Илиана Раева (Илиана Райчева Сиракова) е родена на 15 март 1963 г. в София.Започва спортната си кариера в Клуб по Художествена Гимнастика Левски. Първата и треньорка е Златка Бонева, а след това минава под крилото на Нешка Робева.
Раева е абсолютна европейска шампионка и мис от Амстердам '80. Във витрината си има общо 5 златни, 3 сребърни и 6 бронзови медали от световни и европейски първенства.
След като слага край на спортната си кариера Илиана се омъжва за звездата на българския футбол Наско Сираков. С Наско заминават за няколко години в Испания, където семейството живее и работи. Бившата гимнастичка е майка на две дъщери - Славея и Виолета.
След завръщането си Илиана създава и управлява клуб по художествена гимнастика, който носи нейното име. През 1999г. оглавява треньорския съвет към Българската Федерация по Художествена Гимнастика, а година по късно води родните грации на Олимпиадата в Сидни. През 2004 Илиана е ръководител на нашия ансамбъл по художествена гимнастика, който завоюва бронза на Олимпийските игри в Атина.
ПОСТИЖЕНИЯ
Абсолютна европейска шампионка, носителка на 5 златни медала.
1978 г. - европейско първенство в Мадрид, Испания - 6-то място в многобоя.
1979 г. - световно първенство в Лондон, Великобритания - 4-то място в многобоя, златен медал на бухалки и сребърен медал на топка.
1980 г. - европейско първенство в Амстердам, Нидерландия - златен медал в многобоя и златни медали на въже, обръч и бухалки и сребърен медал с лента.
1981 г. - световно първенство в Мюнхен, Западна Германия - сребърен медал в многобоя, сребърни медали на обръч и лента и бронзов медал на въже.
1982 г. - европейско първенство в Ставангер, Норвегия - бронзов медал в многобоя, сребърен медал на въже и бронзови медали на обръч, бухалки и лента.
https://www.youtube.com/watch?v=TezV4jdZujc
https://www.youtube.com/watch?v=W4YTOF4NwTA

Видеото от 2011 г. http://www.youtube.com/watch?v=SdLUz7ssp4U
Статията от 2010 г. viewtopic.php?f=8&t=6281
Семейство Сиракови присъства на откриването на най-модерната академия за танци в България
Новата академия за танци, която ще бъде ръководена от малката дъщеря на Наско Сираков и Илиана Раева - Виолета, бе открита във Варна. Виолета, която завърши бизнес администрация в Лондон, прави първи стъпки в бизнеса в България. Тя заедно с Илиян Чакъров (партньор на Илиана Раева в Dancing Stars 2) ще ръководят новата академия за танци във Варна.
Славея и Виолета в танцовната Академия: http://www.gong.bg/view_article.php?article_id=185817
Стаията от 2010 г. http://maglova.blogspot.com/2010/06/blog-post.html

Илияна Раева навремето смаза конкуренцията в художествената гимнастика, като стана абсолютна европейска шампионка, носителка на 5 златни медала. Последваха европейски и световни първенства. От европейското в Амстердам, Холандия, Илияна си тръгна със златен медал в многобоя, златни медали на въже, обръч и бухалки и сребърен медал с лента. Днес бившата състезателка е собственичка на клуб по художествена гимнастика „Илияна". Омъжена е за бившия футболист и сега директор на националния отбор по футбол Наско Сираков. Спортното семейство има две дъщери - Славея и Виолета. Миналата година Илияна Раева се включи в ново състезание - „Денсинг старс" и тандемът й с Трендафил Сърмов стигна почти до финала.
Илияна, щастлива жена ли си?
- Щастието не е постоянно. В Живота на всеки човек има и трудни моменти. Щастливите мигове ни се дават, за да ни заредят да преодоляваме по-лесно изпитанията на съдбата.
Спомняш ли си първите мигове от живота си с Наско?
- Е, как няма да ги помня! Това бяха дни и мигове на безкрайно щастие, любов и
страст. Нямах търпение да ми се обади и да го опознавам във всичките детайли на характера и визията му.
Бях безнадеждно влюбена
и нищо друго за мен 6 този момент нямаше значение. Той ме запозна със собствените ми сетива, а те се оказаха вълшебни и всякакви.
Как поддържате любовта между вас?
- Не се налага да поддържаме любовта, защото животът, който ни предостави съдбата, и всичко, което преживяваме заедно, раждат непрекъсната любов между нас. За да съхраниш и запазиш любовта, трябва истински да я опознаеш. Когато това се случи, а то е рядко, разбираш, че най-важното за теб самия е да даваш любов и това да те прави щастлив!
Страхувала ли си се някога Наско да не ти изневери?
- Разбира се. Когато
бях на 20-25 години, това беше най-важното нещо в живота ми! Не можех да си представя, че може да ми се случи подобно нещо. Сега това ми изглежда смешно и инфантилно. За мен е важно какво виждам в очите му, когато си говорим, когато му се оплаквам от някой проблем в работата, когато вечер си лягаме. Тези очи ми казват всичко и то ми стига и ме кара
да се чувствам 100-процентова жена
Другото за мен няма значение!
Какви приятни изненади си получавала от съпруга и децата си?
- Наско знае как да ме накара да пърхам! Толкова го умее това с изненадите. Те са много, красиви са, романтични и запомнящи се. Хайде да спрем дотук!
Налагало ли ти се е да правиш компромиси в името на семейството?
- Това е най-нормалното нещо за хора, които се обичат и за тях семейството е най-важното!
Какво може да развали идилията в дома ти? За какво се карате?
- И в най-щастливото семейство идилията може да бъде развалена от най-различни неща. Затова е важно човек да се научи да изживява всеки миг на щастие, когато съдбата е била благосклонна, срещайки го с любовта на Живота му.
Караме се
за различни неща
но думата „каране" едва ли е точната. Скандалите отдавна са в миналото. Ежедневието и на двама ни е толкова натоварено, че по-скоро всеки намира в другия остров за спокойствие, хармония и релакс.
Как минават вечерите ви?
- Това е моята любима част от денонощието. Най-различно минават, но винаги отпускащо, зареждащо и приятно. А най-любимата ми част от вечерта е, когато си легна и до мен е мъжът на живота ми - Наско! Тогава разбирам, че съм най-щастливата жена!
Илиана има свой клуб със същото име.
Статията от 2011 г. http://argumenti-bg.com/5211/iliana-rae ... zvinyavay/
- Г-жо Раева, искам да ви върна 10 години назад. В едно интервю казвате, че искате да утвърдите клуба си и след като направите това, ще се оттеглите. Сега, 10 години по-късно, продължавате. Това значи ли, че още не сте утвърдили работата си в клуба?
- (Усмихва се. Въздиша.) Казала съм тогава, че ще се оттегля, но през последните десет години се случиха страшно много неща и в живота ми, и в гимнастиката. Аз винаги съм била човек, който е имал различни желания за развитие на личността, за професионална реализация. Не винаги спортът е бил сферата, която ме е привличала. Но спортът е нещото, от което безкрайно много разбирам, в частност художествената гимнастика, и определени стечения на обстоятелствата през годините, и нещата, които са се случили, затвърдиха в мен убеждението, че аз не съм дала всичко, което мога, което съм длъжна да дам на спорта. Вярно е, че клубът ми се утвърди. През последните 10 години клуб „Илиана” е най-силният у нас. Непрекъснато сме на първо място. Над 60% от националните състезатели са в моя клуб. Това е плод на много работа. Извървях пътя и съм доволна от постигнатото. Отделно от това от две години съм треньор на националния отбор. Това е нещо, което не бях правила до този момент. Единствено преди Олимпиадата в Атина през 2004 година работих като треньор с ансамбъла. Това бяха месеци преди Игрите. Тогава се включих в края на подготовката и то пак по стечение на обстоятелствата.

Сега смятам да изкарам целия цикъл и, дай Боже, да изпълня задачата да се класираме на Олимпиадата в Лондон. След това, ето, казвам го, че ще спра. Ще се оттегля от гимнастиката, защото имам намерение да обърна малко повече внимание на себе си. До този момент смятам, че съм правила неща и съм се занимавала с всичко, което се е очаквало и изисквало от мен. Не съжалявам за нищо. Когато човек има някакъв потенциал, той трябва да го осъществи. Ако го прави за себе си е добре, защото се реализира, но още по-добре е, когато го прави за много хора. Аз съм благодарна на съдбата, че ми позволи да радвам толкова много хора и като състезател, и като треньор, и като ръководител вече толкова години. Не съжалявам за нищо изживяно. Просто ми се иска след Игрите Лондон да обърна внимание на себе си и да правя неща, които няма да касаят хората толкова много или популярната личност Илиана Раева, а ще бъдат лични. За мен. Говоря за много лично пространство. Все пак говорим за нещо за след една година, така че много неща могат да се случат. Аз съм такъв човек, такъв темперамент, че за една година може да ми се случат толкова много неща, колкото не се случват на други хора за цял живот. Но общо взето в тази посока са ми мислите и идеите.
- Как се оцелява като ръководител толкова дълго време?
- Направих клуба си през 1992 година. Това са вече близо 20 години. Минах през всякакви етапи и като ръководител на собствен клуб, и като ръководител във федерацията. Как се оцелява ли? Като се научиш да работиш в екип, като се научиш да работиш с хората. Трябва да разбереш, че екипната работа означава да работиш както за себе си, така и за общото благо. Да подчиниш общото за сметка на личното. Говоря за връзките и отношенията ми с хората както в клуба, така и във федерацията. Говоря и като треньор на националния отбор, защото другите треньори са под мое ръководство. През всичките тези години голямото ми постижение е това – научих се да работя в екип. Мога да поема отговорност, когато съм на ръководна роля. Мога да дам шанс на всеки да заеме мястото, което заслужава, и със силите и възможноститеси да бъде максимално полезен. Не се плаша от хората с възможности, напротив, обичам около себе си да имам добри професионалисти. Много често личните ми отношения и сантиментите, които имам, отстъпват на това какъв професионалист е един човек. Личното ми отношение към даден човек няма нищо общо с професионалната ни работа, когато той е доказан специалист. Ясно се научих да разграничавам двете неща – личното и професионалното отношение. Смея да твърдя, че мога да работя с човек, който не ми е много по вкуса, но е пълен професионалист. Бих изровила земята, за да работим заедно и да постигнем нужните успехи. Искам всички най-добри професионалисти да са с мен и знам, че мога да направя така, че те да се чувстват добре и да работят, за да покажат най-силното от тях. Ето така оцелявам толкова години, за да бъде клубът ми водещ. В началото ми беше трудно. Загубих много хора. Научих се да казвам извинявай. Успях да върна хора при мен, които винаги са ми били полезни. Това е формулата на успеха. Това е моето постижение, моето израстване като личност, като ръководител, треньор и т.н..
През 2008 г. взема участие в проекта "Dancing Stars":
Видеото от 2008 г http://vbox7.com/play:a64d8c7e

Видеото от 2011 г. http://www.youtube.com/watch?v=SdLUz7ssp4U
http://krasota.rozali.com/krasivi-saveti/p13762.html

Сега Илиана е старша треньорка на Българския национален отбор по ХГ.
Видеото от 2011 г за Илиана Раева и Национален ансамбъл. http://www.youtube.com/watch?v=eFK0OyNv ... re=related