Весела Димитрова- Гл. Треньор на НО Ансамбъл

Модератори: аврора, KrasiK

Весела Димитрова- Гл. Треньор на НО Ансамбъл

Мнениеот maidenly » Вто Фев 27, 2018 4:07 pm

Изображение

Дискусии и коментари в rgym.info по повод:
Весела Димитрова- новия Ст. Треньор на НО Ансамбъл България
viewtopic.php?f=8&t=10517

nadton написа:От фейсбук профила на БФХГ

"НА 18 ЮЛИ 2016г. /ПОНЕДЕЛНИК/ ЗАПОЧВА ПОДГОТОВКАТА НА РАЗШИРЕНИЯ СЪСТАВ НО АНСАМБЪЛ ЖЕНИ определени за следващия олимпийски цикъл 2017 - 2020г. на националната база зала "Раковски".
БФХГ има удоволствието да Ви съобщи, че на лагера на разширения състав НО ансамбъл жени, който стартира на 18 юли, в подготовката ще се включи руският педагог по класически балет Гоча Будагашвили, който е работил с трикратната световна шампионка и заместник председател на БФХГ Мария Петрова в периода 1993 – 1996 г. Това стана възможно с помощта на Министерство на младежта и спорта в лицето на министър Красен Кралев, за което БФХГ изказва своите благодарности.
За нас е огромно удоволствие, че специалист от такъв ранг ще работи с НО жени и девойки през следващия Олимпийски цикъл.
По предложение на старши треньора на ансамбъл жени Ина Ананиева, което беше прието на УС, лагерът ще бъде ръководен от Весела Димитрова, която беше старши треньор на ансамбъл жени на Швейцария през периода 2009 - 2013 год., през който период отборът записа най- добрите си постижения - бронзов медал на Световната купа в Лисабон, четвърто място на Световното първенство в Монтпелие на обръчи и ленти и осмо място в многобоя. Весела Димитрова е световна шампионка с ансамбъл жени на България през 1991 год. в Атина и европейска шампионка през 1992 год. в Щутгарт. Програмата за лагера е изготвена от Ина Ананиева, старши треньор на ансамбъл жени.

УСПЕХ НА ВСИЧКИ СЪСТЕЗАТЕЛКИ, КОИТО СЕ КЛАСИРАХА И НАМЕРИХА МЯСТО В РАЗШИРЕНИЯ СЪСТАВ НА НОВИЯ НАЦИОНАЛЕН ОТБОР АНСАМБЪЛ ЖЕНИ!"
Илиана Раева


Feize написа:15.09.2016
От страницата в фейсбук:

Вече е сформиран нов ансамбъл, който в момента е на подготовка в Белмекен. През 2017 година ще има четири Световни купи, от които една в София, както и световно първенство в Пезаро (Италия) през август.
Ще бъдат сменени и уредите като съчетанията ще са с пет обръча и три топки/две въжета.
"В момента на Белмекен са 10 гимнастички. Ще започнем подготовка в зала "Раковски" от 1 октомври", каза Ананиева за БТА.
Даниела Велчева се оттегля от поста помощник-треньор, а на Ананиева ще помага Весела Димитрова.
Треньорката намекна, че има вероятност Михаела Маевска също да й стане помощник-треньор в новия ансамбъл.
"Идеята ми е тези момичета да останат близо до отбора. С която и от тях да работя ще ми бъде много полезна", добави Ананиева.


Feize написа:ОФИЦИАЛНО КОМЮНИКЕ ОТ БФХГ

Днес 16.12.2016 г. се проведе първото редовно заседание на новия Управителен съвет на БФХГ.
На това свое заседание Управителния съвет на БФХГ единодушно с аплодисменти определи за Главен Мениджър на национален отбор индивидуално жени Бранимира Маркова. Тя посочи за свой помощник Силвия Стойнева, а в екипа й влизат личните треньори на основен състав индивидуално жени: Белла Маркова, Марияна Памукова, Николай Боев.
УС одобри предложената от Бранимира Маркова четиригодишна концепция за работата на националния отбор през олимпийски цикъл 2017-2020 г.
Бранимира Маркова е бивш национален състезател световен отборен шампион от СП в Аликанте 1995 г. Участник на Олимпийски игри два пъти като треньор в Сидней 2000 г. и Рио де Жанейро 2016 г. От шест години личен треньор на най-добрата българска индивидуална гимнастичка Невяна Владинова.
Ина Ананиева член на УС обяви, че по здравословни причини и препоръка на лекарите, както и по лични причини се оттегля от поста главен треньор на ансамбъл жени. По нейно предложение УС гласува единодушно за главен треньор досегашния й помощник Весела Димитрова с помощник треньор Михаела Маевска.
Весела Димитрова ще продължи да работи съгласно одобрената концепция предложена от Ина Ананиева и съобразена с плана за работа на национален отбор ансамбъл жени за олимпийски цикъл 2017-2020 г.
На заседанието на УС с пълно единодушие беше утвърдена за заместник председател на БФХГ г-жа Мария Петрова.
Илиана Раева представи своя екип в администрацията и новия Генерален секретар на БФХГ в лицето на Росина Атанасова.
Досегашен генерален секретар на БФХГ беше г-жа Деспа Кателиева, която сега ще заема поста отговорник на националните отбори.
Илиана Раева заедно с Ина Ананиева съобщиха новината на национален отбор ансамбъл жени и представиха новия главен треньор Весела Димитрова.
Утре президентът на БФХГ
Илиана Раева ще представи на национален отбор индивидуално жени и личните им треньори, Главния мениджър на отбора Бранимира Маркова и помощника й Силвия Стойнева.
БФХГ


Feize написа:16.12.2016г.
Интервю с Весела Димитрова.

ПЪРВИ ДУМИ ОТ НОВИЯ СТАРШИ-ТРЕНЬОР НА АНСАМБЪЛА ВЕСЕЛА ДИМИТРОВА:
"Приех новия пост с ясната идея какво ни чака.Щастлива съм от факта, че ще работя с момичетата, наследнички на една от най-силните школи в света!
Доволна съм, че ми се гласува такова доверие, сега всичко зависи от нас! Вярвам, че ще успеем! Пожелавам си само да са здрави децата"
Весела Димитрова е новият старши треньор на ансамбъл-жени. Тя е предложена за този пост лично от Ина Ананиева, която си даде дълга почивка от гимнастика по препоръка на лекарите.
Сигурно мнозина от вас се питат коя е Весела Димитрова?
Ето кратка визитка за нея:
Весела Кирова - Димитрова е родена в град Варна. Тя е състезателка на Варна, а последните години на кариерата си завършва в клуб "Илиана" София. Весела Димитрова е носител на сребърен медал с ансамбъл жени на България на Световното първенство през 1991 година в Атина и е сребърна медалистка през 1992 година в от Европейското първенство в Щутгарт - тогава с фамилия Кирова.
Весела Димитрова започва като треньор в клуб "Илиана" в София. През 1999 година работи с националния ансамбъл -девойки на България, който завюва сребърен медал на Европейското първенство в Будапеща. Прави свой клуб по художествена гимнастика в Пловдив и от 2009-та до 2013 -та година е старши -треньор на отбора на Швейцария. "Кръстоноските", както наричат швейцарския национален отбор идваше на лагери на базата на националния отбор в зала "Раковски" и винаги се открояваше с оригинални и интересни композиции под ръководството на Весела Димитрова. Интересно беше, че всички момичета бяха научили български език, защото тя даваше указания на швейцарките само на български!
В страна като Швейцария, в която художествената гимнастика не значеше нищо като спорт, Весела започна от нулата и стигна до медали с националния ансамбъл - бронзов медал на Световната купа в Лисабон, четвърто място на Световното първенство в Монпелие на обръчи и ленти и осмо място в многобоя!
Пожелавам на Весела Димитрова да е здрава, смела и ще цитирам днес от залата г-жа Илиана Раева - да си бие противоотровна ваксина! Да успее да направи от новия ансамбъл същите златни момичета, на които цяла България да се радва и да запомни имената на всяка една от тях!
И както камъка - да си тежи на мястото!
На добър час, Весела! Твоето място е в България!
(автор Юлиана Кесарова)


06.01.2017г.
Весела Димитрова – Мадам Риск
https://www.google.bg/amp/s/trud.bg/весела-димитрова-мадам-риск/amp/

Весела Димитрова е новият треньор на ансамбъла ни по художествена гимнастика. В края на годината наследи на поста Ина Ананиева, избрана за треньор №1 на България в анкетата на в. „Труд“ за 2016-а. През последните 5 г. Димитрова работи в Швейцария. Под нейно ръководство ансамбълът под Алпите записва най-големия си успех в историята – 4-то място от световното в Монпелие през 2011-а на обръч и лента, 8-о място в многобоя и бронз на Световната купа в Лисабон 2013. Като гимнастичка Димитрова е световна и европейска вицешампионка с ансамбъла на България от 90-те години.

„Цял живот съм искала да бъда треньор – признава Весела Димитрова. – Може би това чувство идва от първите ми преподавателки в художествената гимнастика в „Спартак“ (Варна) – Лили Димитрова и Силвия Димитрова, майка и дъщеря. Така увлекателно представяха всеки един елемент, че всичко попивах със затаен дъх.“

Още 12-годишна Весела идва в София, а след завършване на спортното училище на „Левски“ получава предложение от Илиана Раева да е треньор в клуб „Илиана“. След месеци талантливата варненка е с нова оферта – да влезе в щаба на националния отбор за девойки. Успехите не закъсняват. Тимът печели сребро на европейското през 1999 г. „От Илиана съм се научила на много психология – казва Димитрова. – Всичко около нея сякаш се завихря – знае и как да те поощри, и как да ти се скара.“

Друга емблематична фигура – Нешка Робева, също е изиграла важна роля в живота на гимнастичката. Под нейно ръководство Весела става световна и европейска вицешампионка с ансамбъла (1991, 1992). „Нешка има уникалното чувство да прави композиции – продължава тя. – Изпипва фигурите до съвършенство – престрояване, симетрия, красота. От всеки един треньор съм взела по нещо. И най-вече това, което ми трябва.“

Докато е в ансамбъла жени, Весела често дели една стая със съотборничката си Ина Ананиева. Признава, че диетите и на нея не са й чужди. Случвало й се е да яде русенско варено в Япония с четка за зъби. Тогава е тежала едва 37 килограма при 166 сантиметра ръст. Димитрова признава, че времената много са се променили. Момичетата имат отношение към красивото, а по нейно време сякаш гимнастичките не са били съвсем дорасли за самоконтрол. Ето в сегашния ансамбъл две от гимнастичките бяха качили килограми. Затова взеха диетолог и свалиха излишното.

