АКРОБАТИКА

Re: АКРОБАТИКА

Мнениеот аврора » Вто Апр 12, 2016 10:53 pm

Това е видео на мъжката група на България

https://www.youtube.com/watch?v=LEfVmyEQe4c
Аватар
аврора
Модератор
Модератор
 
Мнения: 16577
Регистриран на: Нед Апр 27, 2008 12:25 am
Местоположение: Русия Санкт-Петербург

Re: АКРОБАТИКА

Мнениеот аврора » Вто Апр 12, 2016 10:59 pm

Това е на женска група от Русия, правят нещо лудо!, но качеството на видеото е много лошо.

https://vk.com/wall-69314235?offset=20& ... 14235_8385
Аватар
аврора
Модератор
Модератор
 
Мнения: 16577
Регистриран на: Нед Апр 27, 2008 12:25 am
Местоположение: Русия Санкт-Петербург

Re: АКРОБАТИКА

Мнениеот аврора » Вто Апр 17, 2018 4:31 pm

Световно първенствог 2018, Антверпен

Българско участие само в състезанията за младежи

http://artsport.bg/bg/%D0%B0%D0%BA%D1%8 ... D0%BE-2018

Двойката от Бургас извоюва лицензията за МОИ. :evil:

Тук има резултати от Шампионата

http://artsport.bg/ru/%D0%B0%D0%BA%D1%8 ... D0%B0-2018
Аватар
аврора
Модератор
Модератор
 
Мнения: 16577
Регистриран на: Нед Апр 27, 2008 12:25 am
Местоположение: Русия Санкт-Петербург

Re: АКРОБАТИКА

Мнениеот аврора » Сря Апр 18, 2018 2:22 pm

http://kanal3.bg/news/sport/other_sport ... VIDEO%2529

Смесена двойка акробати с квота за Младежките летни олимпийски игри през септември

Изображение

България ще има представители в акробатиката на Третите летни младежки олимпийски игри в Буенос Айрес през септември. Това са смесената двойка Мариела Костадинова и Панайот Димитров, които спечелиха четвърто място на Световното първенство и квота за игрите.

Мариела Костадинова и Панайот Димитров са бургаска смесена двойка акробати от около година и половина. Въпреки краткия опит като екип, двамата се представят добре на първото си Международно състезание - Европейското първенство за младежи. Само преди броени дни, те се наредиха сред най-добрите на финала на световния елит, с представянето си на Световното първенство в Антверпен, Белгия. От 25 смесени двойки, българите спечелиха четвърто място, изпускайки за малко бронзовото отличие.

„Но по-важното беше, че това беше квота за Младежка олимпиада, където се отпускат 6 квоти за Европа и беше много важно, защото това за първи път се случва. Толкова много години очакваме нашия спорт да влезе в олимпийското семейство”, заяви треньорът Гергана Денева.

Дни след световния шампионат, по-опитната Мариела си спомня за концентрацията си преди представянето си.

„Да си изиграя добре съчетанието, да съм доволна от себе си и треньорите да са доволни от мен”, заяви Мариела Костадинова.

Мариела е от град Айтос, доказала се първо с умения в женска двойка. Само преди 5 години акробатика в бургаския клуб започва да тренира и нейният партньор. Започва с мъжка двойка. Според изискванията за смесените двойки, Мариела е точно на 15 години, а Панайот на 18.

„Такива са изискванията. И просто беше много трудно, защото в цяла България само те двамата са на тази възраст. И селекцията беше много трудна”, добави треньорът по спортна акробатика.

В подготовката си за Летните олимпийски младежки игри в Буенос Айрес, за двойката акробати е предвидена интензивен режим през цялото лято и лагер край Камчия.

„По-отговорни сме станали донякъде. Научи ме на дисциплина, защото няма как да не дойдеш най-малко на тренировка. Има си часове, всеки ден си тук двуразово”, заяви Панайот Димитров.

