Боряна Калейн (България)

Боряна Калейн (България)

Мнениеот аврора » Пон Яну 20, 2025 4:02 pm

Боряна Николаева Калейн е родена в София на 23 август 2000 г. Започва да тренира гимнастика на възраст 6 години в клуб "Левски Триадица" при Мариана Памукова и така и остана до края на кариерата.

Изображение

ОЛИМПИЙСКИ ИГРИ
2 място Многобой

Изображение

СВЕТОВНИ ПЪРВЕНСТВА

1 място Валенсия 2023 Тим
2 място 2018 София Тим
2 място Валенсия 2023 бухалки
2 място Валенсия 2023 Лента

ЕВРОПЕЙСКИ ПЪРВЕНСТВА

1 място 2022 Тел - Авив Тим
1 място 2022 Тел - Авив топка
1 място 2022 Тел - Авив Лента
1 място Баку 2023 Многобой
1 място Баку 2023 Тим
1 място Будапеща 2024 Тим
1 място Будапеща 2024 Обръч
2 място 2021 Варна Многобой
2 място 2022 Тел Авив Многобой
2 място Баку 2023 Бухалки
3 място Баку 2019 Тим
3 място Баку 2019 Топка
3 място Баку 2019Лента
3 място Тел Авив 2022 Обръч
3 място Баку 2023 Обръч
3 място Будапеща 2024 Бухалки

СВЕТОВНИ ИГРИ

1 място Биргинхем 2022 Обръч
2 място Биргинхем 2022 Лента

От руския сайт:

Интересные факты о Боряне Калейн (Болгария)

Награды вне спорта
Гимнастка года в Европе во всех дисциплинах (2023)
Гимнастка года в Европе (2021)

Стремление
Завоевать медаль на Олимпийских играх

Травмы
В апреле 2013 года сломала кость в ноге на этапе Кубка мира и не могла выступать в течение 8 месяцев

Начало карьеры
Пришла в гимнастику в 6 лет. Занималась балетом и плаванием, но они ей не подошли. Мать отвела ее на тренировки по художественной гимнастике, которые ей понравились, и она решила продолжить.

Герои
Мария Гигова, Мария Петрова, Илиана Раева, боксер Мухаммед Али

Философия
Чтобы добиться успеха, нужно верить в себя и знать, что кто-то верит в тебя, что они тебя поддерживают. В жизни так же, как ты можешь победить, так и проиграть. Ничто никогда не бывает на 100% определенным, но ты должен стараться, выкладываясь по полной

Завершение карьеры
Рассматривала возможность ухода после вирусной инфекции, из-за которой она была госпитализирована и не смогла принять участие в чемпионате мира 2022 года.
Меня удерживало от ухода то, что я хочу продолжать тренироваться и соревноваться. Мне есть что показать миру художественной гимнастики. Я могу стать намного, намного лучше.

В искусстве
Нарисовала иллюстрацию к песне «Dream of Triumph» Марианы Добревой в буклете благотворительного альбома для ремонта тренировочного зала ее клуба
Нарисовала иллюстрации и сборник стихов «Notes in the hair»
Выступала с обручем под песню «Боряна, болгарка», написанную для нее.

https://www.bgnes.bg/borqna-kaleyn-vzeh ... to-trenyor

Взех най-правилното решение за себе си, един ден ще вляза в залата като треньор
Взех най-правилното решение за себе си, един ден ще вляза в залата като треньор. Това заяви в предаването „Денят започва“ по БНТ гимнастичката ни Боряна Калейн, която сложи край на състезателната си кариера. През лятото Калейн завоюва олимпийско сребро на Игрите в Париж, но смята, че е взела най-правилното решение за себе си на фона на множеството успехи в художествената гимнастика през годините.

„Мисля, че взех най-правилното решение за себе си, спечелих много. Така си тръгвам удовлетворена от спорта. Когато съм си мислела как ще взема това решение и дали изведнъж ще го реша или ще ми дойде естествено, винаги съм била убедена, че ще е трудно. Много обичам публиката и това да съм пред нея. Смятам, че взех правилното решение за себе си. Този медал е много ценен, определено донякъде натежава, по-скоро си поставих други приоритети в живота, искам малко повече личен живот. Напълно достатъчно ми е това, което съм постигнала“, категорична бе Калейн и добави:

„Да, напълно, защото преди всичко ме изградиха като характер и личност. Смятам, че доста помъдрях чисто в житейски план. Да, имам много фенове, които са натъжени от моето отказване. Имаше деца, които ми писаха в социалните мрежи и ме молеха да продължа, но това е лично решение. Сега е време да обърна малко внимание на личния си живот. Да, осъзнавам, че е голяма отговорност и винаги съм се старала да бъда пример за децата. Научи ме да не се отказвам, когато стане трудно и тогава е моментът да вложиш най-много усилия“.

Калейн призна, че е имало моменти, когато е била на ръба, но не се е отказвала въпреки трудностите. „Имало е доста моменти, в които съм била на ръба. Най-важно е, когато си най-уморен, да направиш още 1-2 опита. Да, разбира се, и аз съм човек, имало е моменти, в които съм спирала – след такива тренировки съм показвала по-добри резултати. Моят личен треньор винаги ми повтаряше „Всичко ще стане, когато трябва“. Винаги ми вдъхваше кураж с това, защото аз винаги съм искала нещата да станат веднага, и г-жа Илиана Раева. Да, тя винаги ни е карала да ходим в залата по желание, а не по задължение. Всички треньори са се опитвали да ми помагат и да ме мотивират през годините и да ни учат на много неща“.

„Ние влизаме в големия спорт на 13-14 години. Това е спорт за големи хора, трябва да имаш такова мислене. Винаги съм харесвала да ходя на тренировка и да си изпълня плана. Когато за първи път си счупих крака, тогава бях на 100% убедена, че ще имам успешна година. Да бъде спокойна и търпелива и просто да не се отказа, да продължава да си следва мечтите“, отговори на въпрос тя какво би казала на 6-годишната Боряна.

Относно бъдещите си планове и желания, тя разкри, че със сигурност ще влезе в залата като треньор. „За следващата година имам много предложения да пътувам за майсторски класове. Със сигурност в даден момент ще вляза в залата и като треньор, мисля, че ще се развия в това поприще. Това е моят живот и не искам да се отделям от него. Много са различни двете неща. Треньорската професия си е педагогическа работа, трябва по-специален подход с възрастта, с която работиш. На мен ми е интересно, тъй като имам добри треньори пред себе си, мога да науча много от тях. На този етап не искам да ставам съдия“.

„Да, аз съм създала през годините много приятелства, които във времето се заздравиха. Доста от момичетата, с които започнахме, когато се приберат в България, се виждаме. Социалната среда, която създава спортът, е нещо много хубаво. В залата си създаваме спомени, в много приятна компания сме. Надявам се да запазим тези взаимоотношения и за в бъдеще. Сватба скоро няма да има, не бързаме в това отношение. Много ми се иска да прекарвам повече време с моите близки и роднини, защото досега те бяха по-скоро на втора линия. Да, сякаш всичко това е било един сън – странно ми е, че няма да вляза утре в залата и да тренирам. За 18 години това ти е станало навик“, каза още Калейн и допълни, че в момента няма много свободно време, тъй като пътува:

„Пътувам, нямам свободно време, вчера се прибрах от Мексико, утре заминавам за Испания. Аз обичам много да чета фантастика и фентъзи, това са любимите ми жанрове. Обичам книги, с които да мога да избягам от реалността. Не, не съм мислела по този въпрос“, завърши тя относно любовта си към книгите и как евентуално би озаглавила автобиография, ако се заеме с написването на такава. | БГНЕС
Аватар
аврора
Модератор
Модератор

Re: Боряна Калейн (България)

Мнениеот аврора » Пон Яну 20, 2025 4:05 pm

https://sportal.bg/news-2024121512341952620

Боряна Калейн: Исках да се порадвам от успеха и след това да взема решение

Изображение

Боряна Калейн бе специален гост в студиото на "Арена спорт", дни след като обяви отказването си от професионалния спорт.

Нейното решение дойде четири месеца, след като тя спечели сребърния медал от олимпийския турнир по художествена гимнастика в Париж. Калейн разкри колко трудно ѝ е било да сложи край на активната си кариера.

"Ами доста трудно, защото след 18 години, това се превръща в твой живот, в една рутина, която е всеки ден и ти се събуждаш и заспиваш с тази мисъл за художествена гимнастика, за тренировки, за състезания, какво те очаква, каква подготовка трябва да проведеш, така че това наистина беше моя живот. Аз със сигурност не се отказвам от художествената гимнастика, като цяло, но все в един момент всеки един състезател е изправен пред подобно решение и му се налага да прекрати своята кариера", сподели сребърната медалистка от Игрите в Париж.

"Обмислях това решение. Разбира се, бях много доволна от този резултат, но исках да си дам малко време да утихнат всичките емоции, да се порадвам от успеха и след това да взема едно наистина рационално решение", добави тя.

На фона на цялото напрежение в залата във френската столица, Калейн заяви, че тя никога не е била по-уверена в себе си и това самочувствие и е помогнало да изиграе съчетанията си по възможно най-добрия начин.

"Със сигурност съм имала стабилни състезания през годините, но толкова уверена в себе си и толкова готова, не мисля, че съм се чувствала в скоро време. Реално аз от приключването на Олимпийските игри в Токио, разбира се, си бях поставила една цел да отида да участвам на Игрите в Париж и да покажа там добро представяне. Аз исках да си спечеля жадувания от мен медал, но знаех, че трябваше да променя някои неща в себе си, в начина си на мислене, в подготовката заедно с треньорите променихме много неща, така че във всичките тези три години между Олимпиадата в Токио и тази в Париж, работихме точно за това. Аз да бъда уверена в себе си и там да покажа най-доброто. Много сме щастливи, че успяхме да го направим", каза още художествената гимнастичка.

За финал вицешампионката в Париж разкри какви са нейните планове за бъдещето.

"След Олимпиадата моят дългогодишен приятел ми предложи брак. Разбира се, аз приех. Бях много щастлива. Така че това е една следваща стъпка в моя живот. Да, искам да обърна повече внимание на личния си живот сега, когато имам малко повече свободно време, да се порадвам на моите близки. Ходихме на почивка заедно, прекарахме си много добре. Смятам, че наистина оттук нататък ми предстоят още много хубави неща", завърши Боряна Калейн.
Аватар
аврора
Модератор
Модератор

Мнениеот аврора » Пон Яну 20, 2025 4:07 pm

https://sportal.bg/news-2024121607043089990

Боряна Калейн нарисува оракул за Илиана Раева

Точно 4 месеца след сребърния олимпийски медал Боряна Калейн обяви края на кариерата си. За да продължи да рисува новите си мечти...

Всъщност тя не е спирала да рисува – и преносно, и буквално.

“Продължавам и сега, но не смятам да го правя много професионално, да правя изложби. По-скоро е нещо лично за мен, с което да си почивам, да се разнообразявам. Продължавам да чета книги по същата причина, но смятам професионално да се развивам като треньор”, разказва Боряна.

Дали не е нарисувала нещо специално, вдъхновена от спечеления олимпийски медал и сбъднатата мечта? “Всъщност да. Но пак е нещо лично. Нарисувах картина на Илиана Раева, която наскоро ѝ подарих”, отвръща Калейн.

“Боряна е нарисувала уникален оракул. Истински оракул. Красота. Идеята е невероятна”, разкри пред “24 часа” президентът на Българската федерация по художествена гимнастика.

Изображение

Илиана Раева е поканена на събитие “Чудесата в нас”. Проект на водещата на “Търси се” Меги Димчева, който пренася в света, за който мечтаеш. Разговор за трансформиране на себе си. И точно докато говори за духовни неща и разказва пророчески сънища, я изненадват, че в залата са две специални нейни момичета. На сцената се качват Боряна Калейн и Стилияна Николова. Правят ѝ подаръци. Онзи от Боряна “я поглежда в очите”. Със силата на своите побелели очи. “Знаете, че оракулът изпада в транс. Уникално изпълнение. Незабравим подарък, изваян от ръцете на истински художник – и в спорта, и извън него”, продължава Раева. Сякаш заради предсказанията и съветите по пътя към мечтата първата картина, вдъхновена от сбъдването, е за нея. Оракул!

“Боряна направи най-силното състезание в кариерата си на финала на олимпийските игри. Никога не е играла по-добре. Имах много разговори с нея, защото трябваше да промени начина си на мислене, имаше неправилно отношение към спорта. Трябваше да разбере, че художествената гимнастика е спорт, състезание, в което трябва да се бориш и да печелиш. Нищо друго няма значение. След игрите в Токио каза, че иска да остави спомен, разкази за себе си с играта си. Казах ѝ, че това е абсурдно. Че единственото, което трябва да иска, е да печели. Печелиш ли, оставяш разкази завинаги. Когато тръгна за европейското първенство през 2023 г., на аерогарата за първи път чух това от нея: “Отивам да взема златния медал!” Отиде и го взе! Стана абсолютна европейска шампионка. Казах ѝ, че това е първата стъпка в правилната посока.

След това ѝ казах, че трябва да разбере, че художествената гимнастика е спорт, в който, излизайки на килима, трябва да си абсолютно осъзнат какво правиш, да изключиш публиката и да се концентрираш върху елементите на съчетанието. Преди, докато играеше, тя изпитваше страх, притеснение. Казах ѝ, че когато се научиш да имаш тотален контрол, тогава изпитваш нечовешко усещане на пълна осъщественост. На игрите в Париж тя направи точно това. Нямате си и представа, беше отсвирила и нас, и целия външен свят. Ние само ходехме около нея, но вътрешно тя си беше сама, концентрирана върху важното, върху елементите, върху целта. Когато влизахме в асансьора, за да отидем към състезателната зала, Боряна си слагаше кърпа на главата, за да не вижда никого. Гледаше само в краката си. Нещо, което по принцип правят боксьорите. Пълна концентрация във всяка крачка. Аз не съм виждала друга гимнастичка да прави това. Беше изключила всичко. Играеше, за да спечели медал. Само по навлизането ѝ на терена, личеше, че ще изиграе съчетанието.

Изображение
Всичко, което ѝ казвах, се случваше, защото просто трябва да познаваш спорта. Когато изисквах от нея, много често ѝ се карах. Казвах ѝ: “Ако не правиш това, няма да стане. Ако правиш това и това, ще успееш. Ако не го осъзнаеш, 20 години от живота ти отиват за този, който клати гората. Толкова малко гимнастички го постигат, бъди от тях!”.

И когато състезанието в Париж свърши, тръгнах към нея, тя разтвори широко ръце, прегърна ме и каза: “Госпожо, направих всичко. Направих го!”. Тя изпълни всичко – да осъзнава, да контролира и да изпитва върховна наслада,

докато се състезава. Каза ми: “Усещах такава сила, че имах чувството, че и залата да се срути, аз ще изиграя съчетанието”. Личеше си! Върховно изиграване, върховен контрол! Ансамбълът ни в Токио, диамантените ни момичета – те бяха такива. Имаха такъв гениален контрол върху съчетанията, че не беше истина. Е, и Боряна го направи истина”, споделя Илиана Раева.