Преди да поеме националния ансамбъл, Димитрова работи с отбора на Швейцария, а посредник в контактите й е Мария Гигова. Животът зад граница не е лесен. Цяла година минава, докато варненката свикне с швейцарското спокойствие и подписва договор за 4 г. Разкрива, че най-трудно й е било с езика, въпреки че говори английски. Две от гимнастичките обаче са от немската част на Швейцария, други две от френската и още толкова от италианската. „Накрая ги научих на български – разкрива неволите си тя. – Брояха и знаеха всички термини на нашия език. И до днес ми пишат есемеси на български.“

На първото състезание обаче Весела се просълзява при вида на нашия отбор. Случвало й се е да побеждава България начело на Швейцария. В този момент се чувства удовлетворена от работата си, но от друга – сърцето й се свива. Димитрова винаги е смятала, че с българки се работи по-лесно, защото ритъмът, музиката и хореографията са в самите тях. Докато швейцарките трябва да ги учиш на всеки един детайл. Опитът под Алпите обаче е безценен. След края на договора с художествената гимнастика за една година отива в спортната. Това е и единствената промяна – тренировките са в същата зала.

Швейцария бе домакин на европейското в Берн през 2016-а, затова ангажира Димитрова да направи хореографията. С нейна помощ тимът, воден от българина Золтан Йорданов и съпругата му Снежана, печели сребро. „От тях двамата се научих на методика, получих и доста житейски съвети“, признава Весела.

Сега треньорката се впуска в ново предизвикателство. Единственото й колебание дали да поеме тима на България е семейството, което се е установило в Швейцария. 16-годишната й дъщеря Лидия е шампионка в страната на шоколада вече 5 г., а през следващия сезон ще може да играе и за националния ансамбъл. Образованието също е приоритет за младата гимнастичка. В решаването на този казус се притича Анелия Станчева, сестра на Весела, която също е треньор по художествена гимнастика и поема грижите за момичето.

„Сега се надявам да се сработим с ансамбъла – казва треньорката. – Ако си свършим работата, ще дойдат и успехите. Дори си мечтая и златен медал. Защо не!”

Обича да язди

Хобито на треньорката са конете. В Швейцария се научава да язди, както и да се грижи за четириногите. Обожава всякаква музика, ходи често и на кино. Домашният любимец Монако, йоркширски териер, е нейната слабост. Наскоро животното чупи крак, налага се да плати 2000 евро за операцията му. Но не съжалява, защото е нейна утеха и спътник в живота в първата година на странство.

Весела обича и да шие триката на дъщеря си. Съпругът й Венцислав Димитров е бивш футболист на „Славия“. Семейството се разделя не за първи път заради професионални ангажименти, затова отсъствията се приемат и от двамата като нещо нормално.

За нея

Има богата фантазия

Тя може да стои и денонощно в залата. Уникален талант. Беше смел състезател, остана такъв и треньор. Има изключителна фантазия. Наложи своя оригинален стил в композициите, който няма нищо общо с онзи на „златните момичета“. Обича риска и е много амбициозна, взискателна и максималист. Изключително интелигентна! Единствено й препоръчах от време на време да поощрява момичетата. Още като състезател даваше идеи и участваше в работата на треньорите. Бях притеснена, че ще приеме предложението на Ина Ананиева да стане помощник в националния ни ансамбъл, защото е много амбициозна. Но тя ми каза, че това е най-голямото й предизвикателство да е в треньорския щаб на България. След това някак се получи приемственост между нея и Ина на поста старши треньор. Очаквам много добри резултати!

Илиана Раева, председател на Българската федерация по художествена гимнастика

Целеустремена, но склонна на компромиси

Много е целеустремена, но тактична. Не е конфликтна личност и е склонна на компромиси. Изключителен професионалист, с който ни свързва голямо приятелство – заедно бяхме състезателки, после треньорки при Илиана Раева. А когато дойде от Варна в София, имаше период, в който спеше вкъщи. Имаме интересни случки от тийнейджърските ни години. Понякога ни се случваше да приспиваме моя баща, за да излизаме вечер. Но за зла участ имах куче, което лаеше и разваляше работата, като се прибирахме.

Ина Ананиева, досегашен треньор на ансамбъла

Много добър хореограф

Весела е един от най-добрите треньори на България. Тя притежава най-важните качества за специалист от такъв ранг – изключителен хореограф и професионалист, който изчиства съчетанията до най-малките детайли. Остава да се сработи и със самите момичета, в което не се и съмнявам. Вижте какво направи с отбора на Швейцария – революция. Изведе го до топ 8 на света, а дотогава никой не го слагаше в сметките си.


vilito написа:
30.06.2013г.
Лидия Димитрова - Швейцария

Лидия Венциславова Димитрова е българска гимнастичка от СК"Лидер"- Пловдив, която от 3 години живее,учи и тренира в Швейцария.
Дъщеря е на Весела Кирова (Димитрова)-бивша гимнастичка от "Златните момичета" на Нешка Робева , която от 5 години е старши треньор на Националният отбор по художествена гимнастика на Швейцария.Лидия е многократна шампионка и за 2-ра година е абсолютна шампионка на швейцарското държавно първенство и шампиионка на кантон Берн. Личен треньор на състезателката е варненката Анелия Станчева.
Освен високите постижения които постигат и майка и дъщеря, Лидия е селектирана за състезателка в националният отбор, но за момента е нужно време за да може състезателката да се сдобие със своето швейцарско гражданство или т.н "швейцарски паспорт". Ние всички се надяваме това да стане възможно най-скоро.
Тази година преспективната малка надежда е абсолютна шампионка на "ШВЕЙЦАРСКИЯТ ФЕДЕРАЛЕН СПОРТЕН ПРАЗНИК", който се провежда на всеки 6 години и също така е известен като "Швейцарската Олимпиада".
Ние всички от България стискаме палци на малката ми братовчедка и и пожелаваме Успех !!!!!

Анелия Станчева (личен трньор) и Лидия Димитрова
Изображение
Изображение Изображение
Изображение


22.10.2017г.
Весела Димитрова: Да водиш националния отбор на България е много трудно

Изображение

Весела Димитрова: Да водиш националния отбор на България е много трудно
22 октомври 2017 | 14:23

Старши треньорът на ансамбъла ни по художествена гимнастика Весела Димитрова гостува в предаването „Код Спорт“ по ТВ+. Тя е световна и европейска вицешампионка с ансамбъла ни от началото на 90-те години. Още тогава решава, че бъдещето ще е в треньорството и реално още от състезател се подготвя в движение за тази професия. Прави бум в Швейцария, където работи 5 години и извежда ансамбъла на страната до бронзов медал от Световната купа. В някои от големите първенства дори побеждава българския отбор и не може да се зарадва истински на успеха. Сега обаче всичко е по местата си и Весела Димитрова вече води българския ансамбъл като през това лято ликува с първите си отличия от световното в Италия.
- Г-жо Димитрова, след олимпиадата тръгнахте с нов ансамбъл, нов треньор и стари цели. По план ли се движехте в отминаващата година?
- Да, мисля, че абсолютно по план. Изпълнихме целите, които си бяхме поставили. Много внимателно си бяхме планирали подготовката. Мисля, че се справихме доста успешно.
- С вашата предшественичка Ина Ананиева сте много близки още от тийнейджърки, били сте в една стая по лагерите. Събрахме някои „комромати“ като този, че като състезателки в Япония сте яли консерва с четка за зъби…
- Да, това са „компромати“ не само за мен и за Ина, а може би за всички гимнастички по това време. Бяхме доста гладнички. Тази история е вярна.
- А правили ли сте номера – да ходите по дискотеки, когато сте нощували в дома на Ина?
- Общо взето бяхме много дисциплинирани. Аз живях известно време при Ина и ходехме на „Герена“ в парка да чоплим семки и да се разхождаме. И на дискотеки сме ходили, естествено. След като хапнем, два часа танци се явяваха на един килограм по-малко. Вършили сме детски лудории.
- А това влиза ли в треньорската ви концепция сега?
- Не. Понеже съм минала по този път и доста неща са ми известни, се опитвам да обръщам внимание.
- Какви съвети ви даде Ина Ананиева, когато ви предаде тежката корона на старши треньор на гимнастичките?
- Първото, което ми каза е, че ще ми бъде много тежко. Да си старши треньор на националния отбор на България по художествена гимнастика е доста отговорна позиция. Обикновено звъня доста често. Особено, когато имам някакъв проблем. Тя ми казва: „По-спокойно, всичко ще се нареди!“. Дава ми кураж, съветва ме чисто технически за някои неща. Ина е човек, на който можеш винаги да разчиташ.
- Вярно ли е, че имате толкова висок праг на натоварване, че дори навремето Нешка Робева ви е гонела от залата, за да не се получи пренатоварване?
- Не бих казала. Ние бяхме много трудолюбиви и старателни навремето, тренирахме по много.
- Как видяхте световната конкуренция тази година? Изненада ли ви тя с нещо?
- Конкуренцията беше жестока. Очаквах това нещо, тъй като след олимпиадата се смени правилникът. Тръгнаха нови отбори и всяка държава искаше да покаже най-доброто от своите гимнастички. Трябва да се стартира по най-добрия начин. Не се изненадах от конкуренцията. Обикновено имам доста широк поглед върху останалите отбори. Очаквано много силно световно първенство. Всичките осем отбора бяха изключително добре подготвени и готови за медал. Беше доста тежко.
- Говори се, че премахването на лимита в оценките за сложност на съчетанията ще помогне на руския отбор и така дори и да играе с грешки, винаги ще има гарантирано първо място. Така ли е?
- Не, не бих казала, че е така. Правилникът е един за всички отбори и за всички гимнастички. Ако руският отбор успее да направи много точки, ние ще трябва да направим точка или две повече, за да сме и ние в играта. Мисля, че ще се справим.
- Какво най-много харесвахте в стария ансамбъл, който достигна до световна титла и бронз на олимпийските игри? Кое искахте да вземете от него?
- Имах възможността да ги наблюдавам точно в месеците, в които се подготвяха преди олимпиадата. Направи ми много силно впечатление колко професионално подхождат към подготовката и към тренировките си. Те бяха момичета с доста голям опит. Осем години е изключително дълголетие в нашия спорт. Бяха отбор! Изключителен отбор!
- Как се справя като треньор капитанката Михаела Маевска?
- Михаела е една много симпатична млада жена, която за мое голямо учудване, се впусна в треньорската професия с много ентусиазъм. Тя е изключително спокойна и уравновесена. Може би тъй като аз съм малко по-емоционална от нея, успяваме да се балансираме. Много ми помага. Скоро приключи кариерата си и има пресни впечатления.
- Какво най-много харесвате в нашия ансамбъл сега и с какво още не можете да се справите?
- Много харесвам момичетата и начина, по който реагират на всяка моя забележка и на всяко предизвикателство. Те са много отворени деца, които са жадни за победи. Много са мотивирани, имат хъс и почти не се налага да ги подбутвам или да ги стимулирам за правят нещо. Те са и много креативни. Може би ми доставя удоволствие да експериментирам с тях.
- С какво още не можете да се преборите?
- Не знам. Не бих казала, че има нещо, с което не мога да се преборя на този етап. Може би в по-късен ще имам по-големи трудности.
- Имахте ли страхове преди да поемете поста? Как се стигна до това да застанете начело на националния отбор?
- Тази история е прословута – как съм си стояла на балкона в Швейцария и докато си пиех виното, ми се обади Ина Ананиева и ме покани да вляза в нейния щаб, за да подготвям младите момичета, които бяха вече селектирани. Много се позамислих, тъй като там животът ми беше доста уреден, но приех. Винаги съм мечтала да работя с българския национален отбор. Приех, започнах и така.
- В Швейцария е малко скучно, тук е по-интересно…
- О, да. Това е изключително подредена, скучна държава. Тук има емоция. В Швейцария е много спокойно, много хубаво за пенсионна възраст.
- Най-хубавото през тази година – имаше ли подводни камъни?
- Общо взето цялата подготовка протече доста спокойно и планирано. Най-голямата трудност, която срещнах бе, когато три от петте ми основни гимнастички преди първата Световна купа се отказаха заради доста сериозни контузии. Може би това беше най-големият проблем, с който се сблъсках тази година. Още не бяха привикнали на натоварването, което трябваше да поемат и получихме тези травми, но се справихме.
- Моделира ли ви някой като треньор или може би вие сама се изградихте през годините?
- Не биха казала, че някой ме е моделирал. Много обичам да наблюдавам как работят другите. Опитвам се да взимам нещо от всеки треньор, на когото се възхищавам. Така си „крада“ идеи.
- Кумири имахте ли като състезателка и сега като треньор?
- Не, харесвам всички гимнастички. На повечето от колежките на водещите сили в ансамбъла се възхищавам. Наистина са много добри професионалисти. Кумири нямам, но се възхищавам на много хора.

Весела Димитрова: Доволни сме от медалите, момичетата се справиха

Изображение
- Кой пост е по-труден – старши треньор на ансамбъла на Швейцария или на България?
- На България, естествено. Тук е много по-трудно. Като дойдох, си мислех: „Окей, аз съм треньорка. Да, започвам, предизвикателство е.“ Но след първото състезания видях какъв интерес има в цялата държава, какъв интерес се наблюдава в гимнастиката. Изведнъж малко се стреснах. Хората очакват тези успехи на момичетата. Плюс това е много по-лесно с отбор от по-посредствени гимнастички да направиш нещо по-добро, отколкото с момичета, които винаги са в топ 3, да останеш там.
- Догодина България е домакин на световното първенство. Ще издадете ли на каква музика ще бъдат съчетанията? Ще има ли български мелодии?
- Не, няма да издам на каква музика ще бъдат съчетанията. Надявам се, че ще се получат интересно. Много ще се постараем специално за българската публика.

- Вярно ли е, че в Швейцария сте накарали ансамбъла да говори на български, защото две момичета са били от италианската част, две от френската и две от немската?

- Да, това е факт. Просто аз отидох там и исках да започна тренировка. Пробвах на езиците, които горе-долу владея, но не се получи, защото все някой нещо не беше разбрал. Така стигнах до идеята, че може би трябва да проговорят на български. Наистина дори до ден-днешен ми пишат съобщения на български.

- Как се чувствахте, когато се случваше да побеждавате България с швейцарския тим?

- Е, това не ми се е случвало много често. Бях доволна, че съм си свършила работата. Естествено, винаги съм гледала с едно око към България, винаги съм искала да бъда тук. Там съм на работа, тук е сърцето ми в гимнастиката.
- А в такива моменти гледаха ли с лошо око от българския лагер към вас?
- О, не! Дори мисля, че ми се радваха!

- Друг интересен щрих от кариерата – една година работа в спортната гимнастика. Авантюра ли беше това?

- Случи се доста случайно. Приключих договора си с художествената гимнастика и главният треньор на спортната гимнастика, който е българин – Золтан Йорданов, ме покани да пробвам да пробвам да работя там. Беше много полезно за мен. Треньорите по спортна гимнастика са изключителни професионалисти. Методиката, която използват е много добра. Много неща научих оттам. Беше ми забавно.

- Не е ли по-тежък спорт?

- Много тежък спорт! Изключително тежък и за момичета, и за момчета.

- Колко българки работят в ансамблите на другите страни?

- Доста. Канада е с български треньор, Гърция, Турция, Азербайджан… Доста от отборите разчитат на български специалисти специално в ансамблите.

- Поддържате ли контакти по състезания, говорите ли си?

- Да, говорим си с колежките, които познавам. Обсъждаме нещата.

- Винаги гледат и към българския отбор, нали?

- Естествено!

- Липсва ли ви семейството - съпругът ви, футболистът Венцислав Димитров и дъщеря ви Лидия останах в Швейцария, вие сте тук?

- Липсват ми, но все пак сме в Европа. Всичко е на час-два път. Те идват при мен или аз им гостувам през ваканциите. Липсват ми, но трябваше да останат там, тъй като дъщеря ми учи в много елитна гимназия и за нея беше добре да продължи образованието си там. Това беше главната причина, поради която останаха.

- Лидия е петкратна шампионка по художествена гимнастика…

- Тя снощи ме поправи и каза, че била шесткратна шампионка. Справя се добре детето там.

- Най-силното на нашата школа и има ли нещо, което искате да вземете от другите?

- Българската школа в художествената гимнастика е изключителна. Имаме много добра работа с уред, тяло, а същевременно всички елементи и трудности са обединени и успяваме да направим съчетанията си под съпровода на музиката. Неслучайно на световни семинари по гимнастика дават българските съчетания като най-добри в света специално като хореография. Мисля, че това е силата на гимнастиката.

- От какво най-много се пазите като треньор на отбор? Какво си забранявате?

- Не бих казала, че се пазя от нещо. Може би по-скоро се опитвам да предпазя момичетата от неща, които да им повлияят зле.

- Може ли да опишете с едно изречение момичетата от ансамбъла?

- Не знам дали ще мога с едно изречение, защото те са толкова различни – като една палитра от емоции, характери, настроения…

- Коя каква е?

- Симона Дянкова, капитанката на отбора, е много артистична, креативна и същевременно много отговорно момиче. Тя е и най-голямата в тима. Мадлен Радуканова е момичето, с което аз съм в постоянен диалог. Тя е винаги за правдата – как аз не съм си спазила обещанието, защото трябвало да играят с едно съчетание по-малко. С нея винаги имаме някакви дискусии, но тя е много отворено и лъчезарно момиче. Елена Бинева е може би човекът, който най-много ги мотивира и около нея доста се обединяват. Тя успява да им повлияе и да ги събере. Теодора Александрова е най-малката. Винаги приема всяка забележка с усмивка и никога не се сърди. Много е изпълнителна и в доста от състезанията показа страхотен характер. На няколко пъти извади отбора от доста сериозни грешки, така че на нея също разчитат много. А Лаура Траатс може би е мечта за всеки треньор – уникално момиче. Всичките много си ги харесвам. Те са с чудесни семейства, които ги подкрепят. Много хубави деца.

- Изглежда, че на състезанията нямат страх…

- Те са много жадни за победа. Може би това е нещото, много характерно за тях. Дори на световното първенство преди последното изиграване нямаха търпение да започнат, тъй като искаха медал. Гладни са за успехи.

- Ездата ли е любимото ви хоби?

- Силно казано, просто обичам животните. Бях в Швейцария и имах известни проблеми. Реших, че трябва да направя нещо. Отидох в една конюшня и реших, че трябва да яздя кон, но първо трябваше да им чистя, да ги храня, да ги реша…Мога да се крепя на тях.

- Мис „лека атлетика“ Цветелина Кирилова сега е кондиционен треньор…
- Да, сега момичетата бяха на лагер с Цвети на Белмекен. Направиха една хубава подготовка 20 дни преди старта на новия сезон.
- Не знам дали обичат, все пак това са най-тежките лагери?
- Тя успява да ги накара да ги обичат - да тичат и да се катерят до Зъбчето няколкостотин пъти. Мен също се опитва да ме мотивира, но може би вече съм приключила със спорта.
- Имало ли е момент, в който сте искали да се откъснете от художествената гимнастика?
- Не, много си обичам професията. Просто съм влюбена в това, което правя и никога не ми е минавало през ум да се занимавам с нещо друго. Цял живот съм правила това, гимнастиката ми доставя удоволствие.
- Имате ли любимо място, на което се чувствате най-добре? Любим град?
- Навсякъде се чувствам добре, стига около мен да са хората, които обичам и да имам хубави емоции. Чувствам се много добре в България. Много ми харесва тук.
- Къде в Швейцария е семейството?
- Живеят близо до Берн. Съпругът ми работи там, а дъщеря ми учи в гимназия.


*** Страницата е хронологично допълнена и оформена от Хореография- 07.06.2018г.

Много интересно и подробно интервю с Весела Димитрова.

https://gspace.bg/%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1 ... D0%B0.html

Изображение

Една харизматична дама с изключителен професионализъм, впуснала се смело в едно голямо предизвикателство. Въображение, което прави композиции-шедьоври на границата между изкуството и спорта и на ръба на човешките възможности. Това е Весела Димитрова - треньорът на националния ансамбъл на България по художествена гимнастика, която издигна един млад отбор до основен претендент за всички златни отличия в света.


Г-жо Димитрова, вече от една година сте треньор на националния ансамбъл на България по художествена гимнастика, който поехте в изцяло нов състав. Имате огромен успех, получавате признания непрекъснато на световно ниво. Искам да Ви попитам очаквахте ли, че ще се справите в тази роля така добре?

За да си дойда от Швейцария значи съм мислела, че ще се справя, иначе не бих си дошла. Да, мислех, че ще се справя. Особено когато видях момичетата и на какво са способни - говоря като характер, а не чисто технически.

Поемайки националния отбор имахте ли някакви притеснения?
Изображение
Единствените ми притеснения бяха, че отговорността, която поемам, е много голяма. Тук нямаш право на грешка, на крачка встрани, тъй като художествената гимнастика има много фенове в България и в момента, в който сбъркам, съм сигурна, че ще ме разкъсат. Но чак големи притеснения не съм имала. Просто скочих в работата и започнахме.

Без увереност трудно могат да се постигнат такива успехи...

Аз ужасно много си обичам професията. Никога не съм работила нещо различно.

Дори когато бях гимнастичка, исках да бъда треньорка.

Правим всичко с много отдаденост и любов. Това ми вдъхва вяра, че ще успеем. Но всичко, на което съм способна, се опитвам да го предам на децата и да ги науча на това, което знам.

Много е интересно как още като гимнастичка, сте мечтали за треньорската професия. По-голямо удоволствие ли Ви доставя тази позиция в залата?

Да. Ние имаме много кратки спортни кариери. Общо взето на 20-22 години приключвахме кариерата си като спортисти, а аз самата приключих на 17 години.

Защо толкова рано?

Защото времената бяха такива. Тогава се смяташе, че върховата форма в гимнастиката е в тази възраст. И след като играх на световно и европейско първенство получих удовлетворение от това, което правя и приключих.

А след това с какво започнахте да се занимавате?

След това завърших Национална спортна академия, омъжих се, родих дъщеря ми и започнах да работя като треньор. Аз никога не съм работила нищо друго, само и единствено това.

Ако върнем отново лентата назад към изминалата година – притеснявахте ли се, че предишният ансамбъл беше вдигнал летвата високо?
Изображение
Не бих казала, че съм се притеснявала, защото аз поемах нов отбор. Като към нов отбор настроенията бяха 50/50. Половината от хората очакваха те да бъдат като златните момичета, а другата половина по-скоро си мислеха, че като нов отбор първата година може да им бъде простено, ако има някакви проблеми. Не съм имала притеснения за нищо, просто дойдох да си върша работата.

В очите на неспециалист изглежда, че това, което прави толкова изключителни композициите Ви, е невероятната динамика в тях и интересната хореография. Как се постига тази висока динамика в съчетанията? Трудно ли е да се постави като хореография и впоследствие да се изпълни от гимнастичките?

На мен специално поставянето на хореографията въобще не ми е трудно. Това ми е една от най-силните черти като треньор.

Просто аз обожавам музиката и цялата постановка на съчетанието, както и как да бъде свързано с музиката.

Музиката подбирам според момичетата. Тези момичета просто предразполагат за това. И като изпълня музиката с движения се получава.
Момичетата от ансамбъла са изключителни като качества – много бързи и правят невероятни неща с тялото и уредите.

Те са летящи, те са извънземни.

Така изглеждат наистина.

Просто аз искам да не са от тази планета. Всъщност те са едни най-нормални деца, които в началото имаха доста пропуски. Ние се учим във всеки един момент. На тренировките се учим на толкова неща, че понякога имам чувството, че нямат капацитета да поемат всичката тази информация. Обаче пък ми се връзват общо взето на всякакви щуротии.

Те дават ли Ви идеи?

Да. Те са много смели. Когато започнем първо да измисляме самите елементи, после да сглобяваме частите, докато впоследствие се добие цялото съчетание – и те самите докато измисляме елементите предлагат какви ли не неща, за които понякога се налага да ги спирам, защото не е възможно да се осъществят. Много са инициативни.

Аз само си пожелавам да са живи и здрави и да имат малко късмет.

Според мен на тях не им е разгърнат изцяло капацитета и не са показали всички неща, на които са способни.

През тази година съчетанията ще са със същите уреди, както миналата, но през следващите две години уредите се сменят. И аз мисля, че там ще можем още да надграждаме и да измисляме още интересни елементи, докато извадим всичко на показ.

Може ли един треньор по художествена гимнастика да се научи да бъде добър и креативен хореограф или това е дарба?

Както при всяко нещо. Аз мога да се науча да рисувам, но никога няма да бъда много добър художник. Общо взето всичко можеш да научиш. Аз съм се учила от много хора – от Илиана Раева, Таня Стоянова, от моята колежка от Швейцария... Обичам да си крада разни идейки като методика и начин на треньорстване. Но за да си перфектния треньор трябва да имаш нещо специфично, което да ти е дадено. Но не твърдя, че съм такава.

Били сте треньор и на националния ансамбъл по художествена гимнастика на Швейцария. По какво се отличава треньорската работа тук и там като организация на работата?
Изображение
Смея да твърдя, че условията, които тук са ни предоставени за работа, финансирането също така, са на едно изключително високо, професионално ниво. В Швейцария нещата са малко по-различни, тъй като художествената гимнастика не е толкова популярен спорт. Там са много популярни ските и тенисът. Но в Швейцария също всичко е много добре организирано, всеки знае за какво отговаря. Всеки върши само това, което може. Но тук също всичко е много добре. Специално федерацията в лицето на Илиана Раева се грижи много. Виждате – залата ни е топла, да, малко ни е тясно, защото са много състезателки. Но и гимнастички, и треньори, са страхотно подсигурени.

Донякъде отговорихте на този въпрос, но все пак да Ви попитам – треньорите и състезателите в Швейцария имат ли привилегии, които тук ги няма?

Единственото, което мога да кажа като разлика е, че там заплатите са много по-високи, но съпоставени към стандарта, нивото е може би същото. Тук момичетата наистина получават страхотни грижи. Не знам в другите спортни федерации в България как е, но при нас е много добре.

Как успяхте да изведете до челни места швейцарския отбор, предвид, че преди Вие да се заемете с него не е имал особени постижения и на какъв метод на работа заложихте там?

Имам една методика, която следвам. Както работих с швейцарките, така работя и с българките. Аз не мога да работя просто да си взема заплатата, а влагам всичко, което знам. Вършех си много съвестно работата.

Има ли методи, с помощта на които могат да се извадят качества в една вече зряла гимнастичка, които до този момент не са били развити?

Възможно е, нямаме млади и стари гимнастички. И животът, и характерът на един човек могат да се развият в съвсем различна посока. Ако иска да се научи на нещо винаги може да го направи.

Вие казвате, че в България момичетата са по природа талантливи за художествена гимнастика и имат вроден усет към ритъм и танци.

Да, това е така. Българките имат един много хубав темперамент. Художествената гимнастика може да се нарече, че е един от националните спортове на България. Примерно

швейцарските гимнастички не могат да чуят музиката по този начин, по който тук я възприемат хората.

Там всичко е едва ли не чиста математика. Трябва да преброят на колко такта да направят движението, докато тук самата ни душа го прави.

А смятате ли, че този талант се използва качествено? Имате ли някакви препоръки към хората, които тренират гимнастички в по-млада възраст?
Изображение
Все още нямам самочувствието да давам препоръки на треньори. Мисля, че всички, които искат да развиват прогресиращи състезатели, ще си намерят правилната методика.

Някои почитатели на този спорт споделят мнение, че в България гимнастичките нямат толкова добра подготовка в работата си с тяло, както например руските състезателки. Вие съгласна ли сте?

О, не. Русия е многомилионна държава и в сравнение с нея в България сме шепа хора. Може би е въпрос и на генетика. Ние сме много различна школа. Българките имат нещо, което рускините го нямат и обратното.

В сравнение с Вашето поколение, днешните гимнастички подложени ли са на по-високо натоварване?

От гледна точка на часове, прекарани в залата, не са подложени на по-високо натоварване. Но съвременната гимнастика, правилникът, който следваме и правилата, които прилагаме, са много по-различни и по-сложни. Ако едно време в едно съчетание трябваше да направиш три изхвърляния и две равновесия, сега трябва да направиш петнадесет изхвърляния и двадесет равновесия, образно казано. Просто изискванията на новия правилник са такива. В зависимост от това какво трябва да научиш, толкова и се натоварваш.

Вие споменахте, че в днешно време състезателките правят почти невъзможни неща. Според Вас има ли накъде в бъдеще да се развиват и усложнят още повече елементите в художествената гимнастика?

За мен човешките възможности са неограничени.

Но може би за нашия спорт би било много хубаво ако продължи да следва изкуството в спорта.

