Интересна и полезна информация по време на карантина

Модератори: kik, evenfall

Интересна и полезна информация по време на карантина

Мнениеот emil_bs » Нед Апр 05, 2020 12:05 am

Идеята на тази тема е да се споделя интересна информация и полезни материали свързани с художествената гимнастика и/или публикувани от различни известни (и не толкова) гимнастички по време на карантината обхванала голяма част от света. Тази тема не е за вируса, нито за турнирите и тяхното отлагане, има си друга тема за тях. Целта на тази тема е да е по-позитивна, по-интересна и по-полезна от другата тема. Не всички имат Инстаграм и Фейсбук, а и тези които имат не винаги могат да проследят всичко. Затова ще публикувам по-интересни неща, на които съм попаднал. Ако искате направете го и вие. Надявам се идеята да ви харесва. :)

Нещо, което ми направи силно впечатление, откакто започна тази глобална криза, е многото съчувствие и позитивизъм изразени в различните мнения и коментари на различни гимнастички в Инстаграм. Всеки се опитва да даде кураж, да подкрепи и да насърчи тренировките вкъщи и поддържането на добра форма (неща, които са важни не само за гимнастичките, а и за всички по-активни хора). Според мен всичко това е добре да се знае - че има хора, на които им пука и които запазват своята вяра и човечност във време на изпитания. Много гимнастички публикуваха интересни видеа и/или направиха live тренировки с цел да помогнат. Надявам се всичко това да стига и до по-малките, за които би било най-полезно и окуражаващо. :)

Бележка 1: Линковете към Инстаграм, публикувани тук, могат да се отворят и гледат от браузър (Firefox, Chrome и прочие - без значение дали на компютър или мобилно устройство), няма нужда да имате Инстаграм акаунт или приложение. Единствено за живите предавания ви трябва акаунт, но могат да се гледат и от компютър с браузър (без мобилно приложение).

Бележка 2: Ако искате да публикувате линк от Инстаграм (на клип или снимка, която не е от Story), най-лесния начин е да отворите Инстаграм от браузър - instagram.com, да отворите снимката или клипа там, и да копирате адреса отгоре. Или ако не успеете/нямате възможност, просто публикувайте името на профила (пр. "taseva.k") и обяснете за какъв пост става дума.


Бележка 3: Ако се затруднявате с текст на чужд език (примерно руски), можете да ползвате Google Translate. По принцип е по-добре да се превежда от друг език (пр. руски) към английски за най-точен превод, но ако не знаете добре английски ползвайте български или комбинация от двата (примерно отделни думи от английския превод можете да си превеждате с речник).
Последна промяна emil_bs на Пет Апр 24, 2020 11:39 pm, променена общо 5 пъти
emil_bs
Световен шампион
Световен шампион
 
Мнения: 1511
Регистриран на: Чет Фев 16, 2017 12:42 am
Местоположение: Бургас

Re: Интересна и полезна информация по време на карантина

Мнениеот emil_bs » Нед Апр 05, 2020 12:56 am

Ще започна с може би най-популярната и обичана гимнастичка в целия свят - Александра Солдатова. Тя има нов канал в YouTube, където са публикувани упражнения за загрявка в 4 части, заедно с треньорката ѝ Анна Дяченко. Първите 2 части имат вече и английски субтитри (включват се долу вдясно под самото видео), предполагам ще бъдат добавени и за другите две.
Комплекс упражнений от Анны Дьяченко и Александры Солдатовой - част 1, част 2, част 3, част 4.

Американските гимнастички (сред които Евита Гришкенас, Лора Зенг и Камила Фийли) са се организирали и публикували много различни и интересни видеа със съвети и упражнения на страницата на американската федерация в Инстаграм - usagymrg.
Там видях и този линк към тази уеб страница, която също изглежда съдържа полезна информация (не съм специалист, така че не мога да преценя точно) - https://usagym.org/pages/rhythmic/pages/resources.html

Украинската гимнастичка Альона Дяченко също си направи нов YouTube канал, където ще публикува различни видеа. Засега е публикувала 2 видеа със загрявка и тренировка на стъпалата - https://www.youtube.com/channel/UCRLZ4w ... A/featured

Нашата чаровна Ерика Зафирова също публикува съвсем кратко видео в Инстаграм с упражнения за загрявка: https://www.instagram.com/p/B-eO2f9DX2Z/

Британската гимнастичка Хана Мартин (шампион по ХГ на Великобритания при жените за 2018) също има канал с много различни, интересни и полезни видеа. Тя се отказа от гимнастиката миналата година и в момента е балерина. Съвсем наскоро постигна много голям успех в британското реалити танцово шоу Greatest Dancer, където отпадна на полуфинала. Тя обеща да публикува нови интересни неща за подготовка.