Двамата признават, че спечелената квота за Олимпийски игри променя и мечтите им.

„Аз лично още не мога да го осъзная, странно ми е още. Не мога да си представя, че ще ходя на Младежка олимпиада", каза Мариела Костадинова.

„Това за мене е една много висока цел и ако се получи, бих бил много радостен”, добави Димитров.

Двойката ще работи по хореография с нови елементи, която да представи в Буенос Айрес. Личният им треньор, европейският вицешампион за жени Гергана Денева, очаква силна конкуренция.

„По принцип руските републики, там е много силна конкуренцията, Израел също, Белгия, Холандия, просто Европа вече наврезе много сеиозно”, сподели Денева.

Третите летни младежки олимпийски игри са от 11 до 23 септември в аржентинската столица Буенос Айрес.

https://www.youtube.com/watch?v=FC_DHox43_U
Аватар
аврора
Модератор
Модератор
 
Мнения: 16577
Регистриран на: Нед Апр 27, 2008 12:25 am
Местоположение: Русия Санкт-Петербург

Re: АКРОБАТИКА

Мнениеот аврора » Вто Авг 07, 2018 12:24 am

http://www.bta.bg/bg/c/BO/id/1849347

В Плевен Спортният клуб по акробатика с председател Галя Паралийска разпространи Отворено писмо

Изображение

В Плевен Спортен клуб по акробатика днес разпространи Отворено писмо по повод възникнал проблем с базата за тренировки. То бе огласено в пресклуба на БТА от председателя на клуба Галя Паралийска.
Тя съобщи, че е получила предизвестие за прекратяване на 10-годишния договор, който клубът има за ползване на помещение в зала "Спартак". Паралийска заяви, че през изминалите 5 години са изпълнявали условията на договора, инвестирали са в базата. Въпреки това на 3 август са получили предизвестие за прекратяване на договорните отношения, за което според Паралийска "няма причина и мотив".
При тези обстоятелства по думите й "най-успешната школа по акробатика в Плевен е изправена пред угрозата да престане да съществува". Тя припомни, че клубът е създаден през 1992 г., като през периода до 2000 г. в него работят 16 треньори за подготвителни групи, треньори в Спортното училище, хореографи и корепетитори, има състезатели, които са носители на медали от национални, европейски и световни първенства. В момента в клуба тренират близо 50 деца, включително ученици на Спортното училище.
В Плевен е регистриран нов клуб по акробатика, който също има потребност от база за тренировки. Експерти от Община Плевен потвърдиха за БТА, че базата за тренировки е недостатъчна, но въпреки това има възможност съществуващата да бъде използвана по-ефективно и с по-добро уплътняване на времето за подготовката на състезателите. Създаването на втори клуб по акробатика дава възможност за конкурентна среда, което също има значение. Отново предстоят разговори двата клуба да си разпределят ползването на залата почасово.
Галя Паралийска е носител на балканска титла по спортна гимнастика, участник в 21 Олимпийски игри в Монреал, има три бронзови медала от Европейското първенство през 1980 г. и много други отличия. Нейното разбиране е, че "в сегашната база не биха могли да работят два клуба".
От Община Плевен обаче посочиха, че имат спортове, при които в една база тренират три клуба едновременно и в случая е напълно възможно проблемът да се реши като залата се използва по-ефективно почасово. От общината считат, че може да се постигне компромис, но ако това не стане ще обявят търг за отдаване на базата под наем.
Аватар
аврора
Модератор
Модератор
 
Мнения: 16577
Регистриран на: Нед Апр 27, 2008 12:25 am
Местоположение: Русия Санкт-Петербург

Re: АКРОБАТИКА

Мнениеот аврора » Съб Авг 18, 2018 10:20 pm

https://www.burgasnews.com/2018/08/17/% ... B0-%D0%BC/

Акробатите в трескава подготовка за Младежката олимпиада

Изображение

Единствените ни български представители в Третата лятна младежка олимпиада в спортната акробатика – Мариела Костадинова и Панайот Димитров се подготвят усилено за Игрите в Аржентина. Надпреварата ще се проведе от 11 до 23 септември в Буенос Айрес. Спортната акробатика е включена в олимпийското семейство за първи път.