Могат да се направят много интересни композиции. Може да се търси новаторство в тази насока. Да се набляга на оригиналност, хореография, подбор на музика, самата постановка. Мисля, че ако художествената гимнастика се развива в тази насока, ще стане много по-атрактивна.

По какъв начин новият правилник влияе на изготвянето на новите композиции?

Всеки елемент има определена стойност – две десети, три десети, четири десети и т.н. Т.е. всеки елемент си има „цена“. С новия правилник цените на елементите са занижени. Вече няма и лимит за максимална оценка, тя може да бъде над 10. Така че за да добиеш една добра оценка, се изисква да направиш много повече елементи и с уред, и с тяло.

А по същата логика излиза ли, че дори и с повече грешки, не пада много оценката за изпълнение?
Изображение

Не. Страшно много са завишени и критериите за изпълнение. Ако преди едно изпускане се наказваше с три десети, сега само стъпка да се направи, за да се улови уреда, се намаляват три десети. Сегашните ни съчетания, оценени по предишния правилник, би трябвало да получат 15 точки за трудност. Толкова са по-сложни. Много по-наситени са съчетанията и много повече елементи трябва да се направят, същевременно на по-ниска цена. А наказанията за изпълнение са жестоки. Това, според мен, е направено за да се добие едно съвършенство.

Възможно ли е да се изпълнят толкова трудности?

Защо не. Не всичко е въпрос на тренировки. Много фактори влияят.

А късметът доколко е важен във вашия спорт? Струва ми се, че едно мигване в не точния момент може да е решаващо?

Абсолютно.

Дори едно погрешно вдишване може да предизвика грешка.

Късметът влияе. Всеки спортист се надява на малко спортно щастие. Но без тренировки, късметът ще те покрие веднъж, не всеки път.

Вие също сте били част от българския национален ансамбъл като гимнастичка. Какви са спомените Ви от това време?

Аз бях много малка и нямам големи спомени, но си вършех работата. Не си спомням нито с носталгия, нито с огорчение или пък с особена еуфория тези мои изяви като гимнастичка.

Какви качества като гимнастичка Ви дадоха предимство, за да стигнете до националния отбор?

Аз бях много работлива. Не бях особено талантлива. Мисля, че най-силното ми качество беше, че бях много трудолюбива. Аз всичко съм постигнала с работа. Нямала съм грам талант. Не съм била особено гъвкава, отскоклива или пък много красива. Може би бях добре технически с уредите и това ми е било най-силното качество. Но всичко е било с много труд. Спомням си колко се мъчех да направя шпагат като малка, не съм била от природно гъвкавите.

От друга страна достатъчно ли е едно момиче да е много гъвкаво, за да бъде един ден сред най-добрите?

Не. За да си добра гимнастичка първо трябва да си отдаден изцяло на това, да се трудиш страшно много и да притежаваш този Х фактор, който кара хората да те гледат.

Още на 12 години сте дошли в София от другия край на България заради художествената гимнастика. Как се съгласи семейството Ви?

Тогава бяха по-други времената. До 11 часа играехме пред блока и родителите ни не се притесняваха. Организацията тогава беше такава, че подготовката на националния отбор се провеждаше централизирано и всички най-добри гимнастички от страната се събираха тук на пансион. Учехме, тренирахме, имахме възпитателка, която се грижеше за нас. Беше много хубаво. Вечер си устройвахме купони в залата, пускахме си музика, танцувахме.

Вие строг треньор ли сте?

Мисля, че да. Но пък съм и готина, пускам аванта понякога, но рядко.

А има ли дистанция между вас?

Опитвам се да балансирам, защото според мен трябва да има дистанция. Не може да си им приятелка и майка постоянно.

Изображение

Иначе не можеш да извлечеш максимума от състезателите.

Понякога се налага да съм много строга. За да правиш нещо трябва да превъзмогнеш себе си. А за да го извадя това нещо от момичетата, аз трябва да изисквам много от тях. Не мога да си позволя да нямат респект от мен. Но мисля, че съм постигнала баланс в отношенията ни. Аз имам дъщеря, също гимнастичка, на 17 години - колкото моите момичета. Тя много ми липсва, но с моите гимнастички все едно имам осем деца.

Освен спортните битки, за които се подготвяте ежедневно, водите ли някакви битки и с техните характери?

Не мога да кажа. Те са доста уравновесени и целенасочени момичета. Дисциплинирани са и знаят за какво са в залата. Аз много държа на дисциплината и точността. Дори сега ми споделят, че когато имат среща с приятелите си, винаги са там 15 минути преди срещата. Дисциплината е другото качество, което е задължително за един спортист, за да може да преодолява ежедневните трудности.

Дъщеря Ви живее в Швейцария, заедно със съпруга Ви. Тя с какво се занимава?

Учи в много елитна гимназия. Учи всички предмети на три езика – английски, френски и немски. Справя се много добре в училище. Още не е сигурна с какво иска да се занимава, но ми е споделила, че има интерес към хуманитарните науки. Ходи и на училище, и на тренировки. Тъй като сестра ми е треньор в Швейцария и ще подготвя девическия им ансамбъл, дъщеря ми също ще помага при работата с децата.

Дъщеря Ви може да стане част от ансамбъла на Швейцария, доколкото разбрах?

Ако успее да получи гражданство. Много е трудно да се получи швейцарско гражданство. Ако тази година успее да вземе паспорт, може би ще се включи в националния им отбор.

Децата в Швейцария, дори и да се стремят към високи спортни постижения, явно не прекъсват редовното си училищно обучение?

Изображение
Весела Димитрова с дъщеря си

Не е така. Там системата е следната – пак тренират много, но предметите, които вземат, ги разсрочват във времето. Моите гимнастички от Швейцария завършиха средното си образование на 22 години. Учат примерно 40% от материала в годината. Докато тук децата успяха да се справят с материала. Те имат два почивни полудни през седмицата, освен неделя и някои почивки, когато не сме толкова натоварени откъм състезания и учат на индивидуални програми. Ходят на училище, като учителите се занимават индивидуално с тях и после се явяват на изпити. Дори днес моята Теодора има изпит по "История". Аз също съм учила така и това не ми е попречило изобщо. Имах страхотен успех и можех да вляза където искам. Много държа на образованието. Имаме и две студентки в НСА – Лаура и Симона. И те имат днес изпит - по "История на физическото възпитание". Учат момичетата и се справят доста добре, всички са отличнички. Просто като си спортист си много организиран.

Добър екип ли сте с Михаела Маевска - капитанът на предишния ансамбъл на България, която в момента е помощник-треньор?

О, да. Михаела е страхотна. Прекрасно се разбираме и допълваме. Всеки знае за какво отговаря и си следи задълженията.

В каква посока искате да се развива художествената гимнастика?

Много ми се иска да има спектакъл на състезанията. Въпреки че аз харесвам и състезателната част. Мисля, че с новия правилник гимнастиката ще стане много по-зрелищна, ще има повече емоция.

Има ли опасност гимнастиката да завие в посока като по времето на Кабаева?

Не. Западният свят има много строги ограничения относно това какво можеш да правиш с тялото си. Все пак гимнастиката за да е олимпийски спорт трябва да е добре развита на всички континенти.

Какъв човек сте извън залата?

Най-обикновена жена на 42. Не ми остава много свободно време в момента, изцяло съм се заела с това, което правя. Имам приятелки тук в София, ходим на кино, на разходки. С колежките имаме ново хоби - да посещаваме ескейп стаи.

Можете ли да си представите живота без художествена гимнастика?

Мисля, че не.

Понякога, когато имам трудности в залата, си мечтая да работя само с компютър на едно бюро.

Обаче мисля, че това ще мога да го правя два-три дни и на четвъртия няма да мога да го издържа. Дори и когато съм в отпуск на четвъртия ден ми става скучно без гимнастиката.

Вълнувате ли се от предстоящото световно първенство, което ще се проведе в София и по-голямо ли ще е напрежението за всички вас?

Изображение

Да, много се вълнувам. Напреженето със сигурност ще е голямо. Не е имало световно първенство в България от 1987 г. Момичетата през миналата година дадоха сериозна заявка за това, че са в топа на света и сега наистина вълнението и напрежението им ще са много големи. Мисля, че за да избегнем някакви ситуации, те трябва да са много добре подготвени чисто технически, за да са сигурни в себе си и в изпълнението си и да не се отрази това голямо напрежение върху играта им. Но мисля, че публиката ще ги подкрепя. Хората в България са жадни за нещо красиво и нещо добро и децата заслужават да бъдат подкрепени. Те се трудят много и подкрепата на хората ще им вдъхне сила. Много се надявам да се справим добре пред българската публика. Те играят с огромно удоволствие на Световните купи в София.

Какво ви предстои като състезания през тази година?

Сега предстои Световната купа в София, която ще е нещо като световно първенство преди самото световно първенство. 30 държави са заявили участието си. Общо ни предстоят четири световни купи и европейско първенство през юни. След това е традиционният ни лагер в Япония, три състезания от веригата Гран При и световното първенство през септември.

Какъв е най-големият комплимент, който сте получавали за работата си? Имаше изказвания през миналата година, че не е възможно това да е млад отбор.

Да, това беше коментар на колегите, но за мен най-големият комплимент е рекордния брой гледания на съчетанието ни с обръчи през миналата година. Както и това, че получих страхотни отзиви за композицията от всички хора. Радвам се, че съчетанията се харесват от хората, за мен това е достатъчно.

Снимки: личен архив и БФХГ
maidenly
Gymnastics Expert
Gymnastics Expert
 
Мнения: 361
Регистриран на: Вто Авг 26, 2008 4:35 pm

Re: Весела Димитрова - Искам момичетата ми да не са от тази план

Мнениеот geri1117 » Вто Фев 27, 2018 5:37 pm

Наистина много хубаво интервю. Чудесен човек е Весела. Много искам да има повече хора като нея в България. Наистина, поклон! :evil:
Аватар
geri1117
Световен шампион
Световен шампион
 
Мнения: 3079
Регистриран на: Сря Яну 07, 2015 11:20 pm

Re: Весела Димитрова - Искам момичетата ми да не са от тази план

Мнениеот Feize » Вто Фев 27, 2018 7:46 pm

geri1117 написа:Наистина много хубаво интервю. Чудесен човек е Весела. Много искам да има повече хора като нея в България. Наистина, поклон! :evil:

:evil:
Приятно ми е, казвам се Пенка 2.
Аватар
Feize
Олимпийски шампион
Олимпийски шампион
 
Мнения: 6099
Регистриран на: Нед Сеп 13, 2015 6:21 pm

Re: Весела Димитрова - Искам момичетата ми да не са от тази план

Мнениеот syfi » Вто Фев 27, 2018 8:01 pm

Момичета, може ли някой да постне тук интервюто, моля? :evil: Компютърът ми не отваря този сайт.
Аватар
syfi
Световен шампион
Световен шампион
 
Мнения: 2506
Регистриран на: Нед Ное 05, 2006 10:10 pm

Re: Весела Димитрова - Искам момичетата ми да не са от тази план

Мнениеот nadton » Вто Фев 27, 2018 10:32 pm

и аз със същата молба
Жаба вика: вряк, вряк, вряк,
имам хубав жабурняк.
Той е хубав и зелен —
бог го дава зарад мен.
Ала имам грозен враг,
той е щърка дългокрак,
дето вика: трак, трак, трак.
Аватар
nadton
Световен шампион
Световен шампион
 
Мнения: 1759
Регистриран на: Пон Юли 27, 2015 1:26 pm

Re: Весела Димитрова - Искам момичетата ми да не са от тази план

Мнениеот аврора » Вто Фев 27, 2018 10:50 pm

И при мен вече не се отваря, а през деня можах да чета. :( Грозна работа! :x

Затова винаги се старая да копирам статиите тук. Но този път не успях...
Аватар
аврора
Модератор
Модератор
 
Мнения: 19356
Регистриран на: Нед Апр 27, 2008 12:25 am
Местоположение: Русия Санкт-Петербург

Re: Весела Димитрова - Искам момичетата ми да не са от тази план

Мнениеот maidenly » Сря Фев 28, 2018 1:59 am

При мен се отваря...
И аз много харесвам Весела Димитрова и ми звучи хем като много мил и приятен човек, хем и като много добра в работата си. Мисля си и друго - че е направила голям компромис със себе си, защото не вижда семейството си често, за да тренира ансамбъла ни.
maidenly
Gymnastics Expert
Gymnastics Expert
 
Мнения: 361
Регистриран на: Вто Авг 26, 2008 4:35 pm

Re: Весела Димитрова - Искам момичетата ми да не са от тази план

Мнениеот neshka admirer » Чет Мар 01, 2018 9:22 am

нито веднъж весела димитрова не каза нещо неуместно. гений и пример за подражание!
Аватар
neshka admirer
Световен шампион
Световен шампион
 
Мнения: 3632
Регистриран на: Чет Фев 28, 2013 5:16 pm

Re: Весела Димитрова - Искам момичетата ми да не са от тази план

Мнениеот Хореография » Чет Мар 01, 2018 9:28 pm

Страхотно удоволствие ми достави да прочета интервюто. Много земно, много достъпно, откровено и професионално. За първи път интересни въпроси навлизащи по- плътно от всякога в материята хореография и професията- Треньор и много смислени и конкретни отговори, за които не се съмнявам, че отговарят на самата истина! Браво :evil: :evil: :evil:mirindaa71 написа:
http://m.24chasa.bg/ojivlenie/article/6022051
Диамантите от новия ансамбъл

27.01.2017 22:41; Найден Тодоров
Изображение
Мадлен Радуканова, Симано Дянкова, Теодора Александрова, Елена Бинева и Лаура Траатс (от ляво на дясно) излизат за първото си контролно.

Не правете паралел със златните момичета, вижте кои са бижутата на бъдещето

“Направете така, че хората да не говорят за златните момичета, а да говорят за вас.” С тази реплика започва новата ера за ансамбъла на България по художествена гимнастика. Е, най-трудното започна – как да засенчиш отбор, обичан от цялата държава и съставен от грациозни “кюлчета злато”? Има шанс – ако блестиш като диамант!

Формирането на диаманта е рядко явление, а натуралният материал може да бъде намерен в малко области на света. В сферата на художествената гимнастика обаче една от тях е България. И ето че на сцената вече е отбор от диаманти, които само трябва да повишават цената си, за да съберат възможно най-много злато, сребро и бронз по време на своята собствена ера. Но и диамантите от новия ни ансамбъл вече знаят най-важните характеристики – макар и лекички на килограми, да тежат на мястото си, показвайки, че каратът им е голям; да бъдат чисти, за да отразяват максимално блясъка и светлинатд; да показват цвета си на целия свят, като не се отказват, а се мотивират, ако някой ден чуят за себе си, че са безцветни – безцветните диаманти са най-скъпи; да позволят да бъдат обработени в подходящата форма – да вярват на треньорите си, те са техните шлифовчици.

Илияна Раева показва детайли, с които новите й диаманти да блестят по пътя на златото. Но шефката на художествената гимнастика вече е щастлива от направените първи стъпки, радва си на излъчването на новите момичета и свършената работа от Весела Димитрова и Михаела Маевска. СНИМКИ: ПИЕР ПЕТРОВ

Репликата: “Направете така, че хората да не говорят за златните момичета, а за вас”, изрича Илияна Раева. Прави го пред всички диамантчета от новия ансамбъл. Но още по-интересно – в присъствието на самите златни. “Те не може да бъдат забравени с всичко, което постигнаха, но вие трябва да се стараете да ги забравят”, продължила Раева. “Тогава златните момичета с усмивка веднага ми подхвърлиха: “Ааа, госпожо, това няма как да стане.” Знаете колко си ги обичам. Но всички трябва да разберат едно – няма нищо общо между стария и новия ансамбъл. Няма място за съпоставки. Не правете сравнения. Новите момичета са уникални. И вече вярвам, че ще пренесат тази своя уникалност на върха. Още сме в самото начало на пътя, но вече го разбрах. Когато им казвах да правят така, че да се говори за тях, знаех, че това ще се случи някой ден. Но като ги видях как блеснаха още на първото си официално контролно, как с поведението си провокираха веднага да започне да се говори за тях, бях повече от приятно изненадана. Та те изпълниха заръката ми още с първата си поява. Да, за тях ще се говори, защото са изключително дисциплинирани и наистина са уникални”, заяви за “24 часа” председателят на федерацията по художествена гимнастика Илияна Раева.

Михаела Маевска, Весела Димитрова и момичетата от ансамбъла - Лаура Траатс, Теодора Александрова, Симона Дянкова, Елена Бинева и Мадлен Радуканова.

Изображение

Шлифовчик на новите ни диаманти е Весела Димитрова. Дясна ръка на треньора е досегашната капитанка Михаела Маевска – да, и тя вече работи новите да надминат успехите ѝ. Но кои са новите? Какви са основните характеристики на отделните диаманти от ансамбъла на България? “24 часа” ви представя момичетата, които все още не познавате, но за които ще се говори. В ролята на оценител е Илияна Раева.
Симона Дянкова: Оригиналната
Изображение
“Впечатляваща индивидуалност и харизма. Винаги съм смятала, че Симона трябва да остане в индивидуалното. Винаги съм го казвала и на личната ѝ треньорка Филипа, и на Ина Ананиева, но те настояваха да бъде в ансамбъла. Виждах как живее за индивидуалното. А тя ме опроверга тотално. Не само, че пасна прекрасно в отбора, но показа качества да е капитан. Симона е много смела и артистична. Когато играе гимнастика, се забавлява истински. Прави едни от най-оригиналните елементи. И от най-рисковите. Нейните емоция и хъс вдигат нивото на ансамбъла. Емоционална, оригинална, уникална.”

Симона Дянкова е родена на 7 декември 1994 г. във Варна. Започва да тренира на 6 г. в “Чар ДКС” при МарияЧиприянова. После я поема треньорката Филипа Филипова, с която работят и досега. Има много успехи като индивидуален състезател. През 2007 г. е шампионка в многобоя при девойките старша, а на държавното в категория “А” е със сребро. От 2009-а вече е и на финали в категория “Елит”. Започват потоци от златни медали в различни състезания и престижни класирания в многобоя на държавното. През 2014 г. печели правото да е част от ансамбъла за жени с треньор Ина Ананиева. Резерва на златните момичета, спечелили бронз на олимпийските игри в Рио.

През 2016 г. печели титлата в многобоя за “Приз Царица Маргарита”, взема всички първи места и на турнира “Руми и Албена”. На държавното “Елит” е пета в многобоя. Вече е с нова роля – капитан на ансамбъла на България за жени.

Елена Бинева: Мис Дисциплина
Изображение
“Изключително дисциплинирана. По този показател е като Християна Тодорова. Почти не говори. Каквото и да ѝ кажеш – просто мълчи и го прави. Веднъж на тренировка ми се стори, че е напълняла. Казах ѝ го. Тя отвърна: “Така е, госпожо.” Веднага е отишла на диетолог. Оказало се, че някои храни не ѝ се отразяват добре. Седмица по-късно отивам на тренировка и не мога да я позная. Това беше декември. Оттогава е в перфектна форма. Толкова е отговорна и дисциплинирана. Отдадена на работата и посветена изцяло. Тя е най-затворена в себе си, но притежава невероятно чувство за хумор. Това беше друга приятна изненада. Както си стоеше тихичко, когато се измайтапих, веднага отвърна подобаващо и ме разсмя от сърце. Оттогава обичам да си я бъзикам. Чувството ѝ за хумор е пленяващо.”

Елена Бинева е родена на 18 септември 1999 г. в София. Започва да тренира на 3 г. в “Левски Триадица” с треньор Мария Кънчева. На 6 г. се премества в “Левски” при Мариана Василева, а след това при Бранимира Маркова. От 2017 г. е състезател на “Левски-Илиана”. Има множество отличия като индивидуална състезателка. Печели златни медали с ансамбъла за девойки по време на световната купа в Италия и на “Саникс Къп” в Япония. Най-големият ѝ успех е сребърният медал с ансамбъла за девойки от вторите младежки олимпийски игри в Нанджин.