Обикновена зaгрявка с Анастасия Близнюк от руския ансамбъл (двукратна олимпийска шампионка) - става и за простосмъртни :D : https://www.instagram.com/p/B-hdch-D-id/

Невяна Владинова, Влада Николченко, Мелитина Станюта, Екатерина Селезньова и Анастасия Близнюк направиха безплатни live тренировки в Инстаграм през последните няколко седмици. Със сигурност и други гимнастички са направили такива, просто на тези съм попадал и помня със сигурност. :)

Ако нещо някъде е объркано, моля да ме поправите. Не съм навътре в техническата страна на тренировките, а и информацията често е на руски и я превеждам с Google Translate. :)
Последна промяна emil_bs на Пон Апр 06, 2020 1:00 am, променена общо 2 пъти
emil_bs
Световен шампион
Световен шампион
 
Мнения: 1511
Регистриран на: Чет Фев 16, 2017 12:42 am
Местоположение: Бургас

Re: Интересна и полезна информация по време на карантина

Мнениеот emil_bs » Нед Апр 05, 2020 2:07 am

Видео и послание от Симона Дянкова - https://www.instagram.com/p/B-XE68DD6IU/

Послание от Стефани Кирякова: https://www.instagram.com/p/B-Cm-exhW4X/

Видео послание от Сияна Василева и отбора на Азербайджан към италианските гимнастички (по това време само Италия беше в толкова тежка ситуация) - https://www.instagram.com/p/B9zNVPEhX4H/ .

Видео послание от Хана Мартин (споменах я в предишния пост) към танцьорите и гимнастичките - https://www.youtube.com/watch?v=J5DhWRGKK4M

Посланието на Александра Солдатова (на руски и английски) можете да прочетете под нейните видеа с тренировки.
Също така тя отправи специално послание към испанските си фенове (на руски и испански, използвайте Google Translate за превод) - https://www.instagram.com/p/B-Hr6LNpRZx/

Копирам нещата, които споделих в другата тема, за да се виждат по-добре:
Италианският ансамбъл са направили много приятно видео с послание - Desio - Nella Casa delle Farfalle le passioni rimangono sulla pelle!
"Защото страстта към спорта остава по кожата. В къщата на Пеперудите, нашата къща, както в едно голямо италианско семейство... продължаваме да мечтаем! Направете го и вие: всичко ще бъде наред."
Ето и цялата статия от сайта на италианската федерация:
Desio - Nella Casa delle Farfalle le passioni rimangono sulla pelle!
Превод на английски с Google Translate (можете да го смените и на български, но така мисля се превежда през 2 езика и става по-неточно).

Има и интервюта с Милена Балдасари и Александра Аджурджукулезе от същия сайт:
Dreamers Azzurri - Alexandra Agiurgiuculese: "Vivo alla giornata ma Tokyo resta un sogno da prendere al volo" - превод на английски
Dreamers Azzurri - Milena Baldassarri: "L'attesa ci renderà più forti. Tokyo, è soltanto un arrivederci" - превод на английски.
emil_bs
Световен шампион
Световен шампион
 
Мнения: 1511
Регистриран на: Чет Фев 16, 2017 12:42 am
Местоположение: Бургас

Re: Интересна и полезна информация по време на карантина

Мнениеот emil_bs » Нед Апр 05, 2020 7:05 pm

Прекрасната Невяна Владинова отново напомни защо е толкова любима на всички - тук можете да гледате интервюто ѝ пред Канал 3, в което тя разказа как поддържа форма и как прекарва времето си по време на карантина. Също така тя отправи призив към всички българи. Нейният оптимизъм, вяра и отношение са за пример.
emil_bs
Световен шампион
Световен шампион
 
Мнения: 1511
Регистриран на: Чет Фев 16, 2017 12:42 am
Местоположение: Бургас

Re: Интересна и полезна информация по време на карантина

Мнениеот emil_bs » Пон Апр 06, 2020 2:09 am

Лаура Траатс също публикува кратко видео с част от стречинг тренировката, която тя прави - https://www.instagram.com/p/B-l4ONdDeGo/

Симона Дянкова публикува 2 нови влога наскоро за състезания от миналата година - https://www.youtube.com/channel/UC6UuC- ... 1mg/videos

Нов влог и от Алина Харнаско за Euskalgym 2019 - https://www.youtube.com/channel/UCsa6E8 ... GGQ/videos

Мелитина Станюта публикува серия от полезни гимнастически постове със съвети свързани с различни уреди, елементи и упражнения - въже, обръч, топка, бухалки, лента, цвички, разтяжка, вълнение/притеснение при изпълнение, скокове, пируети, гъвкав гръбнак, тренировка вкъщи.

Инстаграм видео от колумбийската гимнастичка Лина Дусан - разтяжка, упражнения за гъвкавост на гърба.

