jasmin » Нед Юни 10, 2012 4:51 pm

Много добра,изящна и красива,българска балерина! :-D :evil: :arrow: :bye: :love: :02215: :sup: =D> :87878: :trophy: :gold: :medal: :thankyou2: :goldstar: :bestpost: :winner3: :yaystars:

Изображение

Изображение

Изображение
jasmin
Новак
Новак

Re: MAPTA ПЕТКОВА

Мнениеот LD » Сря Юни 13, 2012 8:33 am

jasmin, много ти благодаря, че се включваш с интересни материали във форума за балет! :merci:
Аватар
LD
Insider
Insider

Re: Марта Петкова

Мнениеот аврора » Вто Яну 27, 2015 3:53 pm

"Марта Петкова дебютира като Аврора в "Спящата красавица"

Моя позната балерина, която изпълнява ролята на Аврора, точно обратно, казва, че този спектакъл не е много тежък за нея. Защото повече време действието върви без участието на Аврора.. :lol:

И какво е това "скучно" в този балет?? Пишат, че е махната вариация на Аврора в ловната сцена. Според мен, точно адажиото и вариациите на Аврора и принца в ловната сцена са най-красивите откъси от целия балет. :(
Аватар
аврора
Модератор
Модератор

Мнениеот LD » Вто Яну 27, 2015 9:51 pm

аврора написа:"Марта Петкова дебютира като Аврора в "Спящата красавица"

Моя позната балерина, която изпълнява ролята на Аврора, точно обратно, казва, че този спектакъл не е много тежък за нея. Защото повече време действието върви без участието на Аврора.. :lol:

И какво е това "скучно" в този балет?? Пишат, че е махната вариация на Аврора в ловната сцена. Според мен, точно адажиото и вариациите на Аврора и принца в ловната сцена са най-красивите откъси от целия балет. :(

Сигурно повечето читатели на статията като мен не си представят за какво точно става дума, но аврора знае партията на Аврора ;)
Аватар
LD
Insider
Insider

Мнениеот LD » Съб Фев 10, 2018 4:55 pm

http://www.monitor.bg/a/view/50319-Марта-Петкова-на-палци-към-върха

Марта-Петкова-на-палци-към-върха

Изображение

Балетната прима ще грейне в музикален клип навръх Свети Валентин

Изображение
Мама и Борислава обичат да се разхождат, да карат колела заедно и да ядат сладолед.

Преди няколко дни 9-годишната й дъщеря я изненадва с въпроса: „Мамо, ти смяташ ли се за щастлив човек?“. В такива моменти прима-балерината на Националната опера и балет Марта Петкова си дава сметка, че е благословена от съдбата. Танцува надлъж и шир по земното кълбо: само напоследък е била гост-солист в спектакли в Далас, Саратов и Казан, Неапол... Скоро пък цялата трупа заминава на турне в Италия – от север до Сардиния, предстои и гастрол в Болшой театър в Москва през май. Междувременно, на 17 февруари, Марта ще излезе на сцената и в София в първото за сезона представление на балета „Дамата с камелиите“ по музика на Верди – ролята на Маргарита Готие в началото на кариерата й за нея е била от най-трудните, а сега я смята за една от най-силните си. Марта е щастлива и извън театъра: има дете, има любим, по-голямата й сестра, практичната Грета, винаги е готова да се притече, ако трябва да се смени крушка или да се постави радиатор, родителите й са живи и здрави. Може би всичко започва оттам, че е имала прекрасно детство и семейството й и досега е сплотено като малко други. Вярно, баща й, мустакатият фронтмен на „Трамвай №5“ Петко Петков, често й е липсвал и тя часове наред го е чакала на прозореца да се върне от поредното пътуване. Веднъж, когато той си идва от Германия, момиченцето отваря куфара му и от него се подава миниатюрна бяла балетна пачка...

Изображение
Примата с баща си – Петко от „Трамвай №5“, и с майка си Ани.

Тогава Марта е едва на 3-4 години и за нея пируетите са просто игра, сериозният труд започва в четвърти клас. „В началото не ме приеха в Балетното училище – и на двата изпита

решиха, че нямам достатъчно качества

Но все пак влязох, тъй като класът се оказа малоброен и взеха още няколко момичета изпод чертата. Майка ми каза: ще изчакаме една година и ако наистина не става, ще я преместим в друго училище да не си губи времето. Влязох последна по бал, а на първата година бях с най-добри оценки“, припомня си тя. От този миг насетне родителите й не са спирали да вярват, че ще изкачи на палци върховете на високото изкуство и почти не пропускат представление с нея. „Онази вечер след „Лебедово езеро“ ми звънна мама да ми каже, че дълго не са могли да излязат от Операта – толкова много непознати хора са ги спирали да ги поздравят и да им благодарят, че са ме отгледали – усмихва се ефирната чаровница. – Чак сега сякаш осъзнах, че са горди с мен и ги правя щастливи. Доскоро мислех, че го правя за себе си“...

Изображение
Марта с коронния си сценичен партньор Никола Хаджитанев.

Марта Петкова се трогва всеки път, когато зрител я посети в гримьорната или я спре на улицата, за да я похвали. „Тук публиката, естествено, е най-щедра, най-любима, най-топла: винаги те приема и те аплодира още с първото стъпване на сцената“, знае балерината и обяснява, че преди повече от 15 години, когато започвала, доста спектакли падали, понеже в залата не се събирали и 30-40 души. В момента обаче има бум на интерес към танца и билетите се разпродават месеци предварително – дори тя не успява да купи за свои познати, ако позакъснее с резервацията.

