Мария Матева (България)

Мария Матева (България)

Мнениеот аврора » Сря Авг 03, 2016 11:11 pm

Изображение
Мария Матева е родена на 1 юни 1994 г. в Бургас. Започва да тренира на възраст 5 години в клуб "Олимпия". Първата й треньорка е Светлана Иванова (преди това работи в НО на Узбекистан в екип с Ирина Винер). След напускането на Светлана тренира при Петя Монева, заедно с нея се премества в новия клуб "Олимпия 74". От възраст на ДМВ влиза в НО.

ПОСТИЖЕНИЯ
ЕП 2008 (девойки) - 4 място с лента
СП 2010 - играе само 2 уреда (въже и лента)
ЕП 2011 - играе само 1 уред (с топка, 25-ти резултат))
СП 2013 - 30 място
ЕП 2013 - играе само 3 уреда (с топка 15-ти резултат)
СП 2014 - 14 място
ЕП 2014 - 11 място
СП 2015 - 24 място
ЕП 2015 - 14 място (с топка 10-ти резултат)

Държавна шампионка (2013-2015 г.), финалистка на различни етапи на Световни Купи и Гран При.

https://www.youtube.com/watch?v=qOzgKyBsTwI
https://www.youtube.com/watch?v=aTI2Zb-4nM4

В началото на 2016 година с нея като с национална гимнастичка не подписват контракт и е принудена да се откаже. Мотивирано е с това, че има сериозни контузии и болест. Това решение е много неочаквано за Мария и предизвиква големи преживявания на нея.
Сега Мария продължава да следва в НСА художествена гимнастика, помага на своята треньорка Петя Монева в залата. Отскоро танцува в балет на Веселин Маринов.

Интервю от 2016 г http://www.sportal.bg/news.php?news=589740
"Стана ми много гадно от начина, по който се отнесоха с мен "
Изображение

Гимнастичката Мария Матева бе изключена от националния отбор, като от федерацията обявиха, че причините са здравословни. Пред Sportal.bg Мария обясни, че наистина има гръбначно изкривяване, но то не й пречи да провежда пълноценни тренировки наравно с останалите и да участва в състезания.

Матева обясни кога и как се е развила цялата ситуация: "Случи се на 1 февруари след един тренировъчен лагер във Варна. Върнахме се в София и на първата тренировка след това Ефросина Ангелова ме извика и ми каза, че са говорили с Илиана Раева и тя е решила, че трябва да ме освободи от националния отбор. Това, което ми казаха е, че е време да се погрижа за здравето си. Не е правилно, не е човешко да се натоварвам, имайки предвид моята диагноза - сколиоза".

Решението е било взето от треньорката Ефросина Ангелова и председателят на федерацията Илиана Раева се е съгласила с нейното мнение. "Обадих се на Илиана Раева. Исках да разбера защо са стигнали до това решение. Тя ми каза, че е напълно съгласна с преценката на старши треньорката. Става въпрос за моето здравословно състояние, което те представят, че ми пречи за тренировките и за подготовката. Решили са, че не мога да се състезавам повече, не мога да тренирам повече пълноценно и че няма да мога да издържам на тези натоварвания, които те са предвидили за следващия период", разказа гимнастичката.

Тя обясни как се чувства от взетото решение. "Не ми беше приятно, защото ми го казаха като свършен факт, взето решение. Просто ми го съобщиха. Не бях предупреждавана. Нямаше някакви разговори преди това. Беше ми много гадно, сподели тя. - Първият човек, на който се обадих, беше треньорката ми. След това се обадих на баща ми, на баба ми, майка ми. Те в началото не го повярваха, не мислеха, че това е крайно решение".

След като бе обявено за изключването на Матева, бе публикувано официалното писмо на Ефросина Ангелова с причините за решението. "Аз разбрах за това писмо от мои приятели. Казаха ми да го видя в Спортал. От там разбрах за него. Аз не съм получавала писмо."

Мария обясни в детайли как се отразява гръбрачното изкривяване, което има, на тренировките и подготовката й: "Имам сколиоза от малка. Чувствам болки, от време на време се изисква малко по-различен метод за мен, но това е всяка една година, когато започвам да навлизам в състезателен период. Започвам малко по-трудно отколкото другите, но с времето навлизам и започвам да тренирам наравно с останалите.

Последния тренировъчен период имах едно-две оплаквания. Това е абсолютно всяка година. Всички треньори знаят, че аз така започвам тренировъчния процес. При мен така се получава, малко по-различно. Но не съм казала, че не мога повече, че едвам си стоя на краката."

"Има други гимнастички, които се състезават с подобна диагноза. Почти всяка една състезателка има гръбначно изкривяване. Това са гимнастички от световния елит, които продължават да се състезават за държавите си", допълни тя.

Матева обясни, че от федерацията са обещали да й помогнат за здравословното й състояние: "Федерацията ми беше обещала, че в момента, в който спра да се занимавам със спорта, ще поемат отговорност да ми помогнат с каквото могат за гърба и смятам, че ще го изпълвят това обещание. Бяха споменали за един доктор във Франция, който е много добър в тази област".

Гимнастичката разказа, че не е имала някакви проблеми с Ефросина Ангелова: "Не бих казала проблеми. Както във всяка нормална тренировъчна атмосфера, имало е забележки. Не е имало някакви скандали между нас, нещо, което да предизвика това решение."

"Явно така е трябвало да се случи. Всяко зло за добро. Имах цели за тази година, първата беше европейското първенство. То беше главната ми цел за тази година, но няма да се осъществи. Може би така е трябвало да стане, каза още Мария. - Аз винаги ще бъда в гимнастиката. Било то като състезател, треньор или съдия. Винаги ще остана в художествената гимнастика. Просто тя ми е в кръвта, израснала съм с нея и не мога просто да я захвърля с лека ръка. Няма да се откажа, винаги гимнастиката ще живее в мен".

Тя разказа и близките си планове за бъдещето: "Студентка съм, уча, имам изпити. Помагам на моята треньорка Петя Монева. Тя постоянно ми се обажда, притеснява се за мен и много ми помага. Тя разбра от мен за изключването ми. За нея беше много гадно да разбере по тази начин. Родителите ми също много ме подкрепят, всеки ден се чуваме."

Изображение
С треньорката си Петя Монева и Ерика Зафирова

https://www.youtube.com/watch?v=i1xpOn2MktU
Изображение
На турнира в Гърция (2016), ГАЛА

Турнир "Морски грации" 2016

Изображение
Изображение

Изображение
Аватар
аврора
Модератор
Модератор

Re: Мария Матева (България)

Мнениеот LD » Съб Авг 13, 2016 12:53 pm

http://burgasnews.com/intervyuta/103739 ... -na-kilima

Мария Матева: Замислям да се върна на килима

Четвъртък, 11 Август 2016 13:54

Интервю със състезателката по художествена гимнастика Мария Матева

Как протича животът на Мария Матева пет месеца след като беше освободена от националния отбор?

Животът ми стана ангажиран, с много задачи за изпълнение. Преди това бях заета единствено с тренировките в залата. Сега обърнах внимание на себе си. Започнах да ходя в университета, да си вземам изпитите, тъй като ги бях изоставила малко. Отделно обърнах внимание на здравето си. Вече съм много добре. Помагам на моята треньорка Петя Монева в нейния клуб „Олимпия 74” с това да подготвям малки и големи, ходим на състезания. Обстановката е доста приятна, децата са спокойни, харесва им.

Говориш за всичко това с усмивка на лицето, явно и на теб ти харесва този начин на живот.

Ако дори ден-два ми се случи да нямам какво да правя – не издържам. По тази причина дойдох лятото в Бургас, мислейки че ще бъде най-готиното, най-спокойното. Стана така, че съм много заета. Ходя на шофьорски и др. курсове, в залата, отделно тренирам за себе си и това страшно забързано ежедневие ми харесва.

Какво и къде учиш?

Преди две години записах Национална спортна академия /НСА/, но нямах възможност да ходя и да си вземам изпитите, затова съм малко по-назад от останалите в курса. Сега си вземам изпитите. Уча треньорски профил – художествена гимнастика.

Доста неща се написаха и изговориха за здравословното ти състояние. Сега здрава ли си?
На сто процента съм здрава, дори повече от всякога.

Какъв беше проблемът?

Много неща се казаха. Доколкото си спомняте се говореше за моя гръб. Но аз се чувствам добре, всичко е свободно в тази зона, пластична съм и въобще не срещам никакви затруднения.

Това означава ли, че си готова догодина да се завърнеш на килима?

До края на годината ще станат осем месеца откакто ме отстраниха и от тогава не се занимавам професионално и активно със спорт. Тренирам по малко само за себе си. Затова все още не съм решила на сто процента, но се замислям. Зависи как ще протече Олимпиадата в Рио, какъв ще бъде новият правилник - изискванията, елементите, и дали ще бъде подходящ за мен.

Има ли все още горчивина от отношението на хората във федерацията спрямо теб?

Всичко е назад. Винаги си спомням само хубавите неща.
Аватар
LD
Insider
Insider

Мнениеот didona » Съб Авг 13, 2016 1:51 pm

Леле, колко е хубава Мария на портретната снимка! :o :D
Не мога да преценя дали новият правилник ще е удачен за нея, но много ми се иска да е. :D
Хайде, Миме, влизай във форма, имаш още какво да покажеш! :evil:
Аз съм Жаба Жабурана
с кожа чиста и опрана,
живея аз в жабурняка,
квака-квака-квака.
Аватар
didona
Олимпийски шампион
Олимпийски шампион

Мнениеот аврора » Съб Дек 17, 2016 9:37 pm

Мария в Дубай

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
аврора
Модератор
Модератор

Мнениеот аврора » Нед Дек 18, 2016 12:37 pm

Изображение
Аватар
аврора
Модератор
Модератор

Мнениеот LD » Съб Дек 31, 2016 4:14 pm

Това е запис ( за съжаление с лошо качество, от телефон) на участието на Мария ( и Александра Нушева) в коледния концерт на Веселин Маринов на площада във Варна

https://www.youtube.com/watch?v=QFCvgFZWQkQ

Аватар
LD
Insider
Insider

Мнениеот аврора » Нед Юли 23, 2017 1:11 pm

Изображение
Аватар
аврора
Модератор
Модератор

Мнениеот didona » Нед Юли 23, 2017 1:21 pm

Красива е Мария. :D Май е свалила и килограми. :evil:
Аз съм Жаба Жабурана
с кожа чиста и опрана,
живея аз в жабурняка,
квака-квака-квака.
Аватар
didona
Олимпийски шампион
Олимпийски шампион

Мнениеот аврора » Пон Фев 12, 2018 9:18 pm

Изображение
Аватар
аврора
Модератор
Модератор

Мнениеот аврора » Съб Ное 03, 2018 12:43 am

Изображение
Изображение
Аватар
аврора
Модератор
Модератор

Мнениеот Хореография » Сря Фев 13, 2019 1:02 pm

Интервю на sportal.bg с лицето на турнира- Олимпия 74 Къп- 2019 Мария Матева

Изображение

https://img2.sportal.bg/uploads/video/2 ... l9W_YqEsbg
Аватар
Хореография
Модератор
Модератор

Мнениеот аврора » Нед Мар 10, 2019 1:07 am

Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
аврора
Модератор
Модератор

Мнениеот Vanilly » Пон Май 27, 2019 2:09 pm

Прекрасна новина! Мария Матева очаква първата си рожба. :) Честито и лека бременност!

Изображение
Аватар
Vanilly
Gymnastics Expert
Gymnastics Expert

Re: Мария Матева

Мнениеот mamag » Пон Май 27, 2019 6:56 pm

Мимето ще става мама <3

Изображение
Аватар
mamag
Световен шампион
Световен шампион

Мнениеот Хореография » Съб Юни 01, 2019 8:54 pm

https://www.facebook.com/paola76dara/po ... __tn__=H-R

Честит Рожден Ден на МАРИЯ МАТЕВА!!!

Изображение

С пожелания за много здраве, късмет, любов и всичко, което Мария разбира под думата щастие!!!
Много успехи, както професионални така и лични!
Много красиви и незабравими мигове!
И много сбъднати мечти!
Сигурна съм, че тепърва ще се радваме на работата на Мария в залата и на нейните възпитанички!

Мисля, че всички си спомняте, това бижу в Българския национален отбор Мария Матева и тя не се нуждае от представяне!
Все пак ще ви припомня, че талантливата бургазлийка с личен треньор Петя Монева представя достойно България в периода oт 2012г. до 2015г. година, когато за съжаление здравословни проблеми сложиха край на състезателната и кариера! Красивите, нестандартни и уникални композиции и спечелиха почитатели по целия свят!!!Мария спечели десетки медали и отличия за България!!!

Днес, тя работи като треньор в родният си клуб " Олимпия 74"!
Предава безценният си опит и любовта, към гимнастиката на малките бъдещи звезди на България!

Благодарим ти Мария за красотата с която ни даряваше и съм сигурна ще ни даряваш и като треньорка!
И още веднъж : Бъди здрава, честита, щастлива и много успешна, Мария !

:3623:
Аватар
Хореография
Модератор
Модератор

Следваща

Назад към Звезди на ХГ, приключили кариерата си