Както е известно през април смесената двойка влезе във финала на световното по акробатика за юноши и девойки в Антверпен (Белгия), където се класира четвърта и спечели квота за Младежката олимпиада.

Един от етапите в тренировъчния процес на състезателите от клуб по спортна акробатика „Бургас” се състоя в Спортно – оздравителен комплекс „Камчия”. В занятията на европейския тренировъчен лагер в този вид спорт се включиха и останалите клубове от Бургас.

Над 140 състезателя от 12 страни – България, Чехия, Унгария, Белгия, Финландия, Австрия, Украйна, Германия, Полша, Гърция, Естония, Грузия водиха подготовка там. Тренировъчният процес е бил ръководен от осем от най-добрите треньори в света. Организатор на лагера е Европейската федерация по спортна акробатик.

След лагера в Камчия, Мариела Костадинова и Панайот Димитров продължават със своята подготовка. Личен треньор на националите в клуб „Бургас” е Гергана Денева – световен шампион за младежи и европейски вицешампион за жени.
Аватар
аврора
Модератор
Модератор
 
Мнения: 16577
Регистриран на: Нед Апр 27, 2008 12:25 am
Местоположение: Русия Санкт-Петербург

Re: АКРОБАТИКА

Мнениеот аврора » Пет Окт 05, 2018 1:00 am

http://www.botevgrad.com/news/73981/Sme ... Olimpiada/

Смесената двойка се готви в Ботевград за Младежката Олимпиада

Изображение

Мариела Костадинова и Панайот Димитров ще имат честта да представят България при първото включване на спортната акробатика в семейството на олимпийските спортове. Това ще бъде на Третите Младежки Олимпийски игри след по-малко от месец в Буенос Айрес. Пробивът на спортната акробатика ще стане само с един вид - смесени двойки.

Мариела и Панайот спечелиха квота за Младежката Олимпиада на Световното първенство по спортна акробатика, което бе през април в белгийския град Антверпен. По регламент за Младежките Олимпийски игри се класираха първите 6 смесени двойки, там нашите акробати заеха четвърто място, като бяха съвсем близо до отличията.

Като част от подготовката за големия спортен форум смесената ни двойка използва базата в Ботевград. Това стана под зоркото наблюдение на главния треньор на националния отбор по спортна акробатика Драгомир Драганов. "В Ботевград хората, които са около нас, са много добронамерени. В същото време условията също са много добри - на едно място са събрани и залата по акробатика, хотелската част и ресторантът - каза Драгомир Драганов. Очертава се, че Ботевград е предпочитаното ни място за подготовка - каза Драгомир Драганов. - С двойката вече направихме един продължителен лагер в Камчия, част от който че с акробати и специалисти от водещи европейски държави в този спорт. С този лагер в Ботевград завършва основната подготвителна фаза. От 21 септември отново ще бъдем тук за финалната фаза. Ще работим до 2 октомври, когато двойката ни заминава за Буенос Айрес за участие в Олимпиадата."

Мариела Костадинова и Панайот Димитров са представители на бургаската школа по акробатика, техен личен треньор е Гергана Денева. В Ботевград 15-годишната Мариела и 18-годишният Панайот получават много ценна помощ от хореографа от Бургас Диана Колева. Именно по нейно предложение за квадрата в Буенос Айрес ще бъде променена част от хореографията в техните съчетания, в сравнение с показаното от тях на световното в Антверпен. Според изключително опитния треньор Драгомир Драганов, в съчетанията ще се заложи най-вече на сигурността.