Обича да чете, да ходи на кино и да се разхожда в парка. С удоволствие слуша Майкъл Джексън и Уил Ай Ем.

Лаура Траатс: Танцуващата актриса
Изображение
“Тя е като актриса. Тя е откритието ми на официалното контролно на ансамбъла. Винаги съм я смятала за много притеснителна, а на контролното тя беше толкова артистична и вдъхновена. Вместо притеснена дебютантка в женския ансамбъл видях актриса, танцьорка и шампионка. И то не обикновена – все едно вече бе печелила най-големите награди в тези области и знаеше, че хората я обичат. Лаура е универсалната гимнастичка. Няма качество, което да не притежава.”

Лаура Траатс е родена на 13 декември 1998 г. в София. Започва да тренира на 4 г. в “Левски Триадица”. Баща ѝ е холандец. Лаура имаше двойно гражданство. Когато навърши 18 г. в края на декември 2016-а, трябваше да избира - българско или холандско. Дилема нямаше – мечтите ѝ са свързани с българския национален отбор. От 8-годишна почва да печели златни медали в международни състезания. От 2012 г. е член на ансамбъла за девойки с треньор Камелия Дунавска. През 2013 г. с отбора печели бронз от европейското първенство във Виена.

Обожава да чете книги, да гледа хубави филми, да се разхожда със семейството си и с приятели. Много важно за нея е учението и въпреки че се подготвя на индивидуален план, Лаура завършва всяка година с отличен успех в училище.

Обича да яде сладолед, шоколад и суши, а музиката я зарежда с положителна енергия.

Мадлен Радуканова: Лидерът
Изображение
“Абсолютният лидер. Тя е роден лидер. Много силен характер. Като вляза в залата, тя е първият човек, който винаги ми се набива в очите. Най-много забележки й правя на нея, а тя реагира моментално, не се притеснява. Ако някога на този отбор му се налага да има нужда от тонус или от чисто морална подкрепа, ще я получи от нея. Усещането ми е, че тя ще помага на отбора в трудните моменти. Мадлен е и изключително изпълнителна и трудолюбива. Тя също беше сред най-добрите ни индивидуалистки. За нея настоявах да продължи да се готви индивидуално. А тя ме контрира: “Госпожо, моля ви се, мястото ми е в ансамбъла, искам да играя в него.” И при нея, както при Симона, се оказа, че решението е правилно.”

Мадлен Радуканова е родена на 14 май 2000 г. в София. Тя е дъщеря на футболния треньор Милен Радуканов. Започва да тренира на 5 г. в “Левски Триадица” при Мария Кънчева. С ансамбъла за девойки печели бронзов медал от европейското първенство в Минск през 2015 г. Година по-рано има бронз и от “Саникс Къп” в Япония – първото голямо състезание на отбора с треньор Силвия Стойнева. С тима има и златен медал от “Афродита Къп” в Гърция. През 2015 г. индивидуално печели сребро в многобоя на международния турнир в Загреб. През 2016-а е с бронз. Голям успех е бронзовият ѝ медал в многобоя в Лисабон 2016 в турнира, съпътстващ световната купа. На държавното първенство “Жулиета Шишманова” миналата година е 6-а в многобоя между всички най-добри гимнастички. Но вече бъдещето ѝ е с ансамбъла за жени.

Теодора Александрова: Смелата
Изображение
“Тя е попивателна с изключителен интелект. Когато Ина Ананиева събра разширения отбор и Весела Димитрова започна да работи с момичетата преди олимпиадата, тя ги учеше на много сложна техника. Теодора беше момичето, което не се страхуваше да пробва веднага всичко. Това ме впечатли много. Смела е, а това помага много. Дори да има нещо, което не знае, няма нещо, което да не може да научи и да изпълни. Толкова е упорита. А в същото време е много интелигентна гимнастичка.”

Теодора Александрова е родена на 17 юли 2001 г. в София. Започва да тренира на 4 г. в “Левски” при Божидара Ламбова. Най-големият ѝ успех е спечеленият бронзов медал с ансамбъла за девойки на европейското първенство в Минск през 2015 г. На държавното първенство за приз “Жулиета Шишманова” в Бургас през 2016 г. Теодора се класира 4-а в многобоя. На държавното първенство в категория “Елит” в старшата възраст е шеста. Но вече мечтите ѝ са насочени към почетната стълбичка на олимпийски игри, където да стъпи заедно със съотборничките си от женския ансамбъл.

Резерви ли? Конкуренция като за световно

Колко е важна ролята на резервите в ансамбъла по художествена разлика, вече всички в България знаят. Но сега ще разберат, че този път имаме три момичета, абсолютно равностойни на титулярките. “За първи път виждам такова нещо. Титулярките ще са винаги под пара. Резервите са много подготвени. Весела е изготвила такава програма за тях, че всяка една е на нивото на основните състезателки. Влизат и играят безгрешно”, разказа Илияна.
Изображение

Трите скрити коза за ансамбъла ни са Стефани Кирякова и Камелия Стоилова от “Левски-Илиана” и Мадлен Сергеева от “Грация” (Варна).

Мадлен Сергеева, Стефани Кирякова и Камелия Стоилова (от ляво на дясно).
Изображение
“Стефани Кирякова е момиче, за което няма невъзможни неща, няма нещо, което да не може да направи. Всичко ѝ се удава много лесно. А тя е и много работлива. Има чувството, че поведението й в залата говори: “Аз никога няма да се откажа да стана титуляр в отбора.”

Мадлен Сергеева е кротко момиче, което всички много обичат. Страшно дисциплинирана и надарена с талант. За едно изиграване се наложи да влезе на мястото на Мадлен Радуканова, а по играта нито за миг не си пролича, че не е титулярка в състава.

Камелия Стоилова е нешлифованият диамант в отбора. Уникално дете - тя беше най-зле от всички и напредва най-добре от всички. Притежава фантастични качества и много силна психическа устойчивост”, описва ги Илияна Раева.

Треньорът, който не спира да иска

Весела Димитрова следи внимателно изявите на момичетата си. Зад нея е помощник треньора Михаела Маевска.

“За нея чашата винаги е наполовина празна, винаги има какво още да се направи и как да се направи по-добре.” Това казва Илияна Раева за Весела Димитрова, треньорът шлифовчик на грациозните диаманти от ансамбъла.

“Изключително педантична в работата си. Много изискваща и много можеща. С невероятен треньорски потенциал. Сред много силните ѝ качества е комуникативността. Тя успява и да изслушва, и да вземе съвет, ако е полезен. Удоволствие е да комуникирам с нея. Умее да “купува” от опита на хората. Но в същото време създава уникални неща. Обича риска. Невероятен хореограф постановчик. Оригинална. Понякога малко трябва да отпуска юздите. Но пък още на първото контролно доказа, че методиката ѝ е правилна. Толкова е добра, че швейцарките, които нямат слава в гимнастиката, ги изведе до медали на световни купи и 4-о място на световно първенство. Като си тръгна, тях пак ги няма на картата. Толкова е опасна, че швейцарките ги беше научила да говорят български”, добавя Раева.

Самата Весела е сребърна медалистка на световно първенство с ансамбъла на България през 1991 г. и на европейското през 1992 г.

Кои са те в очите на Михаела Маевска
Изображение
Едно момиче покрай новите момичета знае отлично какъв е пътят да успеха и какви са препятствията. Досега тя беше капитан. Вече е помощник-треньор и ще дава от опита си на наследничките си. Сега Михаела Маевска даде кратко описание на петте титулярки спрямо първите си впечатления от тях.

Лаура Траатс - момиче с много данни за художествена гимнастика. Малко ми напомня на мен в залата, защото гласът ѝ никога не се чува и винаги се съгласява.

Мадлен Радуканова - умее да организира. Амбициозна е. Знае за какво ще се бори.

Теодора Александрова - добро дете, което събира най-много забележки от треньорския щаб, но и самата тя знае, че всичко е, за да се подобри качеството на работата и за общия успех.

Симона Дянкова - познавам я най-добре, защото беше и част от нашия отбор. Тя излиза и не я е страх да играе. Има най-голям опит и затова е капитан.

Елена Бинева - тя ми е най-трудна за определяне, все още не мога да достигна до нея. От време на време ми пуска по някоя усмивка на тренировка и това е!
Изображение
Аватар
Хореография
Модератор
Модератор
 
Мнения: 13668
Регистриран на: Вто Апр 09, 2013 6:49 pm

Re: Весела Димитрова - Искам момичетата ми да не са от тази план

Мнениеот lidusha » Нед Мар 25, 2018 4:55 pm

Много мъдра Дама! Има надежда за Българската ХГ =D>
Еха, и аз Пенка!
Аватар
lidusha
Gymfan
Gymfan
 
Мнения: 112
Регистриран на: Пон Окт 20, 2014 11:42 am

Re: Весела Димитрова - Искам момичетата ми да не са от тази план

Мнениеот Майски » Сря Апр 11, 2018 9:43 am

За да не пускам нова тема:
http://www.168chasa.bg/article/6797779

За съжаление не мога да копирам текста, а само линк към статията.
Майски
Европейски шампион
Европейски шампион
 
Мнения: 1002
Регистриран на: Вто Авг 01, 2006 11:55 am
Местоположение: София

Re: Весела Димитрова - Искам момичетата ми да не са от тази план

Мнениеот evenfall » Съб Апр 21, 2018 7:51 pm

Майски написа:За да не пускам нова тема:
http://www.168chasa.bg/article/6797779

За съжаление не мога да копирам текста, а само линк към статията.


