7-годишна българка покори световна балетна сцена

Модератори: аврора, Sasha, samodiva_yana

7-годишна българка покори световна балетна сцена

Мнениеот Sasha » Вто Окт 15, 2013 1:45 pm

http://life.dir.bg/news.php?id=15254598&nt=5

Изображение

Българка е най-малката участничка в ХХ Международен фестивал "Звезди на световния балет", който се проведе от 9 до 11 октомври в Донецк, Украйна, съобщих от Жокер медиа.
В три поредни вечери седемгодишната Ивана Харизанова – възпитаничка на Руското балетно училище "Г.С.Уланова", София с ръководител Шара Карсакпаева, танцува с водещи солисти на Большой театр, Националната опера на Украйна, на Московския академичен театър за опера и балет "Станиславски и Немирович-Данченко", на Мариинския и Михайловския театри, с танцьори от Казахстан, Китай, Германия, Русия и Укарйна. Тя се изяви в спектакъла "Дон Кихот" в соловата партия на Амур, което досега не се е случвало с балерина на нейната възраст, както и във вечер, посветена на хореографията на Леонид Якобсон.

Досега тя е и единствената българска балерина, участвала в общ спектакъл с имената на световния балет Николай Цискаридзе, Илзе Лиепа, Фарух Рузиматов, Марианна Рыжкина, Екатерина Крысанова и др. На гала-вечерта на закриването на фестивала Ивана Харизанова изпълни "Птичка" по музика на Моцарт. Малката ни балерина бе специално поздравена от съпругата на президента на Украйна Л.А.Янукович – патрон на звездния балетен празник, от директора на фестивала - народния артист на Украйна Вадим Писарев и от своите именити колеги, които не скриха възторга си от това, което тя е постигнала едва на 7 години.
Аватар
Sasha
Модератор
Модератор

Re: 7-годишна българка покори световна балетна сцена

Мнениеот LD » Вто Окт 15, 2013 3:31 pm

Направиха ми впечатление коментарите, не знаех за това училище
http://life.dir.bg/news_comments.php?id ... 98&tag_id=
Истината за държавата ни
Тук е мястото да споменем училището, в което това дете е имало уникален шанс да се научи на балет. Уникален, понеже Карсакпаева е и балерина, и педагог по балет, какъвто специалист в България друг няма.
Частно училище с детска градина, създадени с много грижи, много пот, над 10 години 12-16 часов работен ден и много агресия от околния свят. Училище, за което държавата е мащеха и не дава на децата там полагащите им се по Констутуция пари за образование, които дава за децата от държавните училища. А Конституцията не разделя частно и държавно!!! - престъпленията на българката държава са на всяка крачка.
Екипът на Руския лицей не живее собствен живот, а живее живота на дискриминирани първопроходци в частното образование, на които държавата е мащеха. В най-добрия случай се намират човечни администратори, които не пречат - и те не са малко! Повече са тези, които пречат.
Нивото в лицея е високо не само в балета, но и в базовото образование, в хигиената, в храненето, във възпитанието на децата. А България като държава ще се закичи с китки, които не е посяла и поливала.
Посткомунизмът е трагична реалност против частния бизнес, а в този случай против образователния частен бизнес. А талантите чакат човешки грижи, които държавата като почти анонимна институция не може да положи за децата и да даде максимален шанс на талантите им.
Гордея се с това училище, гнус ме е от комунизма, който пречи на прогреса и процъфтяването на нацията ми. Хубаво, че от Русия се получава подкрепа по международна линия. или на някой ентусиаст без да му дадат и заплащане като хората (визирам физиците ни в Корея, дококото си спомням).
В България талантите са висели винаги на някой чуждестранен донор, зер ние талантите си ги мразим, даже сме способни да ги изтребим, както се е случвало да правят бащи на сегашни български управници на държавата, та чак до Юнеско. Човек да рече, че не са избирали баща си, но тези доказват наследствеността ясно и недвусмислено!

една рускиня
Прекрасен коментар, с всичко съм съгласна. Само към комунизма какви са претенциите? Та при комунизма в бившия СССР талантите бяха на много високо ниво и особено в балета. Имало цензура, но това е друга територия. Класиката в Русия винаги се е поощрявала и при всеки строй е на много високо ниво. Обаче сега при капитализма какви истории се вихрят в Болшой театър? Изводът е - талантите се раждат винаги и при всеки строй, за истинското изкуство трябва високо интелектуално и духовно развитие на нацията като цяло и индивидуално. Къде е мястото на България сега?
Аватар
LD
Insider
Insider

Мнениеот samodiva_yana » Вто Окт 15, 2013 8:39 pm

Ето тук може да се види клипче на малката Ивана:

http://www.slavishow.com/танц-на-ивана-харизанова/

Не знам аз защо качват деца, които не са готови на палци. През цялото време очаквах да замине някой глезен...
Когато Бог отнеме нещо от твоята хватка, той не те наказва, а просто изпразва ръката ти, за да получиш нещо по-голямо
Аватар
samodiva_yana
Gymnastics Expert
Gymnastics Expert

Мнениеот Sasha » Сря Окт 16, 2013 12:06 pm

Честно казано, дори не можах да повярвам, че видеото и хвалебствената статия се отнасят за едно и също дете. То изобщо не стъпва правилно върху цялата муцунка на палците, а само на ръбчето. Падьомчетата й не са в състояние да огънат красиво подметката. Общо взето, или много се е подобрила от момента, в който е правено това видео, или не знам и аз какво е станало, че да има такива отзиви. Но ако никой не е снимал амурчето, няма как да разберем.
Аватар
Sasha
Модератор
Модератор

Мнениеот samodiva_yana » Сря Окт 16, 2013 3:39 pm

С танца във видеото Ивана има сребърен медал от конкурс в Русия. Случайно четох за нея в сайта на Руския лицей и реших да видя за какво става дума. След първото пасе спрях видеото. След това рещих, че може пък прибързано да съм съдила детето и го изгледах цялото. Същият опита за пасе го имаше пак поне 2 пъти. Ходи си на задния ръб на палеца съвсем очевидно...
Когато Бог отнеме нещо от твоята хватка, той не те наказва, а просто изпразва ръката ти, за да получиш нещо по-голямо
Аватар
samodiva_yana
Gymnastics Expert
Gymnastics Expert

Мнениеот Sasha » Сря Окт 16, 2013 7:20 pm

Значи сме на едно и също мнение. Аз малко се притеснявах да го напиша, за да не си помисли някой, че завиждам или нещо такова...

http://www.slavishow.com/%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%86-%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D1%85%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0/
Аватар
Sasha
Модератор
Модератор

Мнениеот galina » Съб Окт 19, 2013 11:32 pm

Горкото дете.Може вече да е по-добре технически , но това ,което се вижда на това видео е ,че някой е вложил голяма амбиция за негова сметка . На кого е нужно всичко това ? За съжаление не е единичен случай. Надявах се ,че поне в балета ще запазят търпение и постепенност в методиката на обучение , но явно и там динамиката на новото време е оставила отпечатък.Все пак ,когато говорим за изкуство формулата- '' Бързо, лесно,вкусно'' ,едва ли е истина.Все пак да поздравим малката за желанието и усърдието ,което показва и дано успее да го съхрани във времето.
galina
Новак
Новак

Назад към Млади надежди