"Естествено, че при нас има и вълнение, и напрежение от предстоящото ни участие на Младежката Олимпиада. Защото то ще влезе в историята на българската акробатика - споделиха Мариела и Панайот. - Работим изключително усърдно, минимум по шест часа на ден. Тук в Ботевград тренираме триразово. Сутрин от седем и половина имаме специално занимание за хореография, което предхожда последващите две тренировки. Времето за почивка съвсем не е много. Но пред нас стои огромното задължение да се представим запомнящо при първото участие на българската акробатика на Младежката олимпиада".

Мариела, която е от Айтос, и бургазлията Панайот бяха събрани като смесена двойка не толкова отдавна. Те вече имат участия на големи форуми - на европейското в Полша миналата година и на световното в Белгия тази пролет. Двамата са една страхотна сплав - на слънчевата усмивка на Мариела, заедно с нейното максимално съсредоточаване по време на подготовка, и излъчващото огромна увереност поведение на Панайот. Което в крайна сметка, заедно с изключителната им работоспособност, води до сериозните им резултати.
Аватар
аврора
Модератор
Модератор
 
Мнения: 16577
Регистриран на: Нед Апр 27, 2008 12:25 am
Местоположение: Русия Санкт-Петербург

Re: АКРОБАТИКА

Мнениеот mamag » Съб Окт 20, 2018 11:38 am

Мариела и Панайот със златното им изпъление на игрите в Буенос Айрес
https://www.youtube.com/watch?v=ESTTlTOGJMs

(постановката на съчетанието е на Силвия Митева доколкото разбрах)
Аватар
mamag
Световен шампион
Световен шампион
 
Мнения: 1339
Регистриран на: Нед Сеп 05, 2010 8:04 am

Re: АКРОБАТИКА

Мнениеот аврора » Пон Окт 29, 2018 5:43 pm

https://www.burgasnews.com/2018/10/27/% ... %BE%D0%BF/

Бургас поиска домакинството на европейското по спортна акробатика

Бургас е третият български град, който ще се конкурира със София и Варна за домакинство на европейското първенство по спортна акробатика, което е след три години. Основните „виновници” за кандидатурата на морския ни град са двукратните олимпийски шампиони Мариела Костадинова и Панайот Димитров.

Двете златни деца на България бяха наградени от кмета Димитър Николов. По време на срещата в разговор с представители от ръководството на БФСАкробатика градоначалникът предложи домакинство за големия спортен форум.
Шампионатът на Стария континент е през 2021 г., а само след година официално ще бъде открита новостроящата се зала „Арена Бургас”.

Родната централа е получила предложение от Европейската федерация и е в процес на подготовка за домакинството, разкри генералния секретар на БФСА Недко Костадинов. До момента големи състезания по акробатика са провеждани в столицата и във Варна. Щом зала „Арена Бургас” ще отговаря на всички изисквания за провеждане на световни и европейски първенство, няма пречка предложението на Бургас да бъде обмислено.

Недко Костадинов съобщи, че централата ни е кандидатствала по проект за два нови квадрата към Европейската федерация по гимнастика. Със сигурност единият ще бъде предоставен за ползване от бургаските клубове, които бележат голям прогрес в развитието си през последните две години. На последното държавно първенство, напр., бургаските състезатели са представлявали около 40% от общия брой участници в надпреварата.
Аватар
аврора
Модератор
Модератор
 
Мнения: 16577
Регистриран на: Нед Апр 27, 2008 12:25 am
Местоположение: Русия Санкт-Петербург

Re: АКРОБАТИКА

Мнениеот аврора » Чет Ное 01, 2018 10:12 pm

https://www.burgasnews.com/2018/10/30/% ... %82%D0%B0/

Стотици аплодираха в препълнената зала „Младост” олимпийски шампиони Мариела Костадинова и Панайот Димитров

Изображение

Двукратните олимпийски шампиони по спортна акробатика от Младежките игри в Буенос Айрес Мариела Костадинова и Панайот Димитров, личната им треньорка Гергана Денева, националният селекционер на БФСА Драгомир Драганов и хореографът Деяна Колева снощи бяха тържествено приветствани и наградени на специална гала вечер за огромния успех, който постигнаха в Аржентина. Спортна зала „Младост” се оказа тясна за хилядите желаещи да видят на живо любимците не само на Бургас, но и на цяла България. По стар народен обичай двамата ни велики спортисти бяха посрещнати с хляб и сол.

Изображение

Сред официалните гости, дошли да поздравят триумфа на Мариела и Панайот, бяха първите световни шампиони в българската спортна акробатика Калинка Лечева и Стефка Спасова, първите световни шампиони за смесени двойки Маргарита Моллова и Димитър Минчев, световната и двукратна европейска шампионка Николина Колева, двукратната световна шампионка и трикратна европейска Ирена Бакалова, доайенът в този спорт Радослав Александров – основател на бургаската акробатична школа, треньорът и основател на акробатиката в Ямбол Димитър Плочев, световно известният цирков артист, преминал през акробатичната школа на Ямбол – Енчо Кирязов, Атанас Атанасов – експерт към ММС, Веселина Деведжиева – началник отдел „Спорт” към общината, старши експертът по спорт в Регионалния инспекторат по образованието Павлина Алексиева, директорът на СУ „Юрий Гагарин”, чиито възпитаници са двамата олимпийци, Димитър Костов и помощникът му Аспасия Петкова, спортни деятели, треньори и др.
На продължилото повече от час шоу, впечатляваща съвместна композиция в чест на Мари и Понко, както ги наричат техните треньори и приятели, изнесоха състезателите на четирите бургаски клуба – „Бургас”, „Нефтохимик”, „Акро джъмп” и „Черноморец”.

Връх на емоциите взе изпълнението на олимпийската ни смесена двойка на състезателния квадрат. С бурни аплодисменти и на крака зрителите посрещнаха записалите имената си със златни букви не само в българската, но и в световната акробатика Мариела и Панайот.

Изображение

„Мари и Понко спечелиха два олимпийски златни медала от Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес. Тяхното постижение е изключително. Не може да си представите как поколения акробати, състезатели, треньори само си мечтаеха за олимпийски игри и работиха, работиха, работиха и правиха стотици европейски и световни шампиони, но не и олимпийски. Сега кръгът е затворен. Акробатиката влиза в олимпийските игри. От тук нататък можем да бъдем спокойни, че нашата работа и труд преди години не са отишли напразно. А след нас идват нови времена за спортната акробатика”, каза в приветственото си слово Радослав Александров, чиито възпитаници донесоха десетки световни и европейски титли за България, а сега те като треньори продължават успешната традиция на бургаската школа.

„Искам да ви уверя, че Мариела и Панайот и тяхната треньорка Гергана Денева поставиха едно ново много силно начало за спортното училище и проправиха един траверс, към който всички от спортното училище трябва да се стремят и да се движат по него. Този успех не е случаен, те доказаха със своя труд, с огромните усилия, с волята си, със стремежа към успеха, че го заслужават.

Птичето каца само веднъж на рамото. Тяхното птиче кацна и те успяха да го хванат. Искам абсолютно всички ученици на спортното училище да се стремят към тези успехи, да знаят, че трудът им няма да отиде напразно никога. И че златните медали, които тежат сега на гърдите на техните съученици, са изключително тежки. Те тежат страшно много килограми – колкото усилия и труд са положили.
Вярвам във всички вас, че вие можете да го направите. Нека се преклоним пред огромния успех на Мариела, Панайот и треньорката им Гергана Деневеа и да им пожелаем златни медали от големите олимпийски игри”, заяви директорът на СУ „Юрий Гагарин” Димитър Костов.

Изображение

„Радваме се, че нашите състезатели Мариела и Панайот първи представиха българската спортна акробатика на младежки олимпийски игри. Дори не подозирахме, че на нашия клуб ще се падне честта да подготвим първите олимпийци в историята на българската акробатика. Сега мога да кажа, че зад гърба годините са изпълнени с много работа, воля, всеотдайност за добро представяне. С огромно удоволствие се обръщам към Мариела и Панайот, към техния личен треньор Гергана Денева, към националния селекционер Драгомир Драганов, треньора Николай Иванов, хореографката Диана Колева и към постановчика Силвия Митева: Благодаря ви за всеки миг щастие и гордост, които ни подарихте с цената своя труд, талант и вдъхновение. Изказвам огромната си благодарност и на Николина Христова, вицепрезидент на Техническата комисия по спортна акробатика към Международната федерация по гимнастика за нейната прозорливост и изключителен професионален дух да открива шампионския потенциал в състезателите. Тя селектира смесената двойка и нито за миг не допусна сянка на съмнение в техните възможности да спечелят олимпийския медал. Така стигнахме до триумфа – българи да са първите олимпийски шампиони в историята на световната акробатика. Основната и огромна заслуга за това имат Панайот и Мариела, благодаря ви!,” каза в словото си председателят на спортен клуб „Бургас” Корнелия Борисова.

След края на гала вечерта златните ни олимпийци бяха затрупани с цветя от своите стотици почитатели. Многобройни бяха и желаещите да се снимат със златната двойка. Много бургаски спортни клубове уважиха постижението на Мариела и Панайот и личната им треньорка Гергана Денева, връчвайки им почетни плакети.
Аватар
аврора
Модератор
Модератор
 
Мнения: 16577
Регистриран на: Нед Апр 27, 2008 12:25 am
Местоположение: Русия Санкт-Петербург

Re: АКРОБАТИКА

Мнениеот аврора » Пет Фев 08, 2019 11:40 pm

https://www.duma.bg/iskame-da-ostavim-t ... da-n184887

Искаме да оставим трайна следа

Изображение

Спортната акробатика дебютира в олимпийската програма в третото издание на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес през октомври 2018 г. Първите шампиони в единствената дисциплина „смесена двойка“ станаха българските тийнейджъри Мариела Костадинова и Панайот Димитров. Двамата състезатели на клуб „Бургас“,

преди това спечелиха златни медали и в състава на смесен гимнастически отбор. В Бургас те работят с треньорката Гергана Денева, но и с националния селекционер Драгомир Драганов и хореографката Диана Колева. Месец преди това тандемът зае 4-то място в дисциплината във възрастова група „13-19-годишни“ на световното първенство в Антверпен, Белгия, и така спечели квота за Аржентина.

- Вашият спорт е красив, но обикновено е в периферията на медийното внимание. Как решихте да се занимавате с него?

М.К. Майка ми е била акробатка и тя ме заведе в залата. Оттам насетне се запалих. Тренирам от 1-ви клас.

П.Д. Стъпих в залата благодарение на баща ми. Естествено, първия път само да видя какво представлява акробатиката. Представях си го малко по-различно преди това, но ме привлече страшно много, защото развива редица качества във всеки подрастващ. Започнах през 2012 г., бях завършил 5-и клас.

- Как се събрахте като дует?

М. Не мога да кажа, че сме се намерили, просто националният селекционер г-н Драганов и г-жа Николина Христова (бел. авт. бившият генерален секретар на БФ по спортна акробатика) ни събраха, когато се разбра, че ще има смесени двойки на Младежките олимпийски игри.

П. Никой от нас преди това не е бил в смесена двойка, тя е била в женска, аз – в мъжка.

- И двамата ли сте от Бургас?

П. Мариела е от Айтос, аз съм от Бургас, където тренираме и учим.

- Вашият график в училище вероятно е съобразен с тренировките и е по-специфичен?