20,600 е най-високата оценка в една дисциплина, присъждана някога на ансамбъл. Националният отбор на България по художествена гимнастика отвя конкуренцията в многобоя на Световната купа в София с общо 41, 250 точки и със своето историческо постижение се изстреля в недостигани досега височини в този спорт.
Петте грации прескочиха от ерата на златните момичета към тази на диамантените състезателки с феноменалните резултати, които постигат в битките само година след сформирането си като отбор. Впечатляващият им успех и тяхната изключителност са изковавани от стриктните уроци, смелите и иновативни идеи на треньорката Весела Димитрова - професионалист, изпреварващ времето си.
Пред "168 часа" Димитрова описа чрез някои индивидуални характеристики своите момичета, които заедно правят съвършения отбор. Треньорката е категорична, че такъв би бил невъзможен при липсата на която и да е от тях.

Симона Дянкова (капитан): Балансьорът
Силни черти: В ролята си на капитан Симона успява да мобилизира момичетата и да ги мотивира. В същото време, когато се налага, охлажда страстите. В екстремни ситуации тя е един чудесен балансьор. Изразителна, атрактивна и много артистична състезателка.
Слабости: Може би това, че е много чувствителна.
Уред: Всички.
Първи стъпки в залата: От 6-годишна започва в клуб "Чар ДКС" - Варна, в подготвителна група при г-жа Чиприянова.
Мечта: Да триумфира с ансамбъла на олимпийски игри.

Лаура Траатс: Войникът
Силни черти: Лаура е истински войник. Тя е състезател, за когото всеки треньор може да мечтае. Изпълнителна и трудолюбива. С изключително благ характер. Много сговорчива. Мога само да я хваля.
Слабости: Няма.
Уред: Не обича въжето.
Първи стъпки в залата: От 4-годишна започва в клуб "Левски Триадица". Нейни треньори са били Борислава Германова, Мария Кънчева, Светла Славова и Мирослава Батаклиева.
Мечта: Да участва на олимпиада с ансамбъла и да спечели медал за България.

Елена Бинева: Скритият лидер
Силни черти: Тя е човекът, около когото най-лесно могат да се обединят останалите момичета. Дали за добро или за някоя магария, Елена е тази, която ги повежда всеки път. Тя е скритият лидер в отбора.
Слабости: Няма. Единственото, което зачестява при нея напоследък, са здравословните оплаквания. Тя не желае да е така, разбира се, но й се случва да се изправя в екстремни ситуации с това, че ще я заболи ръката, ще си изкълчи крака... Даже в някои моменти е комично.
Уред: Обича обръча.
Първи стъпки в залата: От 3-годишна започва в клуб "Левски Триадица" с треньор Мария Кънчева.
Мечта: Да представи България на олимпиада и да спечели медал с ансамбъла.

Мадлен Радуканова: Бунтарката
Силни черти: В последната година тя израсна изключително много. В началото беше едно дете, а сега е наистина зряла спортистка. От гимнастичките, с които съм работила, тя е една от любимите ми, защото винаги е предизвикателство за мен. Много е важно как ще й поднесеш забележката и дали ще я възприеме по начина, по който трябва.
Слабости: Много е своенравна. Нейният характер е по-труден за работа. Има мнение по всички въпроси. Напоследък обаче успяхме да овладеем бунтарския й нрав и слуша много.
Уред: Топката много й приляга, защото е много грациозна.
Първи стъпки в залата: От 5-годишна започва в клуб "Левски Триадица" при треньорката Мария Кънчева.
Мечта: Олимпийски медал.

Теодора Александрова: Универсалният боец/Заекът
Силни черти: Тя е универсален състезател, може всичко. В същото време е най-малката по възраст, заради което доста често другите трябва да й помагат. Но е изключително артистична и без нея отборът нямаше да бъде същият. Както ръката не може без кутрето, така и момичетата без нея. Има много чист характер.
Слабости: Това, че ще й трябва още време да порасне. Наивна е по детски. Показва отлично ниво, но със сигурност ще мине на още по-високо с помощта и на Симона, която много се грижи за нея.
Уред: Всички й се удават.
Първи стъпки в залата: От 4-годишна започва в клуб "Левски" при треньорката Божидара Ламбова.
Мечта: Да бъде на почетната стълбичка на олимпиада с ансамбъла на България.
It is the hardest thing you'll ever love.

https://youtu.be/TBYiQOjKYa0
Аватар
evenfall
Модератор
Модератор
 
Мнения: 2340
Регистриран на: Съб Авг 23, 2014 12:27 pm

Re: Весела Димитрова- Главен Треньор на НО Ансамбъл

Мнениеот Хореография » Чет Юни 07, 2018 11:31 pm

31.03. 2018

https://btvnovinite.bg/sport/vesela-dim ... video.html

Весела Димитрова: Ако можем да вземем оценка 30, ще е добре

"Очаква ни труден и тежък сезон", каза треньорът на ансамбъла по художествена гимнастика

Треньорът на националния ансамбъл по художествена гимнастика Весела Димитрова похвали своите възпитанички, след първия ден на Световната купа в София.

Грациите заслужиха първо място във временното класиране в многобоя с отлично съчетание с 5 обръча и оценка от 20,600. От тази година оценката за трудност на съчетанията е отворена и гимнастичките могат да получават над 10 точки за нея.


Спиращ дъха ансамбъл поведе в многобоя в София

Изображение

"Допада ми, ако може и 30 да взимаме, ще е добре!", пошегува се Димитрова и добави:

"Щастлива съм от факта, че момичетата се бориха докрай да си изиграят съчетанията, въпреки проблемите, които ни съпътстват. Очертава се един много тежък и труден сезон. Децата са добре, ще се справят. Надявам се да са готови. За мен е важно да изградим един отбор. Нищо друго не може да ни попречи по пътя към тази мечта и цел. Трябва да изолират болката, атмосферата и всички емоции, които ги съпътстват. Това е много важно, за да могат да се концентрират"

Елена Бинева контузи десния си глезен ден преди старта на състезанието, а Лаура Траатс имаше проблеми с прасеца 10 минути преди ансамбълът да излезе на килима пред българска публика. И двете обаче взеха участие в първото съчетание.

Изображение

Лаура Траатс се контузи преди първото съчетание на ансамбъла
Днес (31 март) предстои изиграване на второ съчетание с топки и въжета, а сборът от двете представяния ще определи победителят в многобоя.

"Ще има диско, песни и танци! Надявам се да ви хареса!", обеща Димитрова.
Аватар
Хореография
Модератор
Модератор
 
Мнения: 13668
Регистриран на: Вто Апр 09, 2013 6:49 pm

Re: Весела Димитрова- Гл. Треньор на НО Ансамбъл

Мнениеот Хореография » Пет Юни 08, 2018 9:55 am

34th European Championships 01-03.06.2018, Guadalajara ESP

Изображение
https://imgur.com/eZSn3uP
Аватар
Хореография
Модератор
Модератор
 
Мнения: 13668
Регистриран на: Вто Апр 09, 2013 6:49 pm

Re: Весела Димитрова- Гл. Треньор на НО Ансамбъл

Мнениеот аврора » Нед Ное 25, 2018 9:21 pm

https://www.dnes.bg/obshtestvo/2018/11/ ... byl.394359

От Швейцария до златото: Скритата сила зад родния ансамбъл

За пръв път влиза в залата, когато е едва на 6 години. Оставя куклите и хваща обръча. Започва да тренира гимнастика, за да сбъдне мечтата си и един ден да стане треньор.

Усилията се отплащат и днес, 37 години по-късно, художествената гимнастика е всичко за нея. Тя е Весела Димитрова - жената, която помогна на златните ни момичета да извоюват златото на обръч на Световното първенство в София тази година.

Преди това, обаче, пътят и минава през Швейцария. Получава предложение от Мария Гигова да замине и да помогне в подготовката на швейцарския отбор по художествена гимнастика. Приема веднага. И прекарва 7 години там.

"Постоянно изпитвах носталгия. Пусках си българска телевизия, слушах българско радио в колата постоянно. Обичам България. Тук ми е хубаво", разказва пред Bulgaria ON AIR Весела Димитрова.

И така съдбата и предлага нова възможност, а с нея - ново предизвикателство. Получава предложение да се върне в страната и да помогне в подготовката на родния ансамбъл за олимпиадата в Рио. И отново приема. После, обаче, се появили терзанията - как ще остави дъщеря си, как ще свикне с живота тук...

"Не съжалявам и за секунда. Така и не свикнах да живея в чужбина. Чувствам се щастлива и доволна от избора си".

И така изведнъж се оказва не с една дъщеря, а с цели 10 - всички на 18, със своите вълнения и младежки терзания. Приема момичетата от отбора си като нейни деца. Близостта, обаче, върви ръка за ръка с дисциплината и отговорността.

"Държа на точността и дисциплината във всичко – начинът им на работа, възстановяването, подготовката, отношението към работата... Опитвам се да ги науча, че са професионалисти и това е тяхната работа в момента, която трябва да вършат добре".

И успехите не закъсняват. Освен златото на Световното първенство в София, момичетата имат и европейска титла на топки и въжета. Победата е резултат, който идва след усилен труд, но и силна психика.

"Нямаш право на грешки. Имаш две минути и половина да покажеш максимума от себе си. Затова психологическата подготовка е много важна. Работим всеки ден за това в залата, включително и с психолог. Трябва да се подобрят в бъдеще".

Когато поема националният отбор по художествена гимнастика, Весела многократно е предупреждавана - ще бъде трудно.

"Хората в България очакват наистина много от този спорт и от тези момичета. Те са лицето на българския спорт. Трудно е, защото аз нося огромна отговорност".

И не само тя - отговорността е и на момичетата, а очакванията - 2 минути и половина, в които цяла България е вперила поглед в теб. Две минути, в които времето спира да тече с нормална скорост, и само едно има значение - победата и българският химн накрая. Всичко, обаче, си струва.
По публикацията работи: Джесика Вълчева

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2018/11/ ... byl.394359
Аватар
аврора
Модератор
Модератор
 
Мнения: 19356
Регистриран на: Нед Апр 27, 2008 12:25 am
Местоположение: Русия Санкт-Петербург

Следваща

Назад към Треньори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта