Лада Сартакова, 9 години

Модератори: аврора, Sasha, samodiva_yana

Лада Сартакова, 9 години

Мнениеот аврора » Съб Дек 03, 2011 10:47 pm

Па-де-де от "Лебедово езеро" с 32 фуете в края.
http://www.youtube.com/watch?v=0NtmN4SW ... _embedded#!

http://www.spbculture.ru/ru/news/920/
2 декабря 2011
Девятилетняя ученица Балетной и театральной школы под руководством Владислава Курамшина завоевала второе место на европейском полуфинале мирового балетного конкурса YAGP-2012 (Youth America Grand Prix - Гран-при молодой Америки), проходившего в Париже с 11 по 13 ноября 2011 года.
Изображение

В соревновании принимали участие более 500 молодых балерин и танцовщиков из стран Америки, Европы и Азии. Лада Сартакова выиграла также стажировку в балетной школе АВТ (American Ballet Theatre) в Нью-Йорке летом этого года. Лада с четырех с половиной лет начала профессионально заниматься хореографией и уже добилась больших успехов. Она исполняет главные партии в таких балетах школы и театра балета «Хореографические миниатюры», как «Лебединое озеро», «Белоснежка и семь гномов», «Снежная королева», «Щелкунчик», которые можно увидеть на площадках Петербурга.

Гран-при конкурса завоевала 17-летняя американка Джой Вомак, которая представляла Московскую академию хореографии.

Лада:
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
аврора
Модератор
Модератор

Re: Лада Сартакова, 9 години

Мнениеот samodiva_yana » Нед Дек 04, 2011 1:33 pm

Никак не одобрявам начина на работа на училището на Лада. Защо е необходимо да прави толкова сложни неща като и с просто око се вижда, че или ги прави грешно, или нечисто, това не мога да го разбера. Впечатляващо е, че прави 32 фуетета, но хиляди пъти повече да я видя как завърта 5, но както трябва и без да размята падьоми във всички посоки.
А за това колко е погрешно, че се въплъщава в ролята на Одет/Одил да не говорим. Това е история за любов, за страст, прелъстяване и изневяра и за чувства, които са толкова силни, че убиват. В каква изратена вселена е редно това да се случва на дете? Прилошава ми като гледам как 9 годишно момиченце се преструва на възрастен и се опитва да изиграе всички тези неща. Все едно гледам един от онези отвратителни американски конкурси за красота с малки деца, които са с боядисани коси, изскубани вежди и изкуствени зъби. Сексуализацията на малките момиченца е нещо, с което трябва много да се внимава, още повече че това училище е известно с това че максимално се възползва от децата си, без значение какви са последствията.
Когато Бог отнеме нещо от твоята хватка, той не те наказва, а просто изпразва ръката ти, за да получиш нещо по-голямо
Аватар
samodiva_yana
Gymnastics Expert
Gymnastics Expert

Мнениеот аврора » Нед Дек 04, 2011 7:44 pm

Напълно съм съгласна с теб, Samodiva Yana!

Сложих това като нещо дискусионно. :)
И аз мисля, че не бива да започват такива големи натоварвания от толкова малка възраст. Мисля, че и на палци не може да стават малките момичета, защото костите им още са меки и могат да се деформират. Нали в балетните училища взимат деца примерно на 10 години и ги товарят много постепенно.

Да не говорим и за репертуара, наистина е смешно, когато малкото момиче изображава женски страсти. И смешно е, и тъжно. :(

Мисля, че това се отнася и към ХГ. Не обичам, когато съвсем малка гимнастичка играе сложни съчетания. Има руска пословица: "Всякому овощу своё время". :lol:
Аватар
аврора
Модератор
Модератор

Мнениеот samodiva_yana » Пон Дек 05, 2011 10:40 pm

И една малка поправка - девойката на последната снимка не е Лада, казва се Виктория, но в момента ми убягва фамилията. Прави "Есмералда" и има прекрасни падьоми, но за съжаление също като Лада е доста нечиста. Ще видя за линк из нета.
Когато Бог отнеме нещо от твоята хватка, той не те наказва, а просто изпразва ръката ти, за да получиш нещо по-голямо
Аватар
samodiva_yana
Gymnastics Expert
Gymnastics Expert

