ТЕНИС

ТЕНИС

Мнениеот galka » Пон Окт 16, 2006 8:02 pm

София, 13 октомври /БТА/.
За първи път в Алеята на славата изгря не една, а три
звезди. Точно в 17 часа на 13 октомври (петък) на червената
пътека пред кино "Арена Младост" многобройните журналисти, гости
и публиката посрещнаха с аплодисменти звездното трио на
българския тенис - сестрите Магдалена, Катерина и Мануела
Малееви.
Седмата церемония във Famous Алеята се проведе точно една
година след началото на инициативата на The Famous Grouse Scotch
Whisky да награждава всички българи, прославили страната ни по
света. По случая организаторите бяха подготвили още една
изненада - присъстващите имаха удоволствието да чуят автентична
шотландска музика за почести, която беше изпълнена от групата
"The Reading Scottish Pipe Band", които са за първи път в
България. Под звуците на техните гайди сестрите поставиха златни
подписи върху звездите с техните имена. Традиционно те получиха
за спомен от събитието и по една малка, 24-каратова златна
звезда - копие на истинската. Почетните плакети им бяха връчени
от Константин Марков, Юри Лазаров - членове на Famous журито, и
Владимир Николов - бранд мениджър на The Famous Grouse Scotch
Whiskey.
БТА
Аватар
galka
Insider
Insider

Мнениеот admin1 » Нед Ное 19, 2006 4:19 pm

galka написа:Ню Йорк. Рускинята Мария Шарапова спечели Откритото първенство по тенис на САЩ. Поставената под номер три се наложи с 6:4, 6:4 над Жустин Енен-Арден в решителната среща на “Артър Аш стейдиъм”. Пред погледа 23 000 зрители Шарапова започна несигурно мача срещу поставената под номер две белгийка. Енен-Арден съумя да направи пробив още във втория гейм и поведе с 2:0, но в ответния рускинята отвърна със същото. След това Мария Шарапова взе инициативата и със сигурна игра спечели своята втора титла от Големия шлем след Уимбълдън 2004. Така бе спазена традицията в последните 11 години финалът на US Open при жените да завършва в два сета. С победата си Шарапова стана първата рускиня, която е триумфирала в два от турнирите от Големия шлем.
Изображение

Информационна Агенция "Фокус"
Изображение
Аватар
admin1
Админ
Админ

Мнениеот admin1 » Нед Ное 19, 2006 4:21 pm

NN написа:АКЦЕНТ

Краят на една епоха - Андре Агаси напусна тениса

Със сълзи в очите и с треперещ глас 36-годишният любимец на публиката се оттегли
04.09.2006
Андре Агаси напусна тениса. На 3 септември 2006 г. приключи една епоха в този спорт. Със сълзи в очите и с треперещ глас 36-годишният любимец на публиката в САЩ и в целия свят, осемкратният победител в турнирите от Големия шлем се оттегли.

Роден е в Лас Вегас на 29 април 1970 г. Баща му Емануел "Майк" Агасиан - персиец от арменски произход - се е състезавал като боксьор и два пъти - през 1948 и 1952 г. е участвал в олимпийските игри. Емигрирал в САЩ с жена си Елизабет.

В неделя той посъветва категорично сина си на корта "Артър Аш" в Ню Йорк: "Стига! Не се съпротивлявай повече на младото момче, мисли за здравето си!".

Андре изпитваше силни болки в гърба и очевидни затруднения в мача си с 25-годишния германец Бенямин Бекер в третия кръг на турнира "Ю Ес оупън" (USOpen.org). Тези болки почти го бяха извадили от състезания през последната година и той предварително, още през юни, беше обявил, че ще изиграе последния си мач пред любимата му и обичаща го нюйоркска публика през септември.

Агаси започва да играе с професионалистите през 1986 г. и година по-късно печели първия си турнир. Тренира при Ник Болетиери и през 1988 г. достига до полуфинал на откритото първенство на Франция.

През 1991 г. вече е звезда. Печели 13 турнира, стига до финали. През 90-те години Агаси, заедно с Пит Сампрас, пишат велики страници в историята на тениса.

С дългата си коса и с крещящо цветните екипи той скандализира консерваторите в тениса. От 1988 до 1990 демонстративно бойкотира най-великия турнир, в Уимбълдън, където да играеш с друг костюм, освен с изцяло бял, се считало за недопустимо.

Но през 1992 г. "бунтовникът" Агаси не само руши традицията с екипите, а и печели първата си тила от Големия шлем именно там - в Лондон - след като бие на финала Горан Иванишевич.

През 1994-та побеждава за първи път в откритото първенство на Щатите, след това бие и в Австралия и за първи път се изкачва на първо място в световната листа, където остава в продължение на 30 седмици.

Малко преди началото на този турнир Агаси изненадва всички като променя изцяло външността си и остригва дългата коса.

Триумфира на лятната олимпиада в Атланта и през 1994-1996 г. е трайно сред най-силните в световния тенис. Играе много епични мачове с Пит Сампрас, които по-често губи, но те остават в историята. Носят и твърде сериозни приходи, тъй като и двамата са спонсорирани от "Найки".

Много лошо върху формата му се отразява неудачният брак (1997-1999) с актрисата Брук Шийлдс. Той се срива до 141-во място в световната класация и участва само в скромни турнири.

Но скоро отново се променя и възкръсва. Излиза от дупката, печели пет турнира през 1998 г. и пак е при най-силните.

1999 г. става най-успешната в продължителната му кариера: с петсетова победа над Андрей Медведев печели най-после и "Ролан Гарос" и става петият в историята, успял да победи поне по веднъж и в четирите турнира от Големия шлем.

Тогава пак губи от Сампрас на финала в Уимбълдън, но пък печели за втори път "US Open" и за първи път завършва сезона начело на световната листа.

Още един път е на върха - за 13 седмици - през 2003 г. След това остава трайно в десетката на най-силните.

През 1999 г. Агаси се развежда с Брук Шийлдс и от октомври 2001-ва е женен за 10 месеца по-голямата от него Щефи Граф, великата германска шампионка по тенис (377 седмици на върха на световната класация), също милионерка, която му роди две деца: син Джейдън Гил (26 октомври 2001) и дъщеря Джаз Ел (3 октомври 2003). Венчаха се четири дни преди Щефи да роди момченцето.

През кариерата си е бил спонсориран от "Найки" и "Адидас" (екип) и "Хед" (ракета).

Изиграл е 1144 мача в професионалния тенис, спечелил е 60 турнира, 30 пъти е бил финалист, олимпийски шампион. Играл е 36 пъти за САЩ в мачове за купата "Дейвис" и има 30 победи. (Вж. повече за кариерата му в ATPTennis.com - )

Спечелил е 31 млн. щатски долара от наградни фондове и неизвестно колко още от рекламни договори. №1 в света е бил общо 101 седмици. От години дава огромни суми за благотворителна дейност. Има 8 титли от Големия шлем: Австралия (1995, 2000, 2001, 2003), Франция (1999), Уимбълдън (1992), САЩ (1994, 1999).

Два дни преди сбогуването на Агаси с корта, неговият най-силен съперник и добър приятел Пит Сампрас каза:

"Това е краят на една ера, той беше последният боец от нашето поколение - заедно с Джим Къриър, Майкъл Ченг и Тод Мартин. За онзи, който гледа отстрани, е лесно да каже: трябваше да го стори по-рано.

Аз намирам за чудесно, че Андре има възможността да изиграе последните си мачове пред своята публика. От ранните си години той беше играч с качества на звезда и ярка индивидуалност.

Но преди всичко той беше мъж с изключителен талант, който постоянно откриваше в себе си нещо ново, който успяваше да излезе силен от кризите... Как от 150-о място се стига отново до първото?"
Изображение
Аватар
admin1
Админ
Админ

Мнениеот admin1 » Нед Ное 19, 2006 4:23 pm

FiliFen написа:Тази година Мартина Навратилова ще играе последния си US Open - в състезанието на смесени двойки и на двойки-жени. Навратилова е печелила този турнир за последен път през 2003, а тази година тя ще се състезава рамо до рамо с рускинята Надя Петрова,която заема 6то място в световната ранг-листа за жени. През октомври Мартина ще навърши 50 години.

http://www.usopen.org/en_US/news/articl ... 98375.html

Засега Мартина Навратилова и Надя Петрова са на трети кръг при двойките след убедителни победи в първите два кръга.
Изображение
Аватар
admin1
Админ
Админ

Мнениеот galka » Сря Ное 22, 2006 5:19 pm

Елена Дементиева: Харесвам интелектуалния и комбинационен тенис
Изображение
Руската звезда мечтае за титла от Големия шлем, помни финал срещу Деси Топалова.

Интервюто се осъществи със съдействието на говорителката на Дементиева Олеся, която подържа и официалния сайт на тенис звездата www.dementieva.ru. Елена не отговори само на два въпроса - какви са сега отношенията й с хокеиста на Бъфало Максим Афиногенов и как ще коментира поканата към Мария Шарапова да играе за Фед къп.

Руската тенисистка е родена на 15 октомври 1981 г. в Москва. Елена е висока 180 см и тежи 64 кг. Професионалистка от 25 август 1998 г. Има 6 турнирни победи - Амелия Айлънд, Бали и Шанхай (2003), Хаселт (2004), Токио и Лос Анжелис (2006). Печелила е и 6 титли на двойки. През 2004 г. губи финалите на турнирите от Големия шлем „Ролан Гарос" и Откритото първeнство на САЩ. Общо от наградни фондове е спечелила 7 812 721 долара, а само през тази година е получила чекове за 1 429 005. Върховото й класиране в световната ранглиста е четвърто място на 25 октомври 2004 г. В момента е №8.Печели Фед къп с отбора на Русия. Участва на олимпиадите в Сидни (сребърен медал на сингъл) и Атина.

- Елена Вячеславовна, какъв беше за вас сезон 2006?

- Като цяло беше положителен. Смятам, че попадането ми на финалния Шампионат на WTA в Мадрид е добро постижение. Съжалявам, че не се представих по-добре на турнира в родния ми град Москва. Но все пак след неособено сполучливо начало на годината намерих сили в себе си и постигнах отлични резултати. Спечелих две титли на турнири от първа категория и играх четвъртфинал на „Уимбълдън", което е най-добрият ми резултат до момента на трева.

- Титлите ви в Токио и Лос Анжелис дойдоха след доста дълга пауза. Това даде ли ви допълнително самочувствие?

- Разбира се! Надявам се да спирам дотук. Работя с голямо желание и искам да постигна още много успехи.

- Кой двубой през тази година няма да забравите?

- Мисля, че това е финалът срещу Мартина Хингис в Япония. Именно с тази победа започна „светлата" част в моята игра през сезона.

- Кое отличие ви е най-скъпо и защо?

- Това е сребърният медал от Олимпиадата в Сидни през 2000 година. В живота на всеки спортист Игрите играят много важна роля. Аз съм щастлива, че стигнах до финала в Австралия. Ще помня и ценя този момент винаги.

- Всички тенисистки изглеждахте доста уморени на Мастърса. Как се чувствахте вие в Мадрид?

- Разбира се, изпитвах хронична умора. Но всички бяхме при равни условия и не бива да се оплаквам. Не това бе причината за трите ми загуби в групата. Аз съм доволна от факта, че записах шесто поредно участие в турнира на най-добрите, с което не може да се похвали никоя друга днешна състезателка.

- Поддържате ли идеята на WTA за по-кратък сезон и по-малко срещи?

- Наистина нашият график е много напрегнат. Режим, който ще ни щади повече, със сигурност няма да ни попречи.

- Бяхте първата рускиня в световния тенис елит. Сега вашите сънароднички са толкова много, че са наричани „Червената армия". Кога ви беше по-лесно?

- Мисля, че да започнеш от нулата и да доказваш своята сила и възможности е винаги по-лесно, отколкото да поддържаш този статус. Но, опитът никога не е излишен. В моята игра той очевидно е един от големите ми козове.

- С кого сте най-близка от състезателките?

- Не мога да отделя някоя от тях. Все пак на корта ние сме съпернички, а не приятелки. Въпреки конкуренцията обаче, съм в отлични отношения с много момичета и то не само от рускините.

- Какви са причините за „бума" на руския тенис в последните години?

- Важна роля изигра популяризирането на играта в цялата страна. Това създаде отлични условия за развитие на млади таланти. А това пък доведе до изключително силна конкуренция вътре в Русия. Така се повиши неимоверно и качеството на най-добрите тенисисти.

- Има ли противоречия между рускините от Москва и Санкт Петербург и тези, живеещи в САЩ и Испания?

- По-скоро има различия между тях. Не искам да се впускам в подробности, но става въпрос за разлика в манталитета.

- Какво знаете за българския тенис?

- Вие сте част от силната източноевропейска школа. Сестри Малееви са най-добрия пример за това. Знам, че имате и млади таланти като Каратанчева и Пиронкова. Победих Сесил миналата година в Москва, но тя игра добре. Чувала съм, че сред новата генерация също имате силни тенисистки, т нар. "Up & comers", които притесняват нашите момичета и момчета по турнирите.

- На 17 август 1987 г. играхте финал в Истанбул срещу Деси Топалова? Какво си спомняте от този мач?

- Това беше моята втора титла от турнири на ITF и единствена за онази година. Спечелих със 7:5, 6:4. Помня, че вашата Деси се държа много мило и имаше отлично чувство за хумор.

- Вярно ли е, че вашите проблеми със сервиса са възникнали след травма в рамото през 2003 г.?

- Не мисля, че е така. Имах големи проблеми и преди тази контузия, за която говорите. Работя много върху своя начален удар, но все още нямам сериозен напредък. Въпреки всичко не се отчайвам и се надявам да вдигна процента на успешните си сервиси.

- Известно е, че сте любителка на шахмата. Какво е общото между него и тениса?

- Наистина обичам много шаха, на за съжаление не ми се удава често да седна зад дъската. Древната игра е отличен „тренажор" за тактическо мислене, което безусловно помага много в тениса.

- На къде отива дамският тенис?

- Смятам, че можете да си отговорите и сам. Разбира се, че комбинационният, интелектуален тенис е много по-интересен за публиката. Така играе Хингис и аз се радвам, че Мартина се завърна на корта. Но може би и силовият тенис си има своите почитатели.

- С какво ще се занимавате след края на кариерата? Имате успешни изяви като фотомодел...

- Засега мисля, че модният бизнес ще мине и без мен. Ще ми се да уча нещо по-сериозно, когато спра да се състезавам. Но все още е рано и не съм решила какво да бъде.

- Какво обичате да правите в свободното си време?

- То е твърде малко за съжаление, затова се старая да го прекарвам с най-близките ми хора. Татко и брат ми не пътуват с мен и затова ми се иска да съм с тях колкото се може повече време, когато го имам. Моят йоркширски териер Патрик също много ми се радва като се прибера у дома.

- Какви са плановете ви за 2007 година?

- Искам да изпълня мечтата си и да спечеля турнир от Големия шлем. Другата ми мечта е да стана №1 в световната ранглиста. За да ги изпълня трябва да работя изключително сериозно и занапред. Ще тренирам само в Москва. Новият сезон ще започна на турнира в Сидни.
Изображение
http://topsport.ibox.bg/interview/id_479403191
Аватар
galka
Insider
Insider

Мнениеот galka » Пон Дек 04, 2006 4:12 pm

Русия вдигна купа “Дейвис”
Сафин спечели решаващия мач с Аржентина в Москва

Руските тенисисти надвиха 3:2 Аржентина и грабнаха купа "Дейвис" за втори път след 2002 г. Решаващата победа в Москва донесе Марат Сафин, който сломи с 6:3, 3:6, 6:3, 7:6 (5) Хосе Акасусо. Преди това Давид Налбандян изравни резултата до 2:2 за гостите, измъквайки 6:2, 6:2, 4:6, 6:4 от третия в света Николай Давиденко.
По заявка двукратният шампион от Големия шлем Сафин трябваше да играе с Хуан Инасио Чела, когото обаче в последния момент капитанът Алберто Манчини смени с Акасусо. Той дебютира на финал, но нямаше загуби в 4-те си мача за "Дейвис" тази година. Марат показа значително по-опитна игра от Хосе и развали черната магия за руснаците - те отстъпиха предишните си два финала на своя земя, първо на Швеция през 1994, а после на САЩ през 1995. В единствения си двубой за купата досега, преди 25 г., аржентинците паднаха от САЩ.
"Не исках да играя в последния сингъл, защото не вярвах, че ще издържа физически", призна 26-годишният герой Сафин, който заедно с Дмитрий Турсунов даде предимство от 2:1 за Русия след мача на двойки в събота. "Въпреки че бях уплашен и се страхувах именно аз да не пропилея купата, нито за миг не съм се съмнявал, че ще бия Акасусо. Особено с такава публика", добави Сафин, който бе подкрепян от 11 000 гърла в комплекс "Олимпийский". Макар и малобройна, шумна бе и аржентинската агитка, водена от Диего Марадона.
http://7sport.net/7sport/sports/index.htm

Изображение
Аватар
galka
Insider
Insider

Мнениеот galka » Вто Дек 05, 2006 4:39 pm

Чужди звезди идват за 110 г. Тенис

Чужди звезди наред с нашите Орлин Станойчев, Ивайло Трайков и Цветана Пиронкова ще играят демонстративни мачове по случай 110 години тенис в България. Официалното честване ще е на 11 декември с подкрепата на генералния спонсор "Глобул". Тържеството ще бъде в две части - шоуспектакъл в зала "София" от 18 ч., на който ще бъдат наградени призьорите от най-големите състезания (олимпийски игри, световни и европейски първенства) и деятели, и официална вечеря в парк-xотел "Москва".
Началото на тениса у нас е поставено през 1896, когато чуждестранни дипломати и търговски представители построяват два корта в Борисовата градина в София и основават първата организация - Софийски тенис клуб.

http://7sport.net/7sport/sports/d4531_4.htm
Аватар
galka
Insider
Insider

Мнениеот galka » Чет Яну 04, 2007 1:29 pm

Номер 1 в женския тенис пропуска Аустрелиън Оупън
Жюстин Енен-Арден (Белгия) - номер едно в световната ранглиста за жени, ще пропусне първия турнир от Големия Шлем - Откритото първенство на Австралия поради лични причини, съобщават световните агенции.

Тя разпространи изявление на личната си страница в Интернет само час, след като организаторите на турнира съобщиха новината.

"Искам да Ви съобщя много важни новини и за съжаление те не са добри. Трябва да се откажа от участие в Откритото първенство на Австралия поради лични причини. Предварително ви благодаря за разбирането относно моя избор да предпочета личния си живот", се казва в изявлението.

24-годишната белгийка, която достигна до финалите и на четирите турнира от Големия Шлем миналата година, но спечели само "Ролан Гарос", по-рано днес съобщи, че се отказва от участие и в подгряващия турнир в Сидни, който спечели през 2006 година.

"Беше ни казано, че тя се отказва поради лични причини. Разбира се това е доста разочароващо, защото Жюстин Енен-Арден е шампионка тук и номер едно в света. Надявам се да се върне на корта възможно най-скоро", заяви директорът на турнира в Сидни Крейг Уотсън.

Белгийката завърши за втори път в кариерата си годината като номер 1 в световната ранглиста, след като спечели титлата от последния турнир за годината - Първенството на УТА в Мадрид.

Енен-Арден, която е шампионка от Откритото първенство на Австралия през 2004 година, пропусна следващото издание заради контузия на коляното. През 2006 тя се отказа във втория сет на финала срещу Амели Моресмо (Франция) заради травма на рамото.
http://sportni.bg/?tid=40&oid=988036
Аватар
galka
Insider
Insider

Мнениеот galka » Пет Яну 26, 2007 1:39 pm

Кара Блейк (Зимбабве) и Лизел Хубер (ЮАР) спечелиха титлата на двойки при жените на Откритото първенство на Австралия по тенис, първи за годината турнир от Големия шлем.

Блейк и Хубер, поставени под номер 3 в схемата, се наложиха на финала над Юн-Ян Чан и Ча-Юн Чуан (Тайван) с 6-4, 6-7(4), 6-1 за 2 часа и 10 минути игра.

Това е втора титла от Големия шлем за Блейк и Хубер след победата им на Уимбълдън през 2005 година.

Тайванките Чан и Чуан записаха първи финал в историята на своята страна на турнир от Големия шлем. Те поднесоха голямата изненада на полуфиналите като отстраниха шампионките от миналата година Ян Цзи и Чжън Цзе от Китай.
http://sportni.bg/?tid=40&oid=995246
Money and power doesn't buy loyalty and class
Изображение
Аватар
galka
Insider
Insider

Пиронкова печели с късмет в Париж

Мнениеот NN » Пон Фев 05, 2007 5:32 pm

Цветана Пиронкова имаше късмет във II кръг на квалификациите за турнира "Газ дьо Франс" в Париж ($ 600 000). 19-годишната тенисистка водеше с 6:3, когато съперничката й Кирстен Флипкенс (Бел) се отказа. Онази вечер българката стартира с 6:1, 6:2 над Катрин Вьорле (Гер). Засега тя си е осигурила $ 2065 и 10 точки за ранглистата, където е №77. За влизане в основната схема Пиронкова среща днес поставената под №1 Агниешка Радванска (Пол), от която загуби с 5:7, 6:7 във II кръг на "Уимбълдън".
Водачка в схемата в Париж е Жюстин Енен-Арден, а №2 е Амели Моресмо (Фр). Белгийката не е играла от началото на сезона, защото е в развод със съпруга си Пиер-Ив.
Междувременно Мартина Хингис вдигна рекордна пета купа в Токио ($ 1,3 млн.) след 6:4, 6:2 над Ана Иванович (Сър). "Знаех, че мога да подобря постижението, което делях с Линдзи Дейвънпорт. Това вече е най-успешният ми турнир", призна Хингис, шампионка и от 1997, 1999, 2000 и 2002.
NN
Потребител
Потребител

Мнениеот galka » Чет Фев 15, 2007 3:06 pm

Мануела върти баница за 40 г.
Изображение
Трите й деца сами изработили подаръци

С българска баница почерпи за 40-ия си рожден ден Мануела Малеева вчера. Бившата №3 в тениса събра на празника, който съвпада с Деня на влюбените, най-близките си. "Торта няма да правя, защото тези, които купувам, са по-красиви", обясни звездата от дома си във Веве (Швейц).
"Децата се вълнуваха най-много от празника и ме трогнаха с малки подаръчета, които самите те изработиха. Най-смешен беше синът ми, който онази вечер ме попита дали на сутринта ще съм се променила. Днес беше много учуден, че бръчките ми са си същите", пошегува се Мануела, която се грижи сама за трите деца от бившия си съпруг и треньор Франсоа Франиер. Единствено 7-годишният Тимо играе тенис с баща си, докато Лора (11) тренира езда, а Ива (9) - танци.
"Другата седмица ще събера приятелките си от Швейцария, а след 10 дни се връщам в България и също ще почерпя. Тук поверието, че 40 години не се празнуват, не съществува. Аз обичам всичките си рождени дни, но най-хубавите ми спомени от 14 февруари са от детството", призна най-голямата от сестрите и добави: "Не си пожелавам нищо специално, освен това хората около мен да са щастливи и здрави."
http://7sport.net/7sport/style/index.htm
Аватар
galka
Insider
Insider

Мнениеот galka » Чет Юни 28, 2007 2:47 pm

Магдалена Малеева дари живот на първородна дъщеря вчера. Бебето огласи коридорите на болницата "Свети Лазар" в 0,30 часа. Последният засега член на талантливото тенис семейство се появи със секцио. Акушираха д-р Бранкова, която проследи бременността на Маги, и д-р Райчева.
Веднага след раждането екип на "Свeти Лазар" извлече и замрази стволови клетки от пъпната връв на малката, която ще носи името на баба си Юлия Берберян. На треньорката беше кръстена и първата й внучка - 11-годишната Лора-Юлия, дъщеря на Мануела, най-голямата от сестрите Малееви. Тя отглежда във Веве (Швейц) още две деца - Ива (9 г.) и Тимо (7) от брака си с Франсоа Франиер.
Катерина също първо роди момиче на бившия си треньор Георги Стоименов. Ния дойде на бял свят във Вашингтон преди 9 г. с идеята да бъде гражданин на света. Катя и Георги имат и син Захари (5).
32-годишната Маги се оттегли от корта през октомври 2005, а на 10 юли 2004 г. се омъжи за приятеля си Любомир Ноков, с когото сега имат общ бизнес. Бившата №4 в тениса беше много активна през последните 9 месеца и само преди седмица отиде с мъжа си на концерт на Exploited в зала "Универсиада"
http://7sport.net
Аватар
galka
Insider
Insider

Мнениеот galka » Чет Дек 06, 2007 1:28 pm

Моника Селеш се завръща на корта
Сензационно завръщане в професионалния тенис планира Моника Селеш, която в неделя навърши 34 години. Селеш, която има девет спечелени турнира от Големия шлем, ще играе пред публика още тази събота в Лос Анджелис в благотворителен турнир, организиран от бившите тенисисти Люк и Мърфи Йенсен, като средствата ще бъдат дарени за различни младежки програми. Освен Селеш в турнира ще вземат участие и други бивши знаменитости като Дженифър Каприати, Карлин Басет, Джъстин Гимълстоб и други.

През март обаче Селеш вече има намерение да се впусне отново в професионалния тенис, където изигра последния си мач преди 5 години - на турнира Ролан Гарос в Париж Селеш загуби от рускинята Надя Петрова в първия кръг и оттогава е изиграла само няколко демонстративни мача. На Откритото на Австралия по-рано през 2003 година Селеш контузи лошо коляното си и болките от травмата я принудиха да намали и постепенно да спре съвсем участията си, без нито веднъж обаче да обяви официалното си оттегляни. И ето, че сега се завръща.

"Все още обичам да играя. Това е нещо, което не се забравя", казва Селеш, която се е вдъхновила за решението си да се завърне на корта от Линдзи Дейвънпорт и плувкинята Дара Торес.

Селеш завърши като номер 1 в женския тенис пред 1991 и 1992 година. В момента живее в Сарасота, където съседи са й Каприати и Мартина Навратилова. Освен с многото си победи, Селеш ще остане в историята на тениса и с един инцидент - през 1993 година по време на турнира в Хамбург мъж я нападна в гръб. От притеснения от случката тя не игра до август 1995 година и спечели само един турнир от Големия шлем след това - Откритото на Австралия през 1996 година.

"Имам чувството, че този инцидент разделя кариерата ми на две", казва Селеш, която е реалист, че на тази възраст трудно би издържала цял сезон на корта. "Мисля да взема участие в Големия шлем и в някои от другите по-силни турнири. Късно е вече за Откритото на Австралия, но най-вероятно първото ми участие ще е в Маями през март", казва Селеш.
http://sportni.bg/?tid=40&oid=1133488
Money and power doesn't buy loyalty and class
Изображение
Аватар
galka
Insider
Insider

Мнениеот galka » Чет Юли 03, 2008 7:49 pm

Григор Димитров стигна полуфинал на "Уимбълдън"
Българинът Григор Димитров се класира за полуфиналите в Откритото първенство на Великобритания по тенис за юноши.

17-годишният Димитров, поставен под номер 9, се наложи над третия в схемата Сесар Рамирес (Мексико) с 6:3, 7:5.

Българинът наниза 4 аса и не даде нито една възможност за пробив на съперника си.

В същото време той спечели по веднъж подаването на Рамирес във всеки сет, за да триумфира за 66 минути.

За място на финала Григор Димитров ще се изправи срещу 16-годишния Филип Крайинович (Сърбия).
http://sportni.bg/?tid=40&oid=2502138&cid=2629
Аватар
galka
Insider
Insider

Мнениеот galka » Нед Авг 03, 2008 4:22 pm

Сесил ще става казахстанка?
Втората ракета на България Сесил Каратанчева (19) има предложение да получи казахстанско гражданство и в следващите три години да играе по тенис-състезания от името на азиатската страна. Сесил получила проектодоговора лично преди седмица на състезание в Европа.

„Запознах се с условията в детайли. Специално го дадох за превод, но все още разсъждавам. Вярно е, че в момента много се нуждая от финансова подкрепа, тъй като връщането ми в големия тенис не става толкова бързо, колкото на мен ми се иска. А това е един много скъп спорт, коментира Каратанчева, чието 2-годишно наказание за допинг изтече на 1 януари т.г. - От друга страна, съм раздвоена, защото много обичам и родината си, и изборът ми изобщо няма да е лесен."

Ако родната тенис-надежда Сесил Каратанчева се навие да стане казахстанка, през следващите три години тя трябва да играе с името на новата си родина във всички международни професионални състезания.

Длъжна е да представлява Казахстан на Азиатските игри, а при удължаване на договора и на Олимпиадата. Участие за Фед къп (неофициалното отборно световно за жени) може да откаже само в случай на болест, смърт на близък или други извънредни обстоятелства. Каратанчева не може да отказва присъствие на събития за популяризиране на тениса в Казахстан. Трябва да внимава за допинг, да не се появява пила или дрогирана на тренировки и състезания.

От своя страна федерацията на страната гарантира стабилна сума за Сесил на година, помощ при подготовката и финансови поощрения за изкачване в ранглистата. Премията до 25-о място е 100 хил. евро.

Ако Сесил подпише, договорът влиза в сила от 20 август 2008 г. Родната федерация е информирана за предложението, но ще се произнесе след разговор с тенисистката.
Аватар
galka
Insider
Insider

Следваща

Назад към Аеробика, Акробатика, Скокове на батут, Ушу, Синхронно плуване и всички останали