П. Точно така, ние сме в Спортно училище „Юрий Гагарин“, имаме двуразови тренировки. Програмата ни предвижда 3 учебни часа – тренировка, после пак 3 часа – пак тренировка. Аз съм 12-и клас, тя е 10-и.

- Този натоварен график пречи ли на личния живот, какво ви коства?

М. Не бих казала, че ни пречи – правим това, което ни харесва. Не можем да се оплачем, че ни коства нещо повече.

- Бързо ли се сработихте?

П. Доста трудно е да се сработи двойка, да не говорим за четворка, защото играеш с хора, не с бухалки, това в кръга на шегата. Спрямо другите двойки, които бяха на олимпиадата, те са тренирали доста повече години като тандеми.

- Колко време отнема, за да опознаеш по-основно партньора си – и като стил на действие в спорта, а и като личност?

М. Това е индивидуално, зависи и от възрастта – дали са деца или мъже/жени.

- Мариела, личният ви треньор сподели, че тежиш само 38 кг и е трудно да ги поддържаш. Спазвате ли специален хранителен режим, имате ли някакви ограничения?

М. Нямам, просто се храня в по-малки количества.

П. В момента нямам, но съм бил под режим.

- Остава ли ви свободно време?

П. Остава ни, свършваме тренировки най-късно в 19.00 ч. и всеки си има свои занимания.

- А хоби?

П. Трудно ми е да кажа, различни неща правя.

М. Най-вече излизаме с приятели, поне аз.

П. Да, няма ден, в който да съм пропуснал да изляза.

- Ако трябва да назовете няколко положителни качества в другия, на какво се възхищавате взаимно?

М. Имам му пълно доверие, особено в темповите и балансовите упражнения. Качеството е, че е много здрав и няма как да ме изпусне. Важно е (и двамата се усмихват).

П. За Мариела мога да кажа, че е много упорита, страшно гъвкава, което е адски важно при смесените двойки. Просто няма цел, с която да се захване и да не постигне.

М. Спокойно мога да допълня, че за него важи същото.

- Какво е чувството да представляваш България на голям форум, какъвто бе Младежката олимпиада? Имаше ли напрежение?

П. Напрежение няма как да липсва – винаги има, но бе умерено, а не неконтролируемо. Имахме много голяма мотивация за Буенос Айрес. Не само, че бе първото олимпийско състезание по акробатика, но това бе мечта на поколения акробати – световни, европейски шампиони. Някои от тях са даже наши приятели.

- Представял ли си своя живот без акробатика? С какво щеше да се занивамаш, ако не бе тя – сега завършваш, вероятно ще бъдеш студент...

П. Да, ще кандидатствам в НСА. Какво точно бих правил извън спорта – не мога да кажа. Колкото и пъти да съм се замислял над този въпрос, нещо ме връща в залата. Ние сме свързани с нея, тя е нашият дом, не се виждаме извън нея, дори за 2 дни.

- Разкажете как премина пътуването до Аржентина, какво ви впечатли?

П. Пътуването премина нормално, но пък малко дълго – вторият полет беше 14 часа от Франкфурт до Буенос Айрес. Направи ми впечатление числеността на спортистите в олимпийското село – 4000 души. И всички бяхме заедно, без значение дали си борец, боксьор, гимнастик, акробат. Събирахме се и си прекарвахме много хубаво. Това бе за нас нещо ново, тъй като не сме били на такова голямо състезание досега.

- Имате ли ритуал преди състезание или пък талисмани?

П. Аз нямам, Мариела не си сваля кончето от китката.

- Девиз имате ли?

М. По-скоро не.

П. Когато излизаме на квадрата, и двамата знаем какво търсим и какво трябва да направим, гледаме да намалим напрежението до възможно най-ниско ниво.

- Какво бихте искали да постигнете в спорта в бъдеще? Вероятно мечтаете за олимпийски медал и при големите?