Мнениеот samodiva_yana » Пон Дек 05, 2011 10:49 pm

Който търси - намира!
Малката е Виктория Федорова и ето линк към една репетиция на "Есмералда". Отново роля, пълна със страст и съблазън и абсолютно неподходяща да малка балерина. За това, че никога не си сваля петите на земята няма да казвам. Наистина жалко, вижда се, че има толкова много качества.

http://www.youtube.com/watch?v=FSS00EUVdcY
Аватар
samodiva_yana
Gymnastics Expert
Gymnastics Expert

Мнениеот Sasha » Чет Дек 08, 2011 10:02 pm

Всичко, което пишете е вярно, но все пак сигурно педагогът е работил много, за да постигне Лада нивото, на което е. Не бива да съдим строго, това момиченце е постигнало много. Смятам обаче, че педагозите когато са избирали вариациите за Лада, са мислили повече за собствената си изява като педагози, отколкото за детето. Вероятно училището, в което преподават е платено и така ще привлекат нови ученички и съответно повече парички.
Сетих се за едно друго малко сладурче,което танцуваше "Синеглазка". Толкова е приятно децата да играят детски танци! И пак личеше прекрасната му подготовка, нищо че танцът е детски. За съжаление, не можах да намеря видеото със синеглазката. Янче, помогни, ако можеш. Много искам да го гледам пак.
Аватар
Sasha
Модератор
Модератор

Мнениеот samodiva_yana » Чет Дек 08, 2011 11:21 pm

Дали не търсиш това:

http://www.youtube.com/watch?v=RxPeDi2145M
Аватар
samodiva_yana
Gymnastics Expert
Gymnastics Expert

Мнениеот аврора » Чет Дек 08, 2011 11:37 pm

samodiva_yana написа:Дали не търсиш това:

http://www.youtube.com/watch?v=RxPeDi2145M

Браво, Яна, как да намираш всичко??? :o :o :o
Аватар
аврора
Модератор
Модератор

Мнениеот samodiva_yana » Пет Дек 09, 2011 8:23 pm

Просто детето е много чаровно е безкрайно сладко. Хореографията също ми направи впечатление, а и добрата подготовка. Не прави кой знае какви движения, но са изчистени и си личи, че е работено много качествено. Затова съм и запомнила изпълнението. :)
Аватар
samodiva_yana
Gymnastics Expert
Gymnastics Expert

Мнениеот Sasha » Пет Дек 09, 2011 9:33 pm

Да, точно това видео имах предвид. Забележи колко добре опъва крачетата и падьомите си това само 6-годишно момиченце!
Аватар
Sasha
Модератор
Модератор

Мнениеот pla » Нед Дек 11, 2011 5:38 pm

Гледах видео и на Лада (от миналата година) и на това на Виктория, ами поправете ме, но и двете нямат още нужната сила в глезените, за да поддържат форма на палци и то в такива вариации. :o Виктория наистина не слага петите, не бях виждала такава техника. Глезенчетата и на двете треперят, защо ги качват на палци в такива сложни вариации? Не рискуват ли да ги осакатят? :o Лада е била на палци и на 7г. Не знам, костната структура не мисля, че може да е достатъчно развита на такава крехка възраст, не и за сложни вариации.

Не знам наистина, не съм специалист, но предпочитат по-традиционните академии, в които се залага на плавното заучаване на коректна техника. Много са талантливи децата, желая им успех, надявам се да бъдат добре подготвени, за да избегнат травми.
pla
Световен шампион
Световен шампион