“Бях ѝ казала: “Направиш ли тези три неща, ще успееш. И до края на живота си само ще получаваш. За теб ще се отварят всякакви врати”. В момента Боряна води мастър класове по целия свят. Наскоро получавам съобщение във вайбър: “Госпожо, всичко, което ми казахте, беше абсолютна истина. Получавам всичко, което ми казахте. В момента само грабя от живота и се наслаждавам на всеки миг. Нямате представа как ме посрещнаха”, допълва шефката на художествената гимнастика за своето осъществено момиче.
Аватар
аврора
Модератор
Модератор

Мнениеот аврора » Пон Яну 20, 2025 4:09 pm

https://www.bgnes.bg/borqna-kaleyn-udov ... vka-napred

Боряна Калейн: Удовлетворена съм от постигнатото, гледам с усмивка напред

„Чувствам се щастлива. Удовлетворена от това, което постигнах, не само през тази година, а в цялата ми кариера. От тук-нататък се надявам да имам още нови върхове“. Това сподели в интервю за БГНЕС Боряна Калейн, която наскоро сложи край на състезателната си кариера.

През лятото Калейн спечели сребърен медал от Олимпийските игри в Париж след страхотно представяне в индивидуалната надпревара по художествена гимнастика, като така сложи прекрасен завършек на една изпълнена с успехи кариера.

Изображение

„Осъзнах какво се случи през тази година и през изминалите. Имах много успешни години и състезания в спортната си кариера. Време за почивка все още не ми остава. Аз не съм от хората, които обичат много да си почиват, обичам да работя, да се чувствам полезна. Надявам се да имам много нови възможности за развитие“, каза тя.

На въпрос дали е трудно да спреш да правиш нещо, с което си се занимавал през целия си съзнателен живот, Калейн отговори: „Странно е, но всяко ново начало е трудно. Въпреки това е вълнуващо да правиш различни неща. Ежедневието ми не е толкова еднообразно, колкото беше до този момент. Всеки ден правя нещо различно, така че гледам с усмивка напред“.

За какво намира повече време Боряна след отказването от спорта? „Ще излъжа, ако кажа на роднините си, защото все още ми е толкова натоварена програмата, особено от както обявих, че прекратявам спортната си кариера, но се надявам това да бъде до края на годината и вече от новата година да имам малко повече свободно време. Обичам да рисувам и да чета книги“.

„Винаги ми е харесвало да обяснявам на по-малките момичета в залата специфики, относно дадени елементи, да им давам съвети относно различни етапи от подготовката. Харесва ми тази сфера, мисля, че мога да бъда добър треньор, имам треньори, от които мога да науча много. Смятам, че това е нещото за мен“, каза тя относно плановете си да стане треньор. | БГНЕС
Аватар
аврора
Модератор
Модератор

Мнениеот аврора » Пон Яну 20, 2025 4:14 pm

https://btvnovinite.bg/bulgaria/borjana ... ta-si.html

Боряна Калейн: Всичко е било написано предварително, изпълних целта си

Тя е повече от успяла българка, благодарение на която всеки от нас е плакал от щастие поне веднъж.

Жена, която е живото доказателство за това, че трудът и вярата могат да те отведат толкова далеч, колкото се простират и мечтите ти.

Жена, която остави трайна следа в спорта и в сърцата ни! Златна жена със сребърен медал от олимпийските игри в Париж и пример за подражание

Боряна Калейн обяви, че слага край на състезателната си кариера. Затваря една страница в живота си, но само за да отвори нова!

Какво иска да пише на нея?

„Решението беше трудно. Минаха четири месеца от олимпийските игри. Казах си, че искам първо да си отпразнувам победата и да взема решение, когато емоциите утихнат. Чувствам се удовлетворена. 11 години съм в големия спорт. За мен всичко, което съм постигнала, е достатъчно. Иска ми се да си поставя други приоритети в живота“, обясни сребърната моралистка от Париж в предаването COOLt.

„Ще остана в художествената гимнастика. Имам много предложения за различни мастър класове, галаспектакли, в които участвам, но в някакъв момент ще вляза в залата като треньор“.

„Струваше си напълно всичко. Изпълних си целта и детската мечта. Мечтаех да стигна на олимпийски игри и да спечеля медал“, добави тя.
„Аз вярвам в съдбата. Всичко е било написано предварително. Трябвало е да извървя пътя си и да премина през моите различни етапи, трудности, победи и загуби“, допълни Калейн.

„Имам една кърпичка, която ми е подарък от едни много мили японци през 2017 година. На нея пише – „Пътят към Токио“. След това ми подариха „Пътят към Париж“. За мен работи… С Илиана Раева бяхме заедно на олимпиадата. Беше на всички тренировки. След церемонията всички плакахме. Да, тя е строг човек. Изисква повече от максимума. С мен беше много критично и рядко ми казваше браво, но това много ми помогна. Имаме страхотен екип и всеки си знае мястото“, коментира гимнастичката.
„Аз започнах на ранна възраст. Моите идоли са били свързани с художествената гимнастика. Когато за първи път срещнах Илиана Раева и Мария Петрова – това за мен беше уникално. Казаха ми, че съм хубава гимнастичка и имам бъдеще. За мен това беше някакъв връх. Не знаех какво да им отговоря. Особено като си дете и чуеш нещо такова, много е хубаво“.

Изображение

От няколко месеца Боряна Калейн е сгодена. Предложението е дошло на остров Миконос по време на разходка.

„Той помоли едно момиче да ни снима. Така ни предложи. Не разбрах, че предстои. Според мен му дойде в последния момент. Сватбата няма да е следващата година. И аз, и той имаме много професионални ангажименти. Ако ме беше попитала преди години, щях да ти кажа, че искам голяма сватба. Сега искам в по-тесен кръг“, добави сребърната медалистка от Париж 2024.
Аватар
аврора
Модератор
Модератор

Мнениеот аврора » Пон Мар 03, 2025 6:46 pm

https://topsport.bg/gymnastics/kaleyn-a ... kazha.html

Калейн: Ако не бях взела олимпийското сребро, може би нямаше да се откажа

Изображение

Сребърната медалистка от Олимпийските игри в Париж - Боряна Калейн, призна, че ако не е била спечелила отличието миналата година, вероятно е нямало да сложи край на кариерата си. Гимнастичката обяви през декември, че се отказва от спорта.

"За мен четвъртото място винаги е било най-болезненото. Хората обикновено вадят статистики, че сребърните медалисти са най-нещастни, но всъщност четвъртото място е доста по-болезнено, защото си бил на крачка от медала. Ти може да си завършил втори, но поне имаш медал. Докато като останеш извън почетната стълбичка е много по- болезнено и винаги започваш да си връщаш лентата назад, да се чудиш какво е можело да направиш по-добре, какво не ти е достигнало, къде си можел да се подобриш в процеса на работата.

А аз имам ужасно много четвърти места в моята кариера - на световни първенства имам 8 четвърти места. И винаги това четвърто място, смятам както съдбата ми е помогнала да започна спорта, то ме преследваше през цялата ми кариера, за да ми даде един добър урок", каза Калейн пред bTV.

"Много исках да съм перфектна, точно тогава на момента и в това си желание аз самата започнах да се изнервям и не ми вървяха добре тренировките. Не си ценях успехите през годините достатъчно много, тъй като винаги се обвинявах че не съм била достатъчно добра. Това ме накара да си направя една равносметка, че нещата, които съм постигнала през годините преди това са наистина добри. Класиранията и медалите, които съм спечелила са добро нещо. Аз винаги имам накъде да се развивам но трябва да се радвам и на успехите.

При нас минута и тридесет, деветдесет секунди е всяко едно съчетание и просто нямаш право на грешки. Това е едно огромно напрежение да знаеш, че точно в този момент ти трябва да го направиш перфектно. И без значение какво си тренирал в залата до този момент ти трябва да го направиш - може да си бил болен, може да не си имал добри тренировки, може да се възстановяваш от травма - това ти е единственият шанс. Трябва да го направиш сега иначе ще чакаш още четири години. Ако не бях взела медал в Париж, може би нямаше да се откажа", признава тя.
Аватар
аврора
Модератор
Модератор

Назад към Звезди на ХГ, приключили кариерата си