П. Съмнява ме в скоро време да одобрят акробатиката като олимпийски спорт, но нашите цели са медали от световни и европейски първенства, но и да развием една прекрасна смесена двойка за българската акробатика, която да се помни години наред.

М. Абсолютно се съгласявам с него. Продължаваме да градим кариерите си. След успеха миналата година сме още по-мотивирани да постигаме нови такива, а и някой ден да направим същото на ниво мъже и жени.

БФ по спортна акробатика почете двойката с медальони „Златен почетен знак“, изработени специално за тях с цел да увековечи историческия медал от Буенос Айрес, извоюван в конкуренцията на 11 двойки. Най-голямото състезание за двамата през 2019 г. ще бъде европейският шампионат за всички възрасти в Холон, Израел, през октомври. Там Мариела и Панайот могат да направят своя дебют при възрастните, ако се чувстват готови за тази крачка, тъй като наставниците им не искат „пресилване“. България пък е кандидатствала и очаква да получи домакинство на следващото европейско първенство през 2021 г. От федерацията се надяват, че акробатиката ще влезе и в олимпийската програма при възрастните, като тенденцията е да бъде приета с една дисциплина и това именно да е смесената двойка.
Аватар
аврора
Модератор
Модератор
 
Мнения: 16577
Регистриран на: Нед Апр 27, 2008 12:25 am
Местоположение: Русия Санкт-Петербург

Re: АКРОБАТИКА

Мнениеот аврора » Съб Яну 25, 2020 4:52 pm

https://www.bnr.bg/burgas/post/101218955

Местят световната купа по акробатика от Бургас в София

Световната купа по акробатика, която трябваше да се проведе от 3 до 5 април и да е първото състезание в новата „Арена Бургас“ е преместено в София в „Асикс Арена“. Причината е, че залата в морския град, която трябва да бъде най-голямата у нас, няма да бъде готова, съобщи генералният секретар на Българската федерация по акробатика Недко Костадинов.

Преди седмица получихме писмо от община Бургас в което бяхме запознати с факта, че залата няма да бъде завършена в определените срокове и няма да бъде готова да изпълни изискванията за състезание от нашия ранг. Това ни принуди да свикаме извънреден управителен съвет и решихме да преместим състезанието в София. В този период само Асикс Арена е свободна така, че тя ще е домакин“

Според Костадинов до преди нова година залата в Бургас не е била покрита, а предстои отново документите за финансиране да бъдат разгледани отново в Министерски съвет.

„Община Бургас и кметът Димитър Николов правят каквото могат, но не всичко зависи от тях. Има изпълнители, подизпълнители. Много е некомфортно, защото трябваше да информираме Международната федерация за тази промяна. Не бяхме сигурни, че FIG ще ни разреши да променим града и да проведем световната купа, а това е свързано с финансови загуби, защото има глоби, които федерацията налага за неизпълнен договор. Благодарим на Министерството на младежта и спорта в лицето на министър Красен Кралев, те ще ни помогнат финансово, защото с преместването на състезанието в София разходите ни се увеличават. Така ще можем да преодолеем поне от части финансовия проблем, който стой пред нас“, допълни Недко Костадинов.

Изображение

700 са подадените заявки за участие в световната купа и в международния турнир, който ще се проведе успоредно с нея. На 4 февруари изтича срокът за подаването на поименните заявки.

В турнира за световната купа България ще бъде представена само от смесената ни двойка – шампионката от младежките олимпийски игри в Буенос Айрес Мариела Костадинова и Теодор Великов. 150 ще са спортистите ни записани в международния турнир.

Двете състезания ще се последна проверка преди световното първенство, което ще се поведе в края на май в Женева (Швейцария).
Аватар
аврора
Модератор
Модератор
 
Мнения: 16577
Регистриран на: Нед Апр 27, 2008 12:25 am
Местоположение: Русия Санкт-Петербург

Предишна

Назад към Аеробика, Акробатика, Скокове на батут, Ушу, Синхронно плуване и всички останали

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта