Георги Капитански

Модератори: аврора, Sasha, samodiva_yana

Георги Капитански

Мнениеот Sasha » Нед Юни 21, 2015 8:16 pm

Попаднах на тази статия и се изумих от хубавите снимки на момчето. Обърнати крака, шаг, падьомите му - доста момичета могат да му завидят.

http://bgdancer.info/2015/06/19/%D0%BC% ... %B5%D1%82/

Георги Капитански е едва на 15 години и вече има спечелена 3-та награда в конкурса „Малките звезди“, както и едно второ място в международен конкурс в Гърция. Учи в Националното училище за танцово изкуство и участва в редица концерти на училището. Тази година е стипендиант на пролетната танцова програма „DanceIt”, организирана от IlievDanceArtFoundation, която му осигурява обучение в Pacific Northwest Ballet, Seattle, САЩ.

Изображение

BG Dancer: Здравей! Представи ни се.

Георги: Здравейте! Казвам се Георги, на 15 години. Уча в Национално училище за танцово изкуство. Всеки ме пита как и защо избрах балета. Честно казано, нямам точен отговор. Бях на 10 години, когато попаднах в балетната зала и оттогава знам, че това е нещото, което искам да правя през целия си живот. Тогава нямах представа какво е балет, както всяко момче на тази възраст се увличах по това да карам сърф, да яздя коне, да играя футбол.

BG Dancer: Защо реши да учиш в Националното училище за танцово изкуство (НУТИ) и какво те мотивира да продължаваш да танцуваш?

Георги: Аз съм амбициозен човек, с много високи цели. Както всеки танцьор, така и аз съм имал моменти на разочарование, дори ми е хрумвало да се откажа, но имам прекрасни родители и приятели, които винаги са били до мен и са ми давали мотивация да продължа и все още го правят! В НУТИ влязох съвсем случайно, дори не смятах да влизам. Всеки който влезеше в залата, ми казваше, че трябва да танцувам и че аз съм роден за това! Принципно не съм доверчив човек, но тогава някакси успяха да ме убедят. Явих се на изпит, приеха ме с най-висока оценка. И си казах, че явно са прави. И така започна моят път към изкуството.

BG Dancer: Ти си един от стипендиантите на Dance It – пролетното издание на танцовата работилница, организирана от Iliev Dance Art. Какво е усещането да си един от тримата избрани?

Георги: Усещането е НЕВЕРОЯТНО! Благодарен съм за шанса, който получавам. Разбрах, че човек получава шанс тогава, когато истиснки го желае. Разбрах, че и шансът не трябва да се търси или очаква. Той е в самия човек. В силата на волята му. Отивам там за да науча нещо ново и различно, без предварителни нагласи и очаквания! Винаги съм действал според ситуацията, смятам и сега да направя така!

Изображение

фото: Емил Методиев

BG Dancer: Имаш изключителна техника. Как я постигна и как я поддържаш?

Георги: С много труд и постоянство! Трябва да се работи всекидневно, дори и през уикендите. Аз нямам спомен да съм почивал дори и един ден през последната една година.

BG Dancer: Кои са хората от танцовия свят, които те вдъхновяват?

Георги: Винаги съм се възхищавал на единствената и божествена – Марта Греам. Също толкова големи идоли са ми Силви Гилем, Морис Бежар, Джордж Баланчин, Матс Ек, Уилям Форсайт и много други. Възхищавам се и на българския съвременен танцьор Теодора Стефанова – незаменима! Искам да благодаря и на всички мои педагози и специално на Марина Попова за всичко което направи и продължава да прави с мен!

BG Dancer: Класически или модерен балет?

Георги: Смятам, че имам много време и години да реша. Отчитайки това, съзнавам, че в основата на всяка съвременна танцова трупа, лежи класическата основа. Но смятам, че модерното изкуство дава повече възможност за реализация на един млад и кипящ от енергия човек.

BG Dancer: А други стилове влекат ли те?

Георги: Винаги съм харесвал тангото, но все още не съм го практикувал като изкуство. Но не се знае какво ще ми хрумне някой ден!

BG Dancer: Какво ти дава танцът?

Георги: Балетът ме изгради като личност, а танцът е начин на живот. Той е моят живот. Не си представям да се събудя един ден и да знам, че никога няма да танцувам отново. Танцът те кара да се чувстваш жив, свободен, красив, сближава те с хората, с които танцуваш. Когато танцуваш имаш всичко и не ти трябва повече. Когато съм в залата не мисля за нищо друго, освен за мига. Забравям за всякакви проблеми и задачи и единственото от което се нуждая е да танцувам и да споделям емоциите си с хората около мен. Само един човек, който е танцувал може да ме разбере. Момента в който влизаш в залата и усещаш пода е най-хубавото нещо.

BG Dancer: За какво мечтаеш?

За световната сцена и името ми да бъде запомнено във времето!
Аватар
Sasha
Модератор
Модератор

Re: Георги Капитански

Мнениеот lidusha » Пет Юни 26, 2015 9:32 pm

Sasha написа:
BG Dancer: Класически или модерен балет?

Георги: Смятам, че имам много време и години да реша. Отчитайки това, съзнавам, че в основата на всяка съвременна танцова трупа, лежи класическата основа. Но смятам, че модерното изкуство дава повече възможност за реализация на един млад и кипящ от енергия човек.

BG Dancer: За какво мечтаеш?

За световната сцена и името ми да бъде запомнено във времето!

Забележително дете! Желая му много сбъднати мечти!
Еха, и аз Пенка!
Аватар
lidusha
Gymfan
Gymfan

Re: Георги Капитански

Мнениеот аврора » Нед Юли 29, 2018 6:36 pm

Георги много добре се представи във Варна на Международния конкурс, дойде до финала.

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
аврора
Модератор
Модератор