Спортна стрелба

Спортна стрелба

Мнениеот LD » Нед Фев 22, 2009 12:24 am

http://www.gong.bg/view_article.php?article_id=69705
ГРОЗДЕВА: ИМАХ ДЕН, А И ДОБРАТА ПОДГОТОВКА БЕШЕ КЛЮЧОВА
Инес Павлова 21 февруари 2009 14:35
Изображение

/© снимка: БГНЕС

Чуй АУДИО: Гроздева: Имах ден, а и добрата подготовка бяха ключови

Мария Гроздева, която спечели осмата си европейска титла по спортна стрелба, не успя да скрие радостта си от триумфа на 10 метра пистолет в Прага.

„Броя ги титлите. Да, защото отдавна не ми се беше случвало. Всъщност тази е осмата. Много съм щастлива”, бяха първите думи на олимпийската ни медалистка пред Гонг.

„Да, в Прага не е най-доброто стрелбище, дори много от състезателките се оплакаха, че все едно стрелят в мазе. Много тъмно, много студено. За щастие на мен не ми повлия изобщо обстановката, защото направих един прекрасен резултат”, добави Гроздева.

„Във финала влязох с 4 точки преднина и запазих 3 точки. Един много добър резултат. Нямаше как да се притеснявам, след като водя с 4 точки, ако беше една да или равен резултат - да, но с 4 е много добре. Въпреки че в първия изстрел направих една осмица и им дадох малко шанс да ме изравнят, но те не успяха.”

„Много хубаво се получи. Това се получи според мен, един път заради добрата подготовка и втори път – заради ден и късмет. Събудих се много ведра и много спокойна, макар че станах много рано. Бях в много добра кондиция, което не е маловажно. Просто и късмет, и подготовка, и много хубав резултат. Понеже промених някои неща, мисля, че ще имам още успехи в тази дисциплина”, каза още Мария Гроздева.

На въпрос, как ще отбележи поредната европейска титла, именитата ни спортистка заяви: „С приятели, с купон, с почерпка, както му е редът.”

Мария Гроздева разкри дори, че малкият й син най-вероятно ще я наследи в спорта, но не в стрелбата, а в спортната гимнастика: „Той събира поздравления и пожелания. По-късно ще му се обадя и мисля, че той ще ме наследи, защото е много упорит, а и сериозно се е заел със спортната гимнастика. Затова мисля, че той ще е наследникът в нашето семейство.”
Аватар
LD
Insider
Insider

Re: Спортна стрелба

Мнениеот balcheva_a » Нед Фев 22, 2009 1:49 am

Браво на Мария, изключителен спортист и боец !
ИзображениеИзображение Everything is well, than the and is well !
Аватар
balcheva_a
Gymnastics Expert
Gymnastics Expert

Мнениеот LD » Вто Юли 21, 2009 7:23 am

http://www.7sport.net/7sport/fo_1forum/d5456_6.htm
Просто Мария

9-ото европейско злато доказва, че Гроздева може да отстреля и следващата олимпиада

В неделя един от най-изявените ни спортисти в последните 15 г. - Мария Гроздева, спечели поредния си медал на голямо първенство. Тя бе безкомпромисна при стрелба на 25 м с пневматичен пистолет на европейското първенство в Осиек (Хър) и с общ сбор от 791 т. взе първото място. 9-ото европейско злато бе втора титла за Гроздева през тази година, след като през февруари бе най-добра на 10 м на първенството с въздушно оръжие в Прага (Чех).
Родена на 23 юни 1972-а в София, Мария Гроздева е енергично дете и опитва много видове спорт - плуване, фигурно пързаляне, гимнастика. Започва да се занимава със стрелба в ЦСКА

още на 11-годишна възраст

като първият й треньор е Валентин Андреев. Едва 14-годишна, Гроздева покрива норматива за "Майстор на спорта". По-късно нейн тренъор става Емил Душанов. Гроздева става част от националния отбор през 1989 г.
Успехите не закъсняват още в първите години. Едва 20-годишна, тя печели бронзов медал на олимпийските игри в Барселона (Исп). Упражнението се повтаря 4 г. по-късно на игрите в Атланта (САЩ). Същата 1996 г. е съдбоносна за Гроздева по друго направление. Тогава тя среща бъдещия си съпруг и треньoр Валери Григоров. Тандемът между тях като спортист и треньoр е един от най-успешните за българския спорт. По-късно Гроздева признава, че дължи на съпруга си 80% от всичките си постижения.

"Благодарение на него аз съм това, което съм в момента. Беше любов от пръв поглед. Харесах, че е отговорен и постоянен в това, което прави", казва Гроздева за мъжа на живота й. През 1998 г. тя ражда първото си дете - Валери-младши. Само 2 г. по-късно тя е на върха на спортната си форма и

печели първия си златен медал от олимпиада

В Сидни Гроздева се качва на най-високото стъпало на почетната стълбичка на 25 м пистолет. Само 4 г. по-късно тя защитава титлата си и в Атина (Гър), където печели и бронзов медал на 10 м пистолет.
Гроздева е един от най-успелите спортисти на България на олимпийски игри. Тя е единствената българка с медали от 5 олимпиади, а освен това е единствената действаща състезателка по спортна стрелба с толкова отличия от игри. Гроздева няма медал единствено от последната олимпиада в Пекин през август, 2008 г., но се заканва да се върне сред най-добрите още на олимпиадата в Лондон през 2012 г. Макар че вече е на 37 г., шампионката няма никакво намерение да се отказва и е напълно амбицирана за нови медали и успехи. Приносът й към олимпийските постижения на България бе оценен и от БОК и Гроздева стана единствената жена, която е носила националния трибагреник на откриването на олимпийски игри.

"Олимпиадата е най-голямо събитие и винаги съм го приемала много сериозно. Надявам се да успея да издържа и да вляза в борбата за медалите и в Лондон. Мечтата на всеки спортист е да се качи на олимпийския връх, аз съм го правила и се надявам отново да го сторя", често казва Гроздева в интервюта.

Преди всяка олимпиада тя ходи в манастира "Св. Петка" в Петрич, построен благодарение на баба Ванга. Гроздева има специално отношение към нея. Когато е била малка, баба й отива при Ванга, защото братът на Мария - Иво, има астма. Пророчицата казва, че малката Мария има звезда на ръката и ще постигне големи успехи. В кариерата си освен олимпийските медали тя има още 12 златни, 14 сребърни и 7 бронзови медала от световни купи, както и още

безброй отличия от големи шампионати

Освен това тя е избрана за спортист №1 на България и на Балканите за 2004 г. Гроздева влиза в топ 10 за Спортист на годината в още 5 класации.

В личния си живот Гроздева се старае да даде възможно повече внимание на децата си. Освен за 11-годишния Валери младши, тя се грижи и за Магдалена (6 г.). Гроздева приема като свой син и 22-годишния Христо, който е от първия брак на съпруга й Валери. Шампионката се опитва да съвместява

ролята на майка, домакиня и състезателка

но неведнъж е признавала, че не й остава достатъчно време за всичко. Гроздева не принуждава децата си да тренират стрелба. За нея важното е те да спортуват, но няма значение точно какво. Именно поради това малкият Валери не се е захванал с пистолета, а със спортната гимнастика.

Емил Николаев
Аватар
LD
Insider
Insider

Мнениеот mirindaa71 » Вто Юли 21, 2009 11:20 pm

Да й е честита на Мария поредната титла! :0021:
А днес по новините чух поредния абсурд-М.Гроздева е останала без клуб.Бившият й клуб "НОВЕ" вече не стоят зад нея "поради участие в реалити шоу". :30: Участието в подобно шоу е личен избор и няма нищо общо със спортните постижения.Обидно е който и да е клуб да се отказва от състезател с подобни постижения и възможности,какъвто е Мария заради такава глупост.Или някои хора четат повечко жълта преса и й вярват?Жалко! :(
Аватар
mirindaa71
Модератор
Модератор

Мнениеот худ.гимнастика » Съб Дек 04, 2010 7:46 pm

честито
http://www.gimnastikatadnes.alle.bg Sait ot Men za hud.giimnastikaa``~
Аватар
худ.гимнастика
Потребител
Потребител

Назад към Аеробика, Акробатика, Скокове на батут, Ушу, Синхронно плуване и всички останали