Утре (6.04 понеделник) от 11 часа московско време (съвпада с българското време) Вера Бирюкова (олимпийска шампионка от 2016-та с ансамбъла на Русия) ще проведе безплатна онлайн тренировка на страницата си biryukova__official в Инстаграм (за да гледате live видеа ви трябва мобилното приложение на Инстаграм, няма друга опция за съжаление).
emil_bs
Световен шампион
Световен шампион
 
Мнения: 1511
Регистриран на: Чет Фев 16, 2017 12:42 am
Местоположение: Бургас

Re: Интересна и полезна информация по време на карантина

Мнениеот emil_bs » Пон Апр 06, 2020 7:21 am

Live тренировки в Инстаграм с Алмудена Сид на страницата elmundodeolympia (за повече информация - посетете я):
- на 06.04 от 17:00 часа (18 часа българско време) - въже
- на 08.04 от 17:00 часа (18 часа българско време) - топка
- на 10.04 от 17:00 часа (18 часа българско време) - бухалки
- на 11.04 от 17:00 часа (18 часа българско време) - обръч
emil_bs
Световен шампион
Световен шампион
 
Мнения: 1511
Регистриран на: Чет Фев 16, 2017 12:42 am
Местоположение: Бургас

Re: Интересна и полезна информация по време на карантина

Мнениеот emil_bs » Вто Апр 07, 2020 2:34 am

Онлайн тренировка от Радина Томова (национален отбор девойки, "Локомотив" София).

Шампиони под карантина: Книги и креативност спасяват Калейн от еднообразието: статия + видео.

Неви и Катя за TOPNOVINI.BG - Сега е моментът да покажем колко сме силни.

Послание от Симона Дянкова - видео.

Ново видео от Лаура Траатс - A day in my quarantine life.

Нов влог от Симона Дянкова - The 2nd European Games Minsk 2019! Bulgarian team! Our experience

Видео послание от Катрин Тасева.

#Backstage Елица Янкова и Катрин Тасева лично и откровено - Катрин Тасева говори от вкъщи с Елица Янкова (бронзова медалистка по борба от олимпиадата 2016) за извънредното положение и как поддържа форма.

Видео послания от Мураяма за нашите гимнастички - от Кметството на Мураяма и от Фен клуба на Българските Златни Момичета в Мураяма. Даже пеят българския химн! :) Има български субтитри. Изпратили са и писмо до БФХГ - текстът може да се прочете тук. Има и статия от сайта на btv.

Видео послания от гимнастичките от клуб "Тракия" Пловдив, клуб "Виктория" София, клуб "Левски - Триадица" София, клуб "Локомотив" София (на различни езици!), "ЦСКА" София.

От страницата на БФХГ (линк) - съобщение от Невяна Владинова, Капитан на Национален отбор индивидуално жени, адресирано до всички от гимнастическото семейство, но най-вече до всички отбори по художествена гимнастика от засегнатите от вируса страни, както и до приятелите и феновете на нашите момичета от Испания и Италия:
"Като капитан на националния отбор индивидуално жени, ще говоря от името на всички момичета. Искаме да изразим подкрепата си към всички спортисти, както в България, така и извън страната! Посланието ни, разбира се, е отправено най-вече към нашата гимнастическа общност. Преди всичко ние сме едно семейство и сме приятели и затова сега е моментът, в който трябва да се подкрепим, да бъдем силни и единни. Изпращаме на всички от вас цялата си позитивна енергия и любов и най-вече към любимите ни Италия и Испания, защото всички знаем, че там в момента положението е най-тежко. Вярваме, че всичко това ще отмине бързо и нямаме търпение да се срещнем отново на следващото състезание. Пазете се и бъдете здрави!"
Невяна Владинова
emil_bs
Световен шампион
Световен шампион
 
Мнения: 1511
Регистриран на: Чет Фев 16, 2017 12:42 am
Местоположение: Бургас

Re: Интересна и полезна информация по време на карантина

Мнениеот emil_bs » Вто Апр 07, 2020 9:58 pm

Послание от Александра Солдатова - https://www.instagram.com/p/B-ruprVp8Na/

Упражнения от Яна Луконина (видео) - корем, бедра (вътрешна част).

Безплатна онлайн тренировка (body conditioning and cardio) от Мелитина Станюта - събота, 17:00 часа, на нейния Инстаграм акаунт - melitinastaniouta. Тя обикновено обяснява нещата и на английски. Тази тренировка ще става за всеки, не само за гимнастички.
emil_bs
Световен шампион
Световен шампион
 
Мнения: 1511
Регистриран на: Чет Фев 16, 2017 12:42 am
Местоположение: Бургас

Re: Интересна и полезна информация по време на карантина

Мнениеот emil_bs » Чет Апр 09, 2020 8:24 am

Тренировката с Мелитина е преместена в 13:00 часа, събота.
emil_bs
Световен шампион
Световен шампион
 
Мнения: 1511
Регистриран на: Чет Фев 16, 2017 12:42 am
Местоположение: Бургас

Re: Интересна и полезна информация по време на карантина

Мнениеот emil_bs » Пет Апр 10, 2020 2:48 am

Още безплатни онлайн тренировки на живо в Инстаграм:
- С Яна Ярош (бивша украинска гимнастичка) и Анастасия Возняк (капитан на украинския ансамбъл) - на Инстаграм страницата yaroshka99 - 10.04 петък 19:00 часа българско време.
- С Хана Мартин (шампионка на Великобритания за 2018-та) - 30 minute LIVE strength and stretch class - на Инстаграм страницата dancewear_central - 11.04 събота 18:00 часа българско време.
- С Вера Бирюкова (олимпийска шампионка от 2016-та с ансамбъла на Русия) - на Инстаграм страницата mk_rg_ru - 12.04 неделя 11:00 часа българско време.

Онлайн тренировка (на запис) с Анна Ризатдинова - https://www.instagram.com/p/B-wzJ-_pNFv/
Тренировка ("для растяжки и закачки коленей") с Ирина Анненкова (олимпийска шампионка от младежките олимпийски игри 2015) - https://www.instagram.com/p/B-xT4EoKgb3/

Шампиони под карантина: Златните пет - с отложена, но непроменена цел (репортаж на btv за ансамбъла - видео + статия).
emil_bs
Световен шампион
Световен шампион
 
Мнения: 1511
Регистриран на: Чет Фев 16, 2017 12:42 am
Местоположение: Бургас

Re: Интересна и полезна информация по време на карантина

Мнениеот emil_bs » Вто Апр 14, 2020 7:29 am

От FB страницата на СКХГ Локомотив София - https://www.facebook.com/14226959012798 ... 070631334/
Нашата прекрасна съдийка Maria Cherneva , ще се включи LIVE на 14.04.2020г. (вторник) от 19:00ч. тук на страницата ни , за да запознае още по - добре децата с Правилника по художествена гимнастика . Тя ще ги въведе в правилника ще им обясни основните правила и най - хубавото е , че децата ще могат да задават въпросите си онлайн в коментар под видеото.

На същата FB страница има и тренировка за по-малките със Сияна Кирчева - https://www.facebook.com/14226959012798 ... 030595938/
emil_bs
Световен шампион
Световен шампион
 
Мнения: 1511
Регистриран на: Чет Фев 16, 2017 12:42 am
Местоположение: Бургас

Re: Интересна и полезна информация по време на карантина

Мнениеот emil_bs » Вто Апр 14, 2020 11:35 pm

Който е изпуснал живото предаване - тук може да се гледа видеото с Мария Чернева: Въведение в актуалния правилник по художествена гимнастика, заедно със съдията Мария Чернева

Нов влог от Симона Дянкова за Rose Camp 2019 Япония - https://www.youtube.com/watch?v=0tdFzUzDHfg

Влог от Стефани Кирякова - 15 facts that you don’t know about me

Нов видео урок от Альона Дяченко - https://www.youtube.com/watch?v=BMxL5NV0lfk
emil_bs
Световен шампион
Световен шампион
 
Мнения: 1511
Регистриран на: Чет Фев 16, 2017 12:42 am
Местоположение: Бургас

Re: Интересна и полезна информация по време на карантина

Мнениеот emil_bs » Сря Апр 15, 2020 10:38 pm

Треноровка с Хана Мартин - Leg strength and flexibility workout - събота 18 април 16:00 (18:00 българско време) на живо в Инстаграм страницата dancewear_central
Тя е качила и нови видеа в YouTube канала си - https://www.youtube.com/channel/UCi6M1D ... 11g/videos
emil_bs
Световен шампион
Световен шампион
 
Мнения: 1511
Регистриран на: Чет Фев 16, 2017 12:42 am
Местоположение: Бургас

Re: Интересна и полезна информация по време на карантина

Мнениеот аврора » Чет Апр 16, 2020 1:36 pm

С какво се занимават в Новогорск по време на почивките

https://www.youtube.com/watch?v=_xwhtdW ... e=emb_logo
Аватар
аврора
Модератор
Модератор
 
Мнения: 16852
Регистриран на: Нед Апр 27, 2008 12:25 am
Местоположение: Русия Санкт-Петербург

Re: Интересна и полезна информация по време на карантина

Мнениеот emil_bs » Пет Апр 17, 2020 12:51 am

Много интересно. :D

А доколкото разбрах и те вече тренират вкъщи? Или само Катя?
emil_bs
Световен шампион
Световен шампион
 
Мнения: 1511
Регистриран на: Чет Фев 16, 2017 12:42 am
Местоположение: Бургас

Следваща

Назад към Новини. Общи дискусии.

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron