Танкушева: Ще се боря за влизане сред първите 24
16.07.2008
Гергана Гунчева
Николина Танкушева е единствената българска състезателка по спортна гимнастика, която ще представя страната ни на Олимпийските игри в Пекин. Тя обаче се подготвя в крайно лоши условия в залата на ст. "Раковски".
Съоръжението е в окаяно състояние. За да може да се подготви както трябва за коронното си съчетание на земя, националката трябва да изчака да се пренареди ройтера, върху който се играе. В противен случай, вероятността от контузия е много голяма.
Българската федерация по спортна гимнастика обаче няма възможност да заплати ремонта. На същото място се подготвя и една от най-големите ни надежди за златен медал от Игрите - Йордан Йовчев, който е сред най-силните в света на халки.
Гергана Гунчева: Къде се подготвяш за предстоящите Олимпийски игри?
Николина Танкушева: Една седмица бяхме във Варна, където д-р Кехайов се погрижи за моите проблеми с кръста. След това една седмица бяхме тук, в тази зала и по-късно заминахме за Солун. Там бяхме десет дни. Трябваше сега да се върна обратно във Варна заедно с Йордан Йовчев, но там няма подходящи уреди за жени и останах в София.
Гергана Гунчева: Каква е тази контузия в кръста?
Н.Т.: То е натрупано през годините нараняване. Не е изключително сериозна травма. Имам подут прешлен, оток. Надявам се ,че няма да има проблем.
Г.Г.: На болкоуспокояващи ли тренираш?
Н.Т.: Преди състезанието ще пия обезболяващи.
Г.Г.: В многобоя ли ще се състезаваш?
Н.Т.: Да. Не мога да се боря за финал, ще се постарая да влезна в 24-те най-добри в света.
Г.Г.: Притеснена ли си за своето представяне?
Н.Т.: Да, това е първото толкова голямо състезание за мен.Винаги съм мечтала да отида там и не съм очаквала, че ще мога да се класирам.
Г.Г.: Кой са ти най-големите конкурентки, в предвид това ,че се бориш да попаднеш в 24-те най-добри?
Н.Т.: Всичките 100 момичета, които ще участват са много добри и имат шанс да влезнат в тези 24 и във финалите на отделните уреди. Надявам се да изиграя добре съчетанията си и да успея.
Г.Г.: Мислиш ли ,че съдиите ще те подкрепят или има вероятност да те ощетят с оценките?
Н.Т.: Не вярвам да ни ощетят, защото ние сме по-назад в класирането и не бъркаме толкова силно в сметките за медалите.
Г.Г.: Кога започвате?
Н.Т.: На 10 август в 20:30 ч.
Г.Г.: Майка ти ще бъде съдия на Олимпийските игри, баща ти е треньор на другия национален състезател Йордан Йовчев. Теб кой ще те извежда?
Н.Т.: Моят личен треньор Илко Гиров, с когото тренирам от малка. Моите родители винаги са ми помагали. Майка ми също ме тренира, тя прави моите съчетания, композициите ми. Най-голямо доверие имам на Илко,защото той ме е научил на всичко.
Г.Г.: Ще продължиш ли да се състезаваш и след игрите?
Н.Т.: Още не съм решила,но определено ще си дам дълга почивка.
Г.Г.:Какво си пожелаваш най-силно да ти се случи?
Н.Т.: Надявам се след Олимпиадата да има малко повече подкрепа за спортната гимнастика в България, защото няма къде да се подготвяме и то е очевидно по резултатите, които постигаме.
http://www.sportni.bg/index.phtml?tid=4 ... &cid=11213