Мнениеот samodiva_yana » Нед Дек 11, 2011 8:19 pm

Да, абсолютно съм съгласна pla. Има риск от контузия, при това контузия, която да ги свали отпалците и да ги извади от балета завинаги. Обаче това училище се хвърля да произвежда гении и да доказва колко е велико и не приема критика отникъде. Аз се опитах да обясня какво мисля и коментарът ми беше изтрит, а на мен - забранено да публикувам изобщо занапред под техните клипове.
Част от стремежът да се правят сложни вариации предполагам идва и заради идеята да се покаже нещо ново. Последните години малките правят все едни и също неща, които се смятат подходящи за възрастта им - Арлекино, Синя птичка, Аврора. От две години забелязвам, че все по-малки момиченца се опитват да се преструват на Китри, на Есмералда, на Одилия/Одет...все роли, които изискват най-малкото повече житейски опит. И съм изумена колко са възторжени коментарите под изпълненията на Лада и Виктория... Тези хора не виждат ли, че е тромаво, че техниката на палци куца и че не са порастнали децата за подобни вариации?
Аватар
samodiva_yana
Gymnastics Expert
Gymnastics Expert

Мнениеот аврора » Нед Дек 11, 2011 8:29 pm

samodiva_yana написа:Да, абсолютно съм съгласна pla. Има риск от контузия, при това контузия, която да ги свали отпалците и да ги извади от балета завинаги. Обаче това училище се хвърля да произвежда гении и да доказва колко е велико и не приема критика отникъде. Аз се опитах да обясня какво мисля и коментарът ми беше изтрит, а на мен - забранено да публикувам изобщо занапред под техните клипове.
Част от стремежът да се правят сложни вариации предполагам идва и заради идеята да се покаже нещо ново. Последните години малките правят все едни и също неща, които се смятат подходящи за възрастта им - Арлекино, Синя птичка, Аврора. От две години забелязвам, че все по-малки момиченца се опитват да се преструват на Китри, на Есмералда, на Одилия/Одет...все роли, които изискват най-малкото повече житейски опит. И съм изумена колко са възторжени коментарите под изпълненията на Лада и Виктория... Тези хора не виждат ли, че е тромаво, че техниката на палци куца и че не са порастнали децата за подобни вариации?

Този човек (Курамшин) според мен е ужасен. Например, догодина завършва Академия "Ваганова" бившата нейна ученица Жиганшина Ксения. Тя е преместила в Академията преди много години. И досега Курамшин слага последните й видеа като свои и постоянно организира много гласове против това видео, тоест уж много хора отбелязват, че не им харесва нейното изпълнение.

http://www.youtube.com/watch?v=Xpdu2Beg ... re=related
63 против!!!
Много е гадно така. :(
Аватар
аврора
Модератор
Модератор

Мнениеот samodiva_yana » Нед Дек 11, 2011 9:09 pm

Аз Ксения я харесвах, даже много. И докато танцуваше при тях, я лансираха като феномен и новото чудо на руския балет. Следкато я поканиха от "Ваганова" първоначално отказваха да дават информация какво се е случило, а след това дори лъжеха, че момичето се е отказало то балета и вече няма да танцува изобщо. Безобразно държание, при това от хора, които се предполага, че са педагози и трябва да възпитават деца.
Аватар
samodiva_yana
Gymnastics Expert
Gymnastics Expert

Мнениеот pla » Нед Дек 11, 2011 9:23 pm

Аврора, има програми, които се разпространяваха едно време в интернет, които правеха организирано негативно гласуване в Youtube. Предполагам, че някой е използвал такава. Мисля че Youtube направиха нещо по въпроса, но не следих, не съм сигурна. Ксения е чудесна, каква красота само! Колко е жалко, че има такова отношение към нея, пък дори да е само под едно клипче онлайн.

А вижте мъничката Лада на 6г тук. Това няма как да е добре за нея, просто само мога силно да стискам палци, да не се случи нищо. Интересното е, че в Щатите има подобна мода. Ще потърся да ви покажа, но преди месец някъде гледах едно дете, което правеше тази вариация на Есмералда. И пак.. беше по-голямка. Цялата тази история ми оставя горчив привкус. Как се приема това в балетните среди в Русия? Сигурна съм, че преподавателите от другите училища не са много доволни.

А, ето намерих го. Момичето се казва Катя Алмайева, 11г на това видео. И тя е от много малка на палци, но в САЩ. http://www.youtube.com/watch?v=Swe7bhhfyfA. Можете да видите и друго видео с нея, на което е на 9г и т.н. пускам това, защото е с тази вариация.
pla
Световен шампион
Световен шампион

Следваща

Назад към Млади надежди