Ренесансът в балетните театри е глобален феномен, но за Марта аудиторията навсякъде се усеща от артиста по различен начин. Например във Великобритания, където с партньора й Никола Хаджитанев неотдавна участват в 8 представления на „Лебедово езеро“ и 9 на „Дон Кихот“, публиката е изключително тиха през цялото време, което в началото им създава известен дискомфорт. „Ние сме свикнали да има аплаузи между различните вариации и части. А те

избухват накрая и неистово тропат с крака

в продължение на дълги минути“, впечатлена е тя. В Royal Opera House в Лондон българската прима има възможност да танцува „Лешникотрошачката“ в дует с един от техните млади солисти, който вече е име от такава величина, че експертите го поставят в Топ 10 на най-изявените балетисти в света – Вадим Мунтагиров. Освен че са красиви като двойка на подиума, те се сприятеляват и извън него и с охота се забавляват заедно – руснакът доказва правилото, че най-големите звезди са чудесни хора извън светлината на прожекторите, а не недостъпни божества.

Изображение
С Вадим Мунтагиров – балетист от световния Топ 10, в лондонски спектакъл.

Като дъщеря на певеца Петко Петков, от Марта логично се очаква и тя да хване микрофона. „Пробваха ме. Баща ми ме беше записал на детски хор, но не ходех с желание, напротив – чувствах се принудена заради него, а аз съм зодия Козирог и много мразя някой да ме кара насила да правя нещо. И може би това тотално ме отблъсна, така че дадох пълен отпор и казах: не искам да пея“, признава младата дама. Но историята има продължение: „След години, когато бях почнала да танцувам, се случи така, че за някакво участие на баща ми една от неговите певици се разболя. Той много се притесни и аз му

предложих да вляза на нейно място

защото знам всички парчета и хореографиите към тях“. Петко Петков първо не може да повярва, но после дори включва щерка си в малко турне на групата из България. За нея и до днес то е незабравимо преживяване. Двамата имат намерение да запишат и обща песен, но някак си все се разминават във времето.

В замяна на това обаче, без да пее, Марта ще е главна героиня в музикален клип, който ще се завърти на екран точно на 14 февруари – навръх Свети Валентин. В него тя ще играе себе си, а режисьор е човекът оркестър Ованес Торосян. Видеото е към нова любовна балада на „две момчета, страхотни бг изпълнители“, но кои са точно, музата им от клипа няма да издаде до празника...

Изображение
Прима-балерината в полет.

И Дамата с камелиите е жертва на гафове и болежки

Преди десетина години, когато за пръв път се превъплъщава в Маргарита Готие, образът на известната куртизанка се „опъва“ на младата балетна прима, макар да е чела неведнъж романа на Александър Дюма-син „Дамата с камелиите“. Марта е почти дете и тази жена, която живее в охолство сред ухажванията на тълпи мъже, й е чужда като светоусещане. „Мъчила съм се да си представя и да имитирам поведението и позите й дори вкъщи“, смее се днес Петкова. Отделя й много време и в залата за репетиции и постепенно, с подкрепата на своя ментор Ясен Вълчанов, успява да надари персонажа с различни, отначало неподозирани нюанси и детайли. „Спектакълът е изключително емоционален и съм виждала доста разплакани зрители след него“, отбелязва тя.

За толкова сезони в Операта „Дамата...“ е имала не едно и две куриозни изпитания на сцената. „Веднъж с партньора ми Никола Хаджитанев, който е прекрасен като влюбения Арман, се закачихме костюм в костюм – мое копче влезе в неговия ръкав. Отне ни време, докато се разплетем, и публиката усети. Но когато има гаф, тя винаги е съпричастна и веднага започва да те аплодира“, казва Марта. Друг път, за важно представление на „Лебедово езеро“, на което ще присъстват импресарии от чужбина, шефката на балета Сара-Нора Кръстева предупреждава артистите, че всичко трябва да е на 100% безупречно. Така и става до последните акорди, когато на „черното“ па-де-дьо Одилия-Марта се затичва към Кралицата, подхлъзва се и с ококорени очи пада точно пред нея по дупе. Но спецовете са наясно, че това е случаен инцидент и оценяват високо майсторството на Петкова и целия екип.

От схващане на крака заради силен мускулен крамп, когато боцкането с карфичка не помага, на Марта Петкова се е налагало, с позволението на диригента, да съкрати спектакъл. Болежките, неизменно съпътстващи професията, обаче няма да я накарат скоро да свали палците. На крехките си рамене 32-годишната прима носи почти целия велик балетен репертоар – Одета-Одилия от „Лебедово езеро“, „Спящата красавица“, „Шехерезада“, „Баядерка“, „Корсар“, „Силфида“, „Жизел“... „Често плача в залата, когато нещата не се получават, но никога не ми е хрумвало да се откажа, напротив – сега са най-силните ми години и истински се наслаждавам на всеки миг и в репетиционната залата, и на сцената. Балетът е моят живот – той ме пренася в друга реалност, в която искам да остана“, категорична е тя.
Аватар
LD
Insider
Insider

Назад към